Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin pysyt pystyssä liukkaalla

Teksti:
Kaisa Talola
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.11.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun liukkaat talvikelit koittavat, kaatumisesta johtuvien tapaturmien määrä kasvaa moninkertaiseksi. Kaatumisriskiä voi itse pienentää esimerkiksi jalkinevalinnalla, oikealla kävelytavalla sekä pitämällä lihakset ja luuston kunnossa.

"Kiinnitä huomiota kävelytapaan. Keskity kävelyyn kiireettä ja katso, mihin astut etenkin liukkaalla. Vaaran paikat kannattaa ylittää lyhyin ja levein askelin. Pidä huolta näkökyvystä ja kanna raskaat kantamukset mieluiten repussa", neuvoo Diacorin geriatrian erikoislääkäri Tiina Harjulehto.

Pidä huolta lihaskunnosta, liikkuvuudesta ja tasapainosta säännöllisellä liikunnalla. Huolehdi myös hyvästä ravitsemuksesta ja nesteytyksestä. Erityisesti kannattaa huolehtia D-vitamiinin saannista, sillä se pitää lihakset ja luuston kunnossa.

Sopivat ja tukevat jalkineet auttavat pysymään pystyssä. Liukkaalla kenkien pohjien tulisi olla pitävät. Käyttöön voi ottaa myös kenkiin kiinnitettävät liukuesteet ja jääpiikit. Jos pystyssä pysyminen arveluttaa, kannattaa turvautua apuvälineisiin.

"Tarvittavaa lisätukea voivat tuoda myös kävelykeppi tai -sauvat", Harjulehto sanoo.

Kaatumisten ja liukastumisten aiheuttamat tapaturmat

  • Vuosittain sattuu noin 390 000 kaatumis- tai liukastumistapaturmaa. Noin 145 000 niistä tapahtuu talvikautena marras–maaliskuussa.
  • Joka talvikuukausi noin 20 000 loukkaantuu kaaduttuaan ulkoliukkailla. 
  • Kaatumistapaturmien vuoksi tehdään noin 160 000 lääkärikäyntiä vuodessa.
  • Lääkäriä tai sairaalahoitoa vaatii kaatuneista 15–74-vuotiaista 40–50 prosenttia ja yli 75-vuotiaista 70 prosenttia.

Lähteet: Lähi-Tapiola ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lisää aiheesta