Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lorenz Backmanin vinkit kesäiseen Helsinkiin: meri-ilmaa Suomenlinnassa, arkkitehtuurin helmiä ydinkeskustassa ja pako kaupungista kajakkiretkelle

Teksti:
Iina Kansonen
Kuvat:
MTV3
Julkaistu: 25.6.2020
|
Muokattu: 28.5.2021
Helsinki on Lorenz Backmanin sielunmaisema. Backman ei kyllästy ihailemaan kaupungin kattomerta ja suuria kivirakennuksia, mutta karkaa toisinaan läheiseen Siuntioon melomaan.

”Tunnen Helsingin kuin omat taskuni. Se on minun sielunmaisemani, rakas ja turvallinen paikka. Olen asunut täällä syntymästäni saakka. Välillä kävin opiskelemassa Tampereella, mutta Helsinki on aina ollut kotini.

Nykyinen Helsinki on erilainen kuin lapsuuteni Helsinki. 90-luvun puolivälin jälkeen meille rantautui mannermainen kahvila- ja ravintolakulttuuri. Ilmapiiri vapautui, ja Helsingistä alkoi kehittyä monikulttuurinen kaupunki.

Helsingissä on tilaa kaikille, ja alakulttuurit saavat kukoistaa. Kaupunki sopiikin kotimaan matkakohteeksi oikeastaan kaikille, sillä täältä löytyy kulttuuria, ravintolaa ja tekemistä joka makuun.

Meri on erottamaton osa kesäistä Helsinkiä. Vain kivenheiton päässä keskustasta on paljon saaria. Päiväretkiä saaristoon on helppo tehdä vesibusseilla, joita lähtee muun muassa Kauppatorilta ja Hakaniemestä. Suosikkisaareni on Suomenlinna. Sen linnoitushistoria kiehtoo minua.

Suosikkisaareni on Suomenlinna.

Linnoituksen rakentaminen on aloitettu jo 1700-luvulla. Saaresta löytyy myös upeita rantakallioita, joilta voi ihailla ulkomerta.

Toinen suosikkini on Pihlajasaari. Se on luonnonläheinen paikka, josta löytyy merkitty luontopolku, ulkoiluun sopivia hiekkateitä sekä kaunis hiekkaranta, joka sopii hyvin uimiseen.

Jos on valmis matkustamaan joitakin kymmeniä kilometrejä, kannattaa Helsingistä suunnata kajakkiretkelle Siuntion Pikkalanjoelle. Se yhdistää Vikträskin järven Suomenlahteen. Hyvällä tuurilla joella voi nähdä kaulushaikaroita.

Helsingin ydinkeskustasta löytyy ainutlaatuisia paikkoja, jollaisia ei ole muualla Suomessa. Sellainen on esimerkiksi Temppelinaukion kirkko, joka on Suomen suosituimpia turistikohteita. Se on täysin omanlaisensa, kallioon louhittu upea rakennus.

Temppeliaukion kirkko on täysin omanlaisensa, kallioon louhittu upea rakennus.

Toinen uniikki vierailukohde on yli sata vuotta vanha Yrjönkadun uimahalli. Vanhassa, hienossa uimahallissa on unkarilaista kylpylätunnelmaa. Uintivuorot on jaettu naisille ja miehille erikseen. Hallissa voi halutessaan uida ilman uimapukua ja nauttia uimisen jälkeen lasillisen kuuluisaa itse tehtyä simaa.

Uimahalli on kuitenkin kesäkauden suljettu, ja avautuu elokuun lopulla. Jos kaipaa kesähelteillä viilennystä, suosittelen suuntaamaan Pihlajasaareen.

Myös Helsingin yliopiston Kansalliskirjastossa kannattaa vierailla. Se on Suomen vanhin tieteellinen kirjasto ja upea paikka: on kattokupoleja, pylväitä ja koristemaalauksia. Keskustassa sijaitseva Kansalliskirjasto on empirearkkitehtuurin helmiä Suomessa.

Vietän kesällä mielelläni aikaa maalla. Töiden vuoksi kesäni kuluu kuitenkin osittain kaupungissa. Kun palaan kaupunkiin, ihailen Helsingin pitkälle jatkuvaa kattomerta.”

Elämyksellinen hotelliloma Sokos Hotel Presidentissä

Aivan Helsingin ydinkeskustassa, Kampin kauppakeskuksen vieressä, sijaitseva Original Sokos Hotel Presidentti henkii suomalaisuutta.

Se näkyy muun muassa juuri uudistetun hotellin upeissa huoneissa, aulassa sekä ravintolan ruokalistalla. Hotellin vastaanoton palvelupäällikkö Dona Keramat antoi omat vinkkinsä Helsinkiin saapuville matkailijoille.

  1. Haltialan kotieläintilalla asustaa lampaita, vuohia, kaneja ja monia muita eläimiä. Helsingin kaupungin omistamalla tilalla eläimet ovat kesä- ja syysaikaan ulkona, joten niitä pääsee katsomaan pitkin päivää. Joillekin tilan pelloille istutetaan hernettä ja kukkia, jotka ovat vapaasti poimittavista. Tilan yhteydessä on myös leikkikenttä lapsille sekä grillipaikka. Tilalle on vapaa pääsy.
  2. Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on täydellinen paikka viettää kesäpäivää. Ulkopuutarha on monien helsinkiläisten mielestä paras piknikpaikka kaupungissa. Puutarhan kasvihuoneet vievät matkalle tropiikkiin myös viileämpinä kesäpäivinä. Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee aivan keskustan tuntumassa, lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Ulkopuutarha on vierailijoille maksuton. Kasvihuoneisiin peritään pääsymaksu.
  3. Lammassaaren pitkospuut on hieno ulkoilu- ja retkeilypaikka läpi vuoden. Alueelta löytyy lintutorni, johon voi kiivetä tiirailemaan muuttolintuja ja kaunista merimaisemaa. Pitkospuureitti sopii myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla kuljettavaksi. Lammassaaresta pääsee kapeita pitkospuita pitkin Kuusiluotoon, jossa laiduntaa kesäisin lampaita.
  4. Seurasaaresta löytyy sekä hienot ulkoilumaastot että annos kulttuuria. Saaren ulkomuseossa pääsee ihastelemaan menneen ajan maailmaa savupirtteineen ja kartanoineen. Halutessa voi ottaa osaa opastetulle kierrokselle. Saaresta löytyy myös hiekkaranta, jossa voi pulahtaa vilvoittelemaan mereen. Saareen pääsee kätevästi siltaa pitkin, ja alueelle kulkee myös julkinen liikenne.

Lue myös nämä tuttujen suomalaisten vinkit kotimaan matkalle

Lisää aiheesta