Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juha Tapio on kiitollinen, että hän sai mahdollisuuden osallistua Roosa nauha -keräykseen suunnittelemalla rintanauhan ja rannekkeen. Nauhat ovat vaaleanpunaista denimiä.

Juha Tapio kantaa kaupasta pussikaupalla leipää ja litroittain maitoa: ”Taloudessamme kuluu valtavasti ruokaa”

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 22.9.2020
|
Muokattu: 22.9.2020
Sapattivapaata viettävä muusikko Juha Tapio on nauttinut tänä vuonna uudenlaisesta arjesta. Hän häärää paljon keittiössä ja valmistaa usein tulisia keittoja. Juha Tapio on vuoden 2020 Roosa nauhan suunnittelija.

”Olin päättänyt jo ajat sitten, etten keikkailisi lainkaan vuonna 2020, vaan tekisin rauhassa uutta musiikkia. Koronaepidemia ei siis sotkenut työkuvioitani, koska olin tyhjentänyt kalenterini tarkoituksella jo aiemmin.

Sapattivuoden aikana arkeni on muuttunut paljon ja erityisesti viikonloppuaamut ovat erilaisia kuin ennen. Nyt tiedän, miltä tuntuu herätä viikonloppuisin niin, että on nukkunut koko yön hyvin eikä ole ajanut autolla kotiin keikkapaikalta tai yrittänyt saada unta hotellissa.

"Kiireettömät yhteiset aamut ovat parasta mitä tiedän.”

Muuttunut tilanne on mahdollistanut perheellemme uuden rutiinin: teemme viikonloppuaamuisin mehevän brunssin, johon kuuluu esimerkiksi munia, pekonia, hedelmiä, jogurttia ja croissantteja tai leipää. Nautimme runsaasta pöydästä vaimoni Raijan sekä 15- ja 18-vuotiaiden poikiemme kanssa. Kiireettömät yhteiset aamut ovat parasta mitä tiedän.”

Lounasevääksi smoothieta

”Arkiaamuisin laitan herätyskellon soimaan kahdeksan ja yhdeksän välillä. Ilman sitä saattaisin nukkua vaikka kuinka pitkään. Arkisin syön aamupalaksi kananmunia tai puuroa, joskus molempia. Kahvia pitää olla paljon, ja juon myös runsaasti vettä.

Minulla on henkilökohtainen valmentaja, joka on laatinut minulle treeniohjelman. Lähes joka aamu käyn juoksulenkillä tai treenaan autotalliimme rakennetulla kuntosalilla.

Puoleen päivään mennessä menen työhuoneelleni, joka sijaitsee kävelymatkan päässä kotoani. Otan evääksi banaania, pähkinöitä ja kotona tekemääni smoothieta.

Kun olen muutaman tunnin kuluttua saanut työni tehtyä, lähden kotiin kaupan kautta. Minulla on perheessämme iltapäivisin eniten aikaa, joten vastaan ruokahuollosta: hoidan lähes aina ruokaostokset ja päivällisen valmistuksen.”

Kauppaan parin päivän välein

”Taloudessamme kuluu valtavasti ruokaa, koska poikani ovat kasvavassa iässä olevia urheilijoita: esikoinen pelaa jääkiekkoa ja nuorempi salibandya. Käyn parin päivän välein läheisessä ruokakaupassa ja tuntuu, että ostan joka kerta viikon edestä sapuskaa – ainakin pussikaupalla leipää ja litroittain maitoa.

En yleensä tee kauppalistaa, ellei minun pidä muistaa ostaa jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Yritän hoitaa ostokset nopeasti, ja teen tutussa kaupassa vakiokierroksen.

Arvostan tuoretiskejä. Ostan paljon mieluummin lihan ja kalan suoraan tuoreena ihmiseltä kuin vakuumissa hyllystä. Palvelutiskillä myös suositusten pyytäminen on paljon helpompaa.”

Tulisia keittoja ja hampurilaisia

”Teen mielelläni mausteisia ja tulisia keittoja, ja käytän paljon chiliä sekä currya. Valmistan usein perinteistä kalakeittoa, johon lisään paljon valkosipulia ja mausteita tuomaan potkua. Suosin myös aasialaisia makuja.

Nuorempi poikani lähtee mielellään mukaan kauppaan, koska hän on innostunut kokkailusta. Hänen bravuurinsa ovat hampurilaispihvit. Olemme hioneet erinomaista reseptiä yhdessä pitkään ja hartaasti. Poikani tekemät hampparit ovat niin hyviä, että en enää tilaa hampurilaisia ravintolassa.”

Heräteostoksena herkkuja

”En seuraille tarjouksia tai nuukaile ruokaostosten kanssa. Säästän mieluummin muista asioista, kuten vaikkapa omista vaatteistani. Vasta viime vuosina olen oppinut panostamaan enemmän ja ostanut laadukkaita ja kestäviä esiintymisvaatteita. Sitä ennen elin monta vuotta yksillä farkuilla ja muutamilla t-paidoilla.

Toisinaan teen kaupassa heräteostoksia. Makea on heikkouteni, ja joskus sorrun ostamaan lakuja tai jotakin värikkäitä karkkeja.

Mainitsin eräässä haastattelussa pitäväni Vihreistä kuulista, ja sain niitä niin paljon lahjaksi faneilta, että en enää pysty syömään niitä.”

Joka ilta saunaan ja uimaan

”Saunominen ja uiminen kuuluvat perheemme iltarutiineihin lähes joka päivä. Meillä on aina valmis kiuas, joten löylyihin pääsee lyhyellä varoitusajalla. Pihallamme on 7-metrinen uima-allas, jonka pidämme käyttökunnossa mahdollisimman pitkälle syksyyn. Kylpeminen rentouttaa ja rauhoittaa päivän jälkeen ja on mukava tapa viettää aikaa yhdessä.”

Listat auttavat nukahtamaan

”Olen aika herkkäuninen, enkä nuku päiväunia, koska se voisi viedä yöuneni. Kahvia juon vielä iltapäivällä, mutta en ikinä illalla.

Iltaisin nukkumaanmenoni venyy usein valitettavan myöhään, yhteentoista tai puolille öin. Joskus luen kirjaa illalla rauhoittuakseni, mutta useimmiten en.

Marmatan pojille, että he eivät saisi katsoa puhelimiaan liian myöhään, mutta syyllistyn itse samaan. Harvoin kuitenkaan vastailen iltaisin sähköposteihin.

Minulla on tapana tehdä iltaisin tehtävälistoja asioista, jotka pitää hoitaa seuraavan päivän tai viikon aikana. Listojen tekeminen auttaa jäsentämään ajatuksiani ja rauhoittaa mieltäni nukkumaan mennessä. Nukahtaminen on helpompaa, kun saan muistettavat asiat pois harteiltani.”

Juha Tapio, 46

  • Työ: Poplaulaja, sanoittaja ja säveltäjä.
  • Asuinpaikka: Tuusula.
  • Perhe: Lääkärikeskus Aavan toimitusjohtajana työskentelevä vaimo Raija Tapio sekä 15- ja 18-vuotiaat pojat.
  • Ajankohtaista: Tämän vuoden Roosa nauha on Juha Tapion suunnittelema. Vaaleanpunaisissa denim-rintanauhoissa ja rannekkeissa on painettuna hänen sormenjälkensä. Tänä vuonna keräyksellä tuetaan ensimmäistä kertaa kaikkien syöpien tutkimusta Suomessa. Aiempina vuosina keräys on keskittynyt rintasyöpätutkimukseen.

Lue myös

Lisää aiheesta