Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maakuntasukat puikoille! Etelä-Karjalan kesäisissä sukissa laulaa satakieli lehvästöjen kätköissä

Teksti:
Minttu Wikberg
Kuvausjärjestelyt:
Jenni Valpio
Kuvat:
Johanna Levomäki
Julkaistu: 25.4.2023
|
Muokattu: 28.4.2023
Yhteishyvän suosittu maakuntasukkasarja jatkuu. Etelä-Karjalan siro sukka enteilee alkavaa suvea. Alkukesän iltoina satakieli huiluttelee juuri puhjenneiden lehvästöjen piiloissa ja kangasvuokko on puhjennut kukkaan.

Suunnittelija Minttu Wikberg

Koko 38–39

Langan menekki Novita Venla 75 % villa / 25 % polyamidi, 100 g = 420 m, (010) luonnonvalkoinen 35 g, (499) hiili 40 g, (372) pujo 45 g

Sukkapuikot 2,5 mm tai käsialan mukaan 34 s / 10 cm kirjoneuletta 2,5 mm:n puikoilla

Vinkki! Saat leveämmät sukat, jos käytät työhön Nalle-lankaa. Voit myös neuloa kuvion pelkästään varteen ja terän yksivärisenä. Tällöin sukista tulee ohuemmat, ja niitä voi käyttää esimerkiksi tennareissa.

Etelä-Karjala-sukkien ohje pdf-tiedostona

Varsi

Luo sukkapuikoille värillä pujo 64 s ja jaa s:t tasaisesti neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä.

Neulo kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena: 1 n, 1 o kiertäen eli takareunasta, toista , kunnes työn korkeus on 3 cm. Neulo vielä 1 krs oikein. Jaa s:t puikoille seuraavasti: I puikko 17 s, II puikko 15 s, III puikko 16 s, IV puikko 16 s.

Aloita kirjoneule suljettuna neuleena 1. kaavion 1. krs:lta ja neulo kaavion kaikki krs:t.

Kantalappu

Jatka työtä pujon värisellä langalla. Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t oikein IV puikolle ja kavenna samalla I puikolta 1 s = 32 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo vahvennettua neuletta:

  1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka työn nurjalla puolella) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.
  2. krs: (työn oikea puoli) nosta 1 s neulomatta (lanka työn nurjalla puolella), neulo 1 s oikein, toista krs loppuun. Käännä työ. Toista krs:t 1–2 yhteensä 16 kertaa (= 32 krs).

Kantapohjan kavennukset

Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 11 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 10 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo, kunnes jäljellä on 10 s, tee yliveto-kavennus ja käännä työ.

Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät joka krs yhdellä ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 12:na. Jaa keskiryhmän s:t kahdelle puikolle, 6 + 6 s, ja neulo ensimmäiset 6 s. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Terä

Aloita kirjoneule 2. kaavion 1. krs:lta: Neulo kirjoneuletta kantalapun 6 s ja poimi neuloen kantalapun vasemmasta reunasta 16 s. Poimi kiertäen 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo II ja III puikon s:t. Poimi III puikon ja kantalapun oikean reunan välistä kiertäen 1 s. Poimi neuloen kantalapun oikeasta reunasta 16 s ja neulo kantalapun 6 s. Tarkista, että silmukat jakaantuvat seuraavasti: I puikolla 23 s, II puikolla 15 s, III puikolla 16 s, IV puikolla 23 s.

Kiilakavennukset

Jatka näillä 77 s:lla kirjoneuletta kaavion mukaan ja aloita 2. krs:lla kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset kaavion mukaan joka 2. krs.

Kavennusten jälkeen työssä on 63 s. Neulo kaavio 2 loppuun. Kaavion jälkeen neulo sukka loppuun pujon värisellä langalla. Kavenna I puikolta 1 s. Työssä on 62 s.

Kärkikavennukset

Kun pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy, aloita kärjen nauhakavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen + 1 o sekä II ja IV puikon alussa neulo 1 o + tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 42 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs.

Kun työssä on jäljellä 22 s, päättele sukan ylä- ja alapuolen silmukat yhteen nurjalta puolelta kolmen puikon päättelyllä tai silmukoi ylä- ja alapuoli yhteen. Voit tehdä toisen sukan joko samoin tai peilikuvaksi. Jos seuraat kaaviota ruudulta, voit kääntää kaavion kuvaohjelmassa.

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti.

Jaa sukkakuvasi Yhteishyvän instagramissa #sukkamaa

Lankoja myynnissä Prismoissa ja Prisma.fi:ssä. Värit vaihtelevat sesongeittain ja myymälöittäin.

Neulo myös upeita maakuntasukkia!

Lisää aiheesta