Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lappeenrantalaiset Eevi, Heidi ja Iina Tujunen käyvät säännöllisesti Helsingissä.

”Kaikki syödään mitä lautaselle otetaan” - Vastuullinen matkustaminen on suomalaisille arkipäivää

Teksti:
Satu Savela
Kuvat:
Sanna Liimatainen, Sanna Limatainen
Julkaistu: 21.6.2021
|
Muokattu: 22.6.2021
Suomalaiset matkailijat ovat oppineet nopeasti ympäristötietoisiksi reissaajiksi. Pyyhettä ei turhaan vaihdella! Hotellissa voi pienillä teoilla säästää luontoa.

Helsingin Pasilan Sokos Hotel Triplan valoisassa aulassa on kesäkuisena aamuna vielä hiljaista. Majoittujat ovat käyneet aamiaisella ja valmistautuvat parhaillaan huoneissaan päivän ohjelmaan.

Hotellipäällikkö Tiina Kuikka odottaa tulevaa kesää aurinkoisin mielin. Uusi hotelli kiinnostaa asiakkaita, ja sijainti Pasilan aseman kupeessa on täydellinen, erityisesti jos haluaa reissata junalla.

Green Key -kyltti on näkyvällä paikalla vastaanotossa. Se kertoo, että hotelli on sitoutunut henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen sekä majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen.

Kuikan mukaan vastuullinen matkustaminen on jo asiakkaille arkipäivää ja itsestään selvää. Yksi suosituimmista ja helpoimmista keinoista säästää luontoa on käyttää samaa pyyhettä matkan ajan. Tuskin kukaan kotonakaan vaihtaa pyyhettä joka päivä!

”Saamme kyllä heti palautetta, jos kerrossiivoja on epähuomiossa vaihtanut turhaan puhtaat pyyhkeet”, Kuikka nauraa.

Toisena Triplan ympäristötekona voisi mainita myös aamiaisen hävikkipöydän. Sinne tuodaan vastaanoton kahvilasta myymättä jääneitä tuotteita.

”Tavoitteena on aina saada se pöytä joka aamu tyhjäksi. Hävikkipöytä on otettu hyvin vastaan ja tavoitteessa onnistutaankin usein.”

Hotellissa nukuttiin paremmin kuin kotona

Tamperelainen Näkyvän perhe on ollut minilomalla Helsingissä. Junalla oli näppärä tulla ja kaupungissa on liikuttu pääasiassa kävellen. Matkaohjelmassa oli ystävien tapaamista, Korkeasaari ja SeaLife.

”Olisin halunnut vielä käydä Suomenlinnassa, mutta se jää seuraavalle kerralle”, Anna Näkyvä sanoo.

2-vuotias Topias juoksee energisenä käytävällä ja odottaa jo innoissaan päivän ohjelmaa. Perhe aikoo vielä mennä katsomaan laivoja ennen kuin kotiinpaluu koittaa.

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olemme hotellilomalla Suomessa kolmistaan. Topias nukkui todella hyvin ja pitkään”, Anna Näkyvä nauraa.

Vastuullisuusasioita perhe huomioi lomallaan monelle tuttuun tapaan: käytetään kestokasseja, kierrätetään, eikä vaihdeta turhaan pyyhkeitä.

”Huomasin myös, että huoneissa oli palasaippuoiden sijaan pumppusaippuat, mikä on varmasti ympäristöystävällisempää.”

Työmatkalainen arvostaa vastuullista hotellia

Seuraavaksi aulaan saapuu Karoliina Koskinen. Myös hän on tullut Helsinkiin junalla Tampereelta.

”Käyn Helsingissä työmatkalla vähintään kerran kuussa, ja yövyn usein täällä. Tämä on ihan paras hotelli sijaintinsakin ansiosta.”

Vastuullisuus on Koskiselle tärkeää, ja se vaikuttaa paljon hotellin ja hotelliketjun valintaan. ”Vastuullinen matkustaminen on mainittu yrityksemme arvoissa ja haluamme käyttää vain hotelleja, joissa on huolehdittu hyvin vastuullisuudesta.”

Vastuullisuutta ajatellen Koskista ilahduttaa erityisesti hotellin aamiainen.

”On tosi ihana nähdä, miten runsaasti aamiaisella on tarjolla lähiruokia.”

Lääkärireissuun yhdistyi humputtelu

Kesällä 13 vuotta täyttävät kaksostytöt Eevi ja Iina Tujunen ovat tulleet Helsinkiin Lappeenrannasta äitinsä Heidi Tujusen kanssa. Kaupunki on tullut tutuksi, koska perhe käy säännöllisesti Lastenklinikalla.

Tällä kertaa tytöt ovat shoppailleet, ja hotelli valikoitui juuri siksi, että se sijaitsee kauppakeskus Triplassa. Jalat on kävelty kipeiksi kolmen tunnin ostosreissulla, ja tytöillä on yllään upouudet samanlaiset shortsiasut.

”Tämä on kyllä todella poikkeuksellista, että pukeudumme samanlaisiin vaatteisiin. Suorastaan erikoistilanne”, huudahtavat tytöt.

Vastuullisuusasioista on puhuttu koulussa, ja moni asia onkin nuorille itsesäänselvää.

”Ainakaan pyyhettä ei kannata vaihtaa uuteen jokaisen käyttökerran jälkeen. Ja kaikki syödään, mitä aamiaisella otetaan lautaselle.”

Tällä kertaa aamiainen syödään muualla kuin hotellissa, koska kolmikko halusi nukkua mahdollisimman pitkään.

Miniloma Helsingissä

Kuopiolaiset Topi Pirskanen ja Nella Piironen nappaavat vastaanotosta mukaansa Linnanmäen rannekkeet.

Pariskunta viettää nyt pandemian vuoksi enemmän lomapäiviä kotimaassa. Suunnitelmissa on tämän minihotelliloman lisäksi lähteä patikoimaan jossain vaiheessa kesää.

Pariskunta on reissannut paljon ulkomailla ja sinne onkin jo kova ikävä. Nuoripari viihtyy sekä kaupunki- että rantalomilla.

”Mutta parasta on, jos voi yhdistää molemmat”, Piironen tuumaa.

Sokos Hotel Tripla oli uusi tuttavuus.

”Olemme yleensä majoittuneet Flamingoon, mutta tämä on myös tosi kiva hotelli”, sanoo Pirskanen.

Helsinkiin pariskunta on tullut tapaamaan kavereita. Myös Pirskaselle ja Piiroselle vastuullisuusasiat ovat osa arkea. Niihin ei tule erikseen kiinnitettyä huomiota.

8 pientä ympäristötekoa hotellissa

  1. Säästä sähköä ja kytke sähköt pois päältä avainkorttikytkimellä, kun huone jää tyhjilleen.
  2. Sammuta suihku, kun laitat sampoota
  3. Käytä hammasmukia, älä juoksevaa vettä
  4. Jätä pyyhe naulakkoon ja käytä sitä uudelleen
  5. Valitse aamiaisella lähi-, luomu- ja kasvisruokaa
  6. Syö kaikki mitä otat
  7. Lajittele roskat
  8. Tutustu nähtävyyksiin kävellen tai pyöräillen, suosi julkisia liikennevälineitä

Lähde: Sokos Hotel

Lue myös