Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kiinnostaako kalastus? Näillä vinkeillä pääset alkuun

Teksti:
Heidi Hänninen
Asiantuntija:
Kalatalouskonsulentti Janne Rautanen, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Näiden vinkkien avulla pääset aloittelijanakin alkuun kalamiehen tai -naisen uralla. Vinkit sopivat myös lasten kanssa kalaan lähteville.
  1. Tee aluksi lyhyitä ja helppoja kalareissuja. Kokemuksen karttuessa myös innostus lisääntyy.
  2. Saalis on tärkeä, jotta innostus jatkuu. Kokeile onginnassa mäskäystä eli saaliin houkuttelua ruoalla, sillä se yleensä parantaa kalaonnea. Yksinkertaisimmillaan mäskäykseen voi käyttää vaikka aamuisen kaurapuuron loppuja.
  3. Hanki riittävän hyvät kalastusvälineet, jotka eivät kuitenkaan ole liian raskaat. Onkijalle kaupan valmiit vavat ovat useimmiten puista parempia. Muista myös pelastusliivit, jos olet veneellä liikkeellä.
  4. Käytä ongessa pientä koukkua, jotta kalat tarttuvat siihen. Satsaa virvelissä laadukkaisiin vieheisiin.
  5. Lähde kokeneen kalastajan matkaan aina, kun se on mahdollista. Konkareilta oppii usein parhaiten.
  6. Muista maukkaat eväät.
  7. Valitse päivää, jolloin kelit suosivat. Kaatosateessa on vaikea innostua uudesta lajista.
  8. Muista kalastusluvat. Onkiminen on jokamiehenoikeus eikä sen harjoittamiseen tarvita lupaa. Sen sijaan kaikkien 18–64-vuotiaiden viehekalastajien tulee suorittaa valtion kalastuksenhoitomaksu. Sen lisäksi heidän pitää hankkia varsinainen viehekalastuslupa, joka voi olla joko läänikohtainen viehekalastusmaksu tai kalastusoikeuden haltijan myöntämä lupa. Kalastusluvat voi ostaa esimerkiksi Metsähallituksen Eräluvat -sivustolta.