Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Eteläamerikkalainen kvinoa viihtyy suomalaisessa ilmastossa. ”Se ei tarvitse runsaita lannoituksia eikä kuumaa ilmastoa”, Carme Plumed-Ferrer kertoo.

Tutkijasta tulikin bisnesnainen – terveystuotteen taustalla kaksi isoa ja rohkeaa valintaa

Teksti:
Irina Björkman
Kuvat:
Niko Puumalainen, SOK, Yhteishyvä
Julkaistu: 19.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Vielä vuosi sitten Carme Plummed-Ferrer oli tiedenainen. Nyt hän kulkee yritys laukussaan ympäri Suomea. Oman terveystuotteen ideointi lähti intohimosta ravitsemustieteeseen.

”Olen hyvä fermentoimaan kaikenlaista!” nauraa Carme Plummed-Ferrer kysymykselle, miten ihmeessä hän on keksinyt perustaa yrityksen fermentoidun kvinoan ympärille.

Mutta se on totta: Carme todella erikoistui Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen tutkijana erilaisten elintarvikkeiden fermentointiin, siis ”pistämään bakteeria eri asioihin”, niin kuin hän hymyillen asian yksinkertaistaa.

Kuulostaa eksoottiselta, mutta itse asiassa fermentointi eli kypsentäminen hapon ja maitohappokäymisen avulla on yksi maailman vanhimpia tapoja säilöä ruoka-aineita. Hapattaminen on Carmen mukaan myös erittäin vatsaystävällistä.

Puoli vuotta yrittäjyyttä

Carme Plummed-Ferrer istuu Suomalainen Menestysresepti -sarjan kuvaustauolla ja hörppii vettä. Viimeiset kuukaudet työtahti on ollut niin tiukka, että jopa hetken istumistauot ovat olleet harvassa.

Helmikuussa Carme irtisanoutui 18 vuoden jälkeen tutkijan työstään Itä-Suomen yliopistosta.

Hän, kuopiolainen kahden lapsen yksinhuoltaja, päätti laittaa ammattitaitonsa ja tuotekehittelynsä likoon ja ryhtyä yrittäjäksi. Hän aikoo tulevaisuudessa elättää itsensä kehittelemällään fermentoidulla kvinoalla.

”On tämä ollut hurjaa aikaa. Olen kehitellyt tuotettani jo pitkään, se tiedetään hyväksi, mutta kaikki tämä bisnesmaailma on minulle täysin uutta. Minun pitää olla tiedenainen ja bisnesnainen, mielellään vielä samaan aikaan”, Carme huoahtaa.

Yrityksen perustamisen byrokratia on yllättänyt tiedenaisen. Paperityötä on riittänyt usein yömyöhälle.

”Nyt juuri odottelen, että yrityksen pankkiyhteydet saadaan toimimaan ja nettisivut pystyyn.”

* Suomalainen Menestysresepti 2019 -kilpailu ratkesi 11.8.2019. Voittajaksi nousi Leivon Leipomon Boltsi, mutta kaikkien kuuden finalistin tuotteet päätyivät kisan lopuksi S-ruokakauppojen valikoimaan.

Vanha menetelmä, vanha kasvi

Carmenin ja hänen Probitat-yrityksensä tuote, fermentoitu kvinoa, kulkee vielä mukana lähinnä kylmälaukuissa. Tarkoitus kuitenkin on, että tuotetta löytyisi tulevaisuudessa muun muassa smoothieista ja gluteiinittomasta leivästä.

Carme tutustui kvinoaan erään työprojektin kautta. Hänelle selvisi, että vanha inkojen viljelyskasvi oli mainio ravintopommi, joka sisältää jo itsessään kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja.

”Lisäksi se ei tarvitse kovin kummoisia kasvuolosuhteita, ei lannoitusta eikä se kerää ympärilleen kovin herkästi rikkakasveja.”

Muutamia vuosia sitten Carmen vetämissä yliopiston projekteissa alettiin testata kvinoan kasvattamista Suomessa. Nyt sitä kasvaa yhdellä tilalla Turussa ja muutamilla pelloilla Kuopiossa. Kvinoa tuntuu sopivan hyvin Suomen ilmastoon, sillä satoa on saatu korjattua.

”Edes viime kesän kuivuus ja helteet ja sitä edeltäneen kesän sateet eivät tuhonneet satoa, joten aika hyvältä näyttää.”

Ihastui Suomeen vaihto-opiskelijana: Barcelona vaihtui Kuopioon

Juuri nyt Carme ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Takana on pari pitkää ja uuvuttavaa kuvauspäivää. Iltaisin ja tauoilla hän vastailee työsähköposteihin ja soittelee lapsilleen Kuopioon.

Kuvaukset tehdään suomeksi ja espanjalaissyntyinen Carme kuvailee suomeaan edelleen huonoksi. Työt yliopistolla ja elämä Suomessa on sujunut englanniksi.

Carme tuli aikoinaan synnyinkaupungistaan Barcelonasta Suomeen opiskelijavaihtoon. Hän ihastui maahan ja Kuopioon melkeinpä heti. Carme teki rohkean valinnan ja siirsi elämänsä Kataloniasta Pohjois-Savoon.

”Pidin hurjasti yliopistoelämästä täällä. Olen saanut toteuttaa ideoitani ja olla luomassa kaikenlaista uutta. Kun aloitin, meitä oli vain pieni joukko ulkomaisia opiskelijoita ja olimme todella tiivis yhteisö. Sain kehitellä kaikkea ja nähdä maailmaa, se on ollut valtava etuoikeus.”

Carme toteaa myös, että Espanjassa hänen olisi ollut todella hankala yhdistää tiedeuraa ja lapsia.

”Tai sitten vanhempani olisivat hoitaneet lapsiani lähes koko ajan.”

Kolme kysymystä

1. Kun tätä tuotetta maistaa ensi kerran, ensimmäiset sanat/fiilis on... ”Tämä on raikasta ja maistuvaa!”

2. Täydellinen hetki nauttia tämä tuote on... ”Kun olet nälkäinen, muttei ole aikaa kunnon aterialle.”

3. Kenen julkkiksen toivoisit maistavan tätä tuotetta ja miksi? ”Presidentti Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion.”

Superruokaa supermarketteihin

Entä mikä on Carmen unelma? Nainen miettii hetken.

”Kyllä se on tämän kvinoatuotteen saaminen supermarketteihin.”

Mutta kun tuote on kaupoissa, hän haluaa ennen kaikkea keskittyä kehitystyöhön, ei myyntiin.

”Markkinoinnin opiskelu on ollut ohjelman teossa todella kiinnostavaa, mutta olen silti tiedeihminen. En olisi koskaan uskonut, että olen viemässä tuotettani kauppoihin ihan yksin!”

Vaikka kevät on ollut raskas, Carme myöntää rakastavansa työtä. Jos perhettä ei olisi, hän tekisi työtä varmasti tauotta. Nyt, kun toimisto on kotona, lapset onneksi osaavat arjessa katkaista äidin työputken.

”Välillä oikein pakottaudun sosiaaliseksi ja harrastan liikuntaa, että jaksan. Olin juuri kaksi päivää Tahkolla salsakurssilla. Kun kaksi päivää vain salsasi aamusta iltaan, olin maanantaina kuin uusi ihminen”, Carme nauraa.

  • Suomalainen menestysresepti -tv-sarjassa seurataan kuuden rohkean yrittäjän matkaa, kun he yrittävät rakentaa ideasta menestystuotetta. S-ryhmän ja Aito Median kehittämää tv-sarjaa esitetään sunnuntai-iltaisin 30.6. alkaen TV5:lla. Ohjelma on katsottavissa myös Discoveryn suoratoistopalvelu Dplayssa.

  • Finalistit: Carme Plumed-Ferrer Kuopiosta, Anssi Räntilä Tampereelta, Minna Sakki-Eerola Hyvinkäältä, Paavo Vallas Turusta, Annika Ikonen Helsingistä ja Hanna Yli-Kuha Alavudelta.

Kaikki Suomalainen Menestysresepti 2019 -kilpailun finalistit esittelyssä: