Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yllättivätkö allergiaoireet?

Teksti:
Tiina-Mari Haka
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Ristiallergiassa keho reagoi siitepölyyn ja tiettyihin ruoka-aineisiin.

Kevät on monelle allergikolle tuskallista aikaa. Pelkkä siitepöly voi aiheuttaa hankalia oireita, mutta ristiallergiselle niitä voi tulla myös hedelmistä, juureksista ja mausteista.

"Ristiallergiassa siitepöly ja tiettyjen ruokien valkuaisaineet vaikuttavat samalla tavalla elimistössä", kertoo Espoon Allergia- ja astmayhdistyksen toiminnanjohtaja, allergianeuvoja Iiris Huttunen.

Yleisin ristiallergia liittyy koivun siitepölyyn. Tyypillistä on, että koivun siitepölylle allerginen saa oireita esimerkiksi omenasta, porkkanasta, kiivistä ja pähkinöistä. Noin joka toinen koivuallerginen reagoi juureksiin ja hedelmiin, pieni osa mausteisiin. Oireita aiheuttavia ruoka-aineita on syytä välttää siitepölykaudella, joka alkaa maalis–huhtikuussa.

Oireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä. Monella esiintyy suun alueen kutinaa, punoitusta ja turvotusta, nenän tukkoisuutta sekä hengitys- ja silmäoireita. Hoidoksi voi ottaa itselleen sopivaa allergialääkettä tai käyttää nenäsumutetta lyhyitä aikoja.

Moni yliherkkä sietää tiettyjä allergisoivia ruoka-aineita käsiteltyinä.

"Esimerkiksi keittäminen muuttaa juuresten valkuaisainerakennetta niin, ettei keho enää tunnista sitä allergisoivaksi", Huttunen kertoo.

Vakaviin allergioihin liittyy yliherkkyysreaktion, anafylaksian, riski. Huttunen muistuttaa, että vakavasti allergisten tulee aina pitää mukana adrenaliinipistosta, joka lievittää rajun reaktion oireita.

Lisää aiheesta