Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Perinteinen joulukinkku on edelleen suomalaisten mieleen.

Kinkkusesonki alkaa Lucian päivästä – ”Luomukinkku kannattaa ostaa ajoissa”

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 13.12.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Perinteinen joulukinkku pitää pintansa, mutta juhlapöytään valitaan myös kasvisvaihtoehtoja.

S-ryhmän kassojen kautta kulkee vuosittain noin 2,5 miljoonaa kiloa joulukinkkua. 98 prosenttia tulee suomalaisilta tiloilta.

”Tänä vuonna tanskalaiskinkkujen osuus myynnistä on noin kaksi prosenttia, joka on muuten lähes sama määrä kuin mikä on luomukinkkujen osuus”, kertoo S-ryhmän valikoimapäällikkö Juha Nieminen.

Luomua myydään Niemisen mukaan nykyisin lähes kaksi kertaa enemmän kuin pari vuotta sitten.

”Tämä johtuu siitä, että luomua on nyt paremmin saatavilla.”

Moni on ollut huolissaan siitä, että kotimaiset kinkut loppuisivat kaupasta ennen joulua.

”Eivät lopu, mutta kannattaa olla ajoissa, jos haluaa juuri sellaisen kinkun kuin haluaa. Luomukinkku kannattaa ostaa ajoissa", Nieminen vastaa.

Entä milloin on oikea hetki ostaa joulukinkku?

”Tuoresuolatut kinkut tulivat Lucian päivänä kauppoihin. Niissä päiväys riittää jo yli joulun. Eli siinä mielessä kinkkukaupoille voi lähteä vaikka heti.”

Niemisen mukaan eniten kuhinaa kinkkualtaalla on 19.-21. joulukuuta.

Mutta makutottumukset muuttuvat myös joulupöydässä. On suomalaisia koteja, joissa sinappihuntuun verhottu kinkku ei ole ykkönen.

”Moni ostaa kinkun asemasta savustettua kalkkunaa, jossain kodeissa syödään riistaa ja joissain kala on tärkein ruokalaji”, Nieminen pyörittelee.

Uutuutena ovat viime vuosina tulleet kasvipohjaiset joulukinkun korvikkeet.

”Tänä vuonna kaikkien Prismojen valikoimissa on tamperelaisen Vegemin vehnägluteenista valmistettu Seitankunkku. Aiemmilta vuosilta tutun Quornin juhlarullan löytää pakastealtaasta. Joulupöytiin hankitaan myös mätitahnaa muistuttavaa Vegiaria, jota myydään kaikissa Prismoissa ja S-marketeissa.”

Kinkkureseptit:

Lisää aiheesta