Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juontaja Tuija Pehkosen vinkit kotimaan matkailijoille: Suomen suurimmat jätskipallot ja uimaranta keskellä kaupunkia Iisalmessa

Teksti:
Iina Kansonen
Kuvat:
YLE
Julkaistu: 23.6.2020
|
Muokattu: 28.5.2021
Esikoistaan odottava Tuija Pehkonen kehottaa turisteja nauttimaan leppoisasta menosta synnyinkaupunkinsa Iisalmen kauppatorilla ja kysymään rohkeasti, jos savon murretta on vaikea ymmärtää.

”Koen edelleen olevani maalaistyttö, vaikka muutin Iisalmesta pois yli viisitoista vuotta sitten. Suhteeni kaupunkiin on tosi lämmin. Iisalmi oli turvallinen paikka kasvaa.

Parasta Iisalmessa on leppoisa savolaisuus. Se on sellaista lupsakkaa, lämminhenkistä fiilistä. Sen aistii, kun menee torille tai asioi paikallisissa liikkeissä. Savolaiset jutustelevat rohkeasti ja tunnelma on kiireetön.

Kesäisessä Iisalmessa vieraillessa kannattaa pyörähtää kaupungin kauppatorilla. Se on paikallisten kohtaamispaikka, josta voi vuokrata myyntipöydän ja nauttia erilaisista tapahtumista. Siellä on järjestetty muun muassa torijoogaa, keppihevosrata sekä musiikki- ja tanssiesityksiä. Eikä mistään muualta muuten saa niin isoja jäätelöpalloja kuin Iisalmen torin jäätelökioskilta!

Kuumana päivänä voi vilvoitella pulahtamalla torin läheisyydessä sijaitsevaan Kaupunginrantaan. Siellä vietin lapsuuteni kesäpäivät. Nykyään rannalla on pitkä, kelluva uimalaituri.

Myös Panimomuseossa kannattaa vierailla. Siellä voi tutustua oluen valmistuksen historiaan. Se on ainakin vielä heinäkuun suljettu, mutta aukiolo kannatta tarkistaa museon verkkosivuilta.

Lähes jokainen Iisalmessa vieraileva käy katsomassa maailman pienintä ravintolaa, Kuappia. Nimi tarkoittaa kaappia. Sinne mahtuu kerrallaan vain pari asiakasta. Vaikkei Kuapissa kävisikään syömässä, on se nähtävyys sellaisenaan.

Iisalmen on helppo tulla, sillä tänne pääsee junalla. Kaupunki sopii matkakohteeksi rauhaa ja luontoa rakastaville – ja niille, jotka uskaltavat kohdata lupsakoita savolaisia.

Savon murre taipuu aika vahvasti. Jos jotakin ei ymmärrä, kannattaa kysyä rohkeasti, mistä oikein puhutaan. Vaikka olen kotoisin Iisalmesta, jään itsekin joskus miettimään, että hetkinen, minne nyt mennään, kun ollaan menossa ”suareen”. Saari on savoksi suari.

Asun Helsingissä, ja vietän kesää töiden takia pitkälti pääkaupunkiseudulla.

Helsingin lähistöllä on yksi pääkaupunkiseudun suosikkikohteistani, Porvoossa sijaitseva Tukkilan aasitila. Ihmiset ajattelevat aina, että eläimillä pitää olla joku funktio, mutta aasit vain ovat. Niillä ei saa ratsastaa, mutta niiden kanssa voi käydä kävelyllä. Tila on tosi hauska ja rentouttava kokemus.

Porvoo on tietysti ihana kesäkaupunki muutenkin. Tilalla käydessä voi samalla vierailla Porvoon vanhassa kaupungissa.

Kuvaamme 13.7. alkaen MTV:n Kesäterassi-ohjelmaa Helsingin Allas Sea Poolilla. Se on intensiivinen työrupeama ja yksi lemppareitani kaikista tekemistäni TV-töistä. Ohjelmaa esitetään arki-iltaisin kello 19.30.

Lisäksi olen tehnyt radioon haastattelusarjan, jossa vierailee tunnettuja suomalaisia kertomassa tarinansa. Ohjelmassa annetaan aidosti aikaa vieraalle. Sitä voi kuunnella Yle Puheelta heinäkuussa torstaisin ja perjantaisin kello 10.

Olen tottunut tekemään töitä kesäisin. Tämä kesä on kuitenkin siinä mielessä erilainen kuin mikään aiemmista, että odotan esikoistani, joka syntyy syksyllä. Aikaisemmin olen toivonut pitkää ja lämmintä intiaanikesää, mutta nyt riittäisivät vähän vilpoisammatkin säät.”

Lämminhenkinen lomamajoitus Sokos Hotel Koljonvirrasta

Iisalmen Original Sokos Hotel Koljonvirrassa majoitut kotoisasti aivan kaupungin keskustassa. Iisalmen palvelut, ostosmahdollisuudet ja kulttuuririennot ovat kävelymatkan päässä.

Aamiaispöydässä on tarjolla runsas valikoima paikallisia herkkuja. Hotellin ravintolan vuoropäällikkö Petra Svensk antoi omat vinkkinsä Iisalmeen tuleville matkailijoille.

  1. Paloisvuoren ulkoilualueella voi tallata luontopolkuja, maastopyöräillä ja pelata frisbeegolfia. Lisäksi alueelta löytyy kota ja nuotiopaikkoja.
  2. Opastetut cityreitit ovat hyvä ja helppo tapa tutustua Iisalmeen. Ylä-Savon opaskerhon järjestämät kierrokset kulkevat keskustasta rantapoluille.
  3. Koljonvirran leirintäalueen ja Runnin välinen merkitty retkeilyreitti sopii hyvin maastopyöräilyyn ja patikointiin. Reitin kokonaispituus on 115 kilometriä, ja siitä voi halutessa kulkea vain osan. Matkalla on yöpymiseen soveltuvia taukopaikkoja.

Lue myös:

Lisää aiheesta