Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomalaiset ostavat eniten valkoisia kynttilöitä, mutta joulukuussa myyntikäyrät muuttuvat hieman.

Havin tehtaalla valmistuu 1,5 miljoonaa kiloa kynttilöitä vuodessa – suomalaisten ehdoton suosikkiväri on valkoinen

Teksti:
Tiiu Pohjolainen
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 21.11.2022
|
Muokattu: 22.11.2022
Riihimäen Kynttilätie 6:ssa tuoksuvat kynttilät, kun tehtaan 25 kynttiläntekijää on työn touhussa. Pakkauksissa on kotimaisesta työstä kertova Avainlippu.

193-vuotias kynttilätehdas

Maamme ensimmäinen kemianteollisuuden tuotantolaitos perustettiin 6.11.1829 Viipurissa. Siellä valmistettiin kynttilöitä aluksi talista.

Vuosikymmen myöhemmin perustaja Anton Alfthan siirsi tehdaslaitokset Havin kaupunginosaan. Havin kynttilätehtaan omistaja on vaihtunut useita kertoja 193 vuoden aikana. Perheyritys Suomen Kerta Oy osti kynttilätehtaan takaisin kotimaiseen omistukseen vuonna 2004. Nimi vaihtui Havi Oy:ksi vuonna 2020.

31 miljoonaa kynttilää vuodessa

Joulukuusen kynttilöissä sekä kruunu- ja antiikkikynttilöissä käytetään eläinperäisestä talista valmistettua steariinia. Luonnostaan vitivalkoinen steariini hankitaan Pohjoismaista ja aina niin läheltä kuin mahdollista.

Pöytä- ja lyhtykynttilöiden valmistamiseen käytetään parafiinia, joka on öljynjalostuksen sivutuote.

3 tapaa valmistaa

Pöytäkynttilät tehdään puristamalla, kun taas tuikkukynttilät valmistetaan täyttämällä alumiinikuori. Riihimäellä valmistuu vuosittain 500 miljoonaa tuikkua.

Joutsenmerkillä varustetut antiikki- ja kruunukynttilät tehdään käsin valamalla. Jopa niiden sydänlangat leikataan käsin.

1 väri on suosituin

Suomalaiset ostavat eniten valkoisia kynttilöitä. Ne palavat puhtaimmin: kun luonnostaan valkoisen steariinin joukkoon lisätään värejä tai muita ominaisuuksia, vaikuttaa se palo-ominaisuuksiin.

Joulukuussa myyntikäyrät muuttuvat hieman. ”Vuodesta toiseen joulusta tulee aina punainen”, tietää toimitusjohtaja Linda Schlobohm.

25 käsiparia

Kaikki Havin kynttilät valmistetaan Riihimäen kynttilätehtaalla. 25 kynttiläntekijän joukossa on monia, jotka ovat valmistaneet kynttilöitä vuosikymmeniä. Paitsi työsuhteet myös laitteet ovat pitkäikäisiä. Esimerkiksi joulukuusen kynttilät valetaan yli 40 vuotta vanhoilla koneilla.

Havi Oy

  • Havi Oy valmistaa kynttilöitä ja kattaustuotteita.
  • Ensimmäinen kynttilätehdas perustettiin vuonna 1829. Nykyiselle omistajalle valmistus siirtyi vuonna 2004.
  • Kaikki Havi-kynttilät valmistetaan Riihimäen tehtaalla. Lautasliinoja valmistetaan Imatran tehtaalla. Lisäksi yrityksellä on myyntikonttori Espoossa.
  • 90 työntekijästä 25 työskentelee Riihimäen kynttilätehtaalla.
  • Havilla on kuusi omaa outlet-myymälää ympäri Suomea.

Lue myös