Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

S-kaupoissa myytäville leluille on asetettu tarkat laatuvaatimukset.

Turvallisia leluja pukinkonttiin: 3 vinkkiä hankintoja tekeville tontuille

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anssi Vuohelainen
Julkaistu: 4.12.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Ennen kuin lelun pistää pakettiin, kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen pakkauksen merkintöihin.

1. Yli vai alle 3-vuotiaille?

Tärkeintä on noudattaa ikärajamerkintöjä. Alle kolmevuotiaille tarkoitetuissa leluissa on kiinnitetty huomiota siihen, ettei niissä ole tukehtumisvaaraa. Näistä leluista irtoavat osat ovat mitoiltaan sellaisia, ettei lapsi voi niitä niellä.

Ei siis kannata ostaa yli kolmevuotiaille tarkoitettuja leluja alle kolmevuotiaille.

2. Älä tilaa EU-alueen ulkopuolelta

EU-alueella myytävien lelujen on täytettävä niille asetettu leludirektiivi. Sitä sovelletaan tuotteisiin, joita käytetään alle 14-vuotiaiden lasten leikeissä.

Direktiivi asettaa vaatimuksia mm. lelujen testaamiselle. Leluista testataan useita vaaratekijöitä. Näitä ovat mm. mekaaniset, fysikaaliset, kemialliset, sähköiset ja hygieniaan liittyviä tekijöitä.

3. Osta luotettavasta paikasta

S-ryhmässä leluille on laadittu laatuvaatimukset, joita lelun valmistajan on velvollisuus noudattaa. Lelut on muun muassa testattava. SOK vaatii, että lelut on testattu akkreditoidussa laboratoriossa.

Paitsi että lelun on vastattava vaatimuksia, niistä täytyy löytyä CE-merkki. Lisäksi valmistajan on säilytettävä kaikki asiakirjat ja dokumentit kymmenen vuoden ajalta tuotteen viimeisestä SOK:lle toimittamasta erästä laskien.

Valmistajien on ilmoitettava nimensä, rekisteröity tuotenimensä tai tavaramerkkinsä sekä osoitteensa joko lelussa, lelun pakkauksessa tai sen mukana olevassa asiakirjassa. Osoitetiedoissa on ilmoitettava yksi ainoa paikka, josta valmistajaan saadaan yhteys.

Prismoissa ja S-marketeissa myytävät lelut on testattu vaadittujen määräysten mukaisesti ja että ne ovat turvallisia leikkiä.

Lue lisää: