Luulitko ostaneesi suklaata? Oikeasti ostit ehkä "makeislevyn"
Karkkihyllyltä löytyy nyt kiinnostavan tuntuisia tuotteita. Ne näyttävät suklaalevyiltä, mutta eivät tosiasiassa ole aitoa suklaata.


Ah, suklaata.
Arjen huolet unohtuvat, ja taivas avautuu. Suklaan syöminen on arkinen ilo.
Viime aikoina herkkujen ystävät ovat kuitenkin saattaneet tarkentaa katsettaan karkkihyllyllä. Eikö suklaa olekaan enää suklaata?
Toden totta, kauppojen hyllyiltä löytyy nyt kokonaan kaakaottomia vaihtoehtoja ja tuotteita, joissa kaakaon määrä on vähäisempi. Nopealla vilkaisulla niitä voi erehtyä luulemaan suklaalevyiksi, mutta oikea nimitys on makeislevy.
"Näiden tuotteiden makumaailmaa haetaan mahdollisimman läheltä oikeaa suklaata", kertoo SOK Marketkaupan myyntipäällikkö Mikko Kovalainen.
Jos makeislevy ei kuulosta tutulta, mieti vaikkapa Pandan tai Fazerin tuotteita. Esimerkiksi Fazerin Taste of Future -makeislevyjen valmistuksessa ei käytetty lainkaan kaakaota, vaan ne valmistettiin mallastetusta suomalaisesta viljasta. Tuotteet olivat myynnissä rajatun aikaa. Sometestaajien mukaan niiden maku muistutti aitoa suklaata.
Erilaiset suklaatrendit yleistyvät
Voi olla, että jatkossa syömme enemmän jotakin muuta kuin suklaata. Kaakaon hinnan on ennustettu nousevan ilmastonmuutoksen myötä entisestään.
Taannoin muun muassa Fazer ja Marabou ilmoittivat pienentäneensä suklaalevyjensä kokoa. Esimerkiksi Fazerin sinisen koko pienenee 200 grammasta 180 grammaan. Maraboun 185–200 gramman suklaalevyt pienenevät puolestaan 160 grammaan ja sadan gramman levyt 90 grammaan. Taustalla vaikuttavat kaakon hinnannousu ja valmistuskustannusten nousu.
"Suklaahyllyn vakiosuosikit eivät varmasti tule muuttumaan ja löytyvät myös tulevaisuudessa valikoimistamme."
Lähitulevaisuudessa suklaahyllyt näyttävät kuitenkin samalta kuin aiemminkin.
"Valikoimissamme ei ole tapahtunut suurempia muutoksia. Esimerkiksi pienemmän kaakaopitoisuuksien tuotteiden lukumäärät eivät ole kasvaneet. Suklaahyllyn vakiosuosikit eivät varmasti tule muuttumaan ja löytyvät myös tulevaisuudessa valikoimistamme. "
Sen sijaan näyttää siltä, että erilaiset suklaatrendit, kuten suuren suosion saavuttanut Dubai-suklaa, tulevat jatkossa lisääntymään.
"Ne tuovat piristystä ja vaihtelua valikoimaan."
Mikä oikeastaan on suklaata?
Jos makeislevyt ja suklaalevyt menevät jostain syystä sekaisin, tarkastele raaka-ainepitoisuuksia.
Aidoksi suklaaksi Ruokavirasto määrittelee esimerkiksi maitosuklaan, jossa on vähintään 25 prosenttia kaakaokuiva-ainetta ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta.
Tumma suklaa on Ruokaviraston mukaan puolestaan tuote, joka on valmistettu kaakaotuotteista ja sokerista ja jonka kaakaoaineen kokonaisuuspitoisuus on vähintään 35 prosenttia. Kaakaovoita tummassa suklaassa tulee olla vähintään 18 prosenttia ja rasvatonta kaakaokuiva-ainetta 14 prosenttia.
Valkosuklaa on valmistettu kaakaovoista, maidosta tai maitotuotteista sekä sokereista. Siinä on vähintään 20 prosenttia kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta.



