Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Reijo Mäen lomavinkit Turkuun: funikulaarilla Kakolanmäelle ja bussilla saaristoon

Teksti:
Iina Kansonen
Kuvat:
Reijo Mäen kotialbumi
Julkaistu: 18.6.2020
|
Muokattu: 28.5.2021
Turkulainen kirjailija Reijo Mäki on tehnyt kaupunkia tutuksi suomalaisille Vares-kirjoissaan. Hänen Turussaan havisee historia ja tuoksuu meri – ja vilahtaa tietysti kirjallisuudesta tuttuja hahmoja.

”Kun 70-luvun lopulla muutin Siikaisten perämetsistä Turkuun, oli kuin olisin tullut Amerikkaan. Olin 18-vuotias kauppatieteiden opiskelija, ja koin kaupungin saman tien omakseni.

Turku on minulle loputon inspiraation lähde. Olen kirjoittanut kaikki Vares-kirjani kaupungissa. Turku on hyvä miljöö rikoskirjoille, sillä täällä on kaikkea: satama, historiaa, korkeakouluja, kulttuuria ja teollisuutta joka lähtöön.

Turun saaristo on ainutlaatuinen helmi maailman mittakaavassakin. Se on veden ja kiven mosaiikkia.

Kirjoitan mieluiten kotini työhuoneessa Kakolanmäellä. Sieltä avautuvat näkymät niihin maisemiin, joihin Vares-kirjojen tapahtumat sijoittuvat. Olemme asuneet vaimoni kanssa mäen kallioilla toistakymmentä vuotta.

Jos vierailet Turussa, piipahda ihmeessä Kakolanmäellä, kylässä keskellä kaupunkia. Mäki on yksi niistä kukkuloista, joiden välissä Aurajoki virtaa. Paikka sopii hyvin rikoskirjailijalle. Kakolanmäellä nimittäin toimi Turun keskusvankila vuoteen 2007 saakka. Sitä on sanottu Suomen pahamaineisimmaksi vankilaksi. Nykyään Kakolanmäen vanha vankila toimii museona.

Perille pääsee Suomen ensimmäisellä rinnehissillä eli funikulaarilla, tuolla ajoittain oikuttelevalla Italian ihmeellä.

Turun saaristo on veden ja kiven mosaiikkia.

Turun saaristoa ylistetään aina, ja siihen on syynsä. Turun saaristo on ainutlaatuinen helmi maailman mittakaavassakin. Se on veden ja kiven mosaiikkia.

Saariston mutkittelevat pikitiet, hienot sillat ja keltaiset lossit saattavat matkailijan aina vain syvemmälle meren syliin. Vastaan tulee upeita maisemia ja vanhaa saaristolaiskulttuuria.

Veneilen Turun saaristossa joka kesä, mutta saariin on helppo tutustua myös autolla tai polkupyörällä. Jos vietät Turussa aikaa, voit tehdä saaristoon vaikka päiväretken. Keskustasta saaristoon pääsee kätevästi saaristobussilla. Se on sellainen maisemamatka, että oksat pois.

Jos lomaseurueeseen kuuluu lapsia, voi fiktiivisiä kirjallisuuden hahmoja käydä katsomassa Naantalin Muumimaailmassa, joka sijaitsee viidentoista kilometrin päässä Turun keskustasta.

Todellisiin kirjallisuuden hahmoihin voi kuitenkin törmätä Turussa. Varsinkin kesäaikaan kaupungissa vaeltelee paljon kirjojeni lukijoita bongailemassa tarinoiden tapahtumapaikkoja. Tarkkasilmäisimmät Vareksen lukijat tietävät kyllä, mistä paikoista näitä hahmoja kannattaa bongata. Vares on kapakoiden mies.

Jos haluat nähdä Turun upeimman näköalan, vieraile Walossa.

Soopeli-kirjassa Vareksella on tärkeä palaveri Wiklundin kattoterassilla, Walo-baarissa. Jos haluat nähdä Turun upeimman näköalan, vieraile Walossa.

Vaikka viihdynkin hyvin Turussa, kannattaa tänne tullessa poiketa myös muutaman kilometrin päässä Kaarinassa sijaitsevilla Kuusiston piispanlinnan raunioilla. Olen historiafriikki, ja vierailen siellä joka kesä.

Piispanlinna rakennettiin keskiajalla Suomen katolisen kirkon piispojen residenssiksi. Se oli samaa kokoluokkaa kuin Turun linna. Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa kuitenkin hävitti piispanlinnan, jottei se kilpailisi hänen hallitsemansa Turun linnan kanssa.

Piispanlinna toimii myös hienona ja hieman erilaisena piknik-paikkana. Linnan vierestä lähtee reilun kolmen kilometrin pituinen Kuusiston kulttuuri- ja luontopolku, jonka aion kiertää tänä kesänä.”

Urbaania kaupunkielämää Sokos Hotel Wiklundissa

Original Sokos Hotel Wiklund sijaitsee Turun parhaalla paikalla kauppatorin laidalla. Hotellista löytyy runsas ravintolatarjonta kattoterasseineen, hemmottelevia hoitoja ja ostosmahdollisuuksia. Hotellin vastaanoton vuoropäällikkö Kristiina Kesonen-Eskola antoi omat vinkkinsä Turkuun saapuville turisteille.

  1. Aurajoen rantaa voi kulkea kävellen tai pyöräillen. Kauniina kesäpäivinä turkulaiset kokoontuvat viettämään aikaa joen rantamille. Molemmin puolin jokea riittää nähtävää, ja joen varrella järjestetään monia tapahtumia. Joen yli pääsee siltoja pitkin tai maksuttomalla Föri-lautalla.
  2. Ruissalon saari sijaitsee vain kivenheitto Kauppatorilta. Sinne pääsee kätevästi Föli-vesibussilla tai linja-autolla. Ruissalosta löytyy muun muassa kaunis Kansanpuisto, huvilapromenadi ja suosittu Saarronniemen hiekkaranta rantalentiskenttineen.
  3. Apteekkimuseo ja Qwenselin talo kisaavat kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2020 -kilpailun finaalissa. Ne sijaitsevat Aurajoen varrella ja sopivat kohteeksi erityisesti historiasta kiinnostuneille.
  4. Aura Golfin kallio- ja mäntymaisemiin sijoittuva 18-reikäinen sekä Kultaranta Resortin merellinen 18-reikäinen kenttä ovat takuulla aktiivilomailijan mieleen.
  5. Vesipuisto Jukupark sopii kohteeksi nuorisolle ja vauhdikkaasta menosta pitäville erityisesti kesähelteillä.

Lue myös nämä tuttujen suomalaisten vinkit kotimaan matkalle

Lisää aiheesta