Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nuoripari Niina ja Pyry grillaavat kasvisburgereita.

Näin Suomi grillaa! Valokuvat paljastavat, että kyse on paljon muustakin kuin ruoanlaitosta

Teksti:
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Kuvat:
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Julkaistu: 11.5.2023
|
Muokattu: 30.6.2023
Grilliruoka kuuluu erottamattomasti suomalaiseen kesään. Valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen kuvasi suomalaisia nauttimassa suvesta toistensa seurassa, grilliensä äärellä.

Jasmine, Petri ja Aleksi sekä Kerttuli-kissa, Muuramen satama

Petri on ollut veneilijä syntymästään asti. Hän suuntaa joka vuosi parin viikon sisällä jäiden lähtemisestä Päijänteelle. Veneessä ei ole uunia, joten grillaaminen monipuolistaa ruoanlaittomahdollisuuksia.

Kun koko perhe on veneilemässä pidempään, laitetaan arkista ruokaa, mutta parin päivän reissuilla ruoan eteen nähdään enemmän vaivaa. Veneessä grillimakkara on koko perheen suosikkiruoka, mutta kotona Jasmine kokkaa mielellään terveellisempää ruokaa.

Niina ja Pyry, Jyväskylä

Nuoripari Niina ja Pyry grillaavat kasvisburgereita.

”Ulkona syöminen on mukavaa, koska aistit ovat moninaisemmat. Ruoka maistuu ihan erilaiselta ulkona”, sanoo Niina. Pyry ja Niina ovat viime aikoina vähentäneet kaikenlaisia ärsykkeitä elämässään ja keskittyneet hyvinvointia lisääviin asioihin. Heille on tärkeää olla syödessä läsnä niille ihmisille, joiden kanssa jakavat ruokailuhetken.

Kalle ja Saunaseura, Sumiainen

Porvoolainen saunaseura on kokoontunut grillaamaan Kalle Solan mökille Sumiaisiin, Keiteleen rannalle. Kallen grillikatoksen alta löytyy muun muassa vanhasta ompelukoneesta kehitelty grilli. Saunaseuran miehiä yhdistää lapsuudesta asti alkanut ystävyys ja se, että he saunovat ja syövät mielellään. Ruoka on arjessa polttoainetta, mutta yhdessä ruokailu on juhlaa. Saunaseuran kanssa syödessä ei ole kiire minnekään, ja yhteinen aika tuo kosketuksen omiin juuriin.

"Pääsee välillä takaisin sinne, mistä on joskus lähdetty”, Kalle sanoo.

Mortti, Maiju ja Sami, Helsinki

Mortin ja avopuoliso Maijun taloyhtiö on saanut valmiiksi uuden pihan, jossa on mukava grillata. Pariskunta valmistaa monipuolisesti kala- ja kasvisruokia.

Yhteinen ruokailu ulkona on mainio tapa kohdata ystäviä. Ulkona on enemmän tilaa kuin kerrostaloasunnon pienessä keittiössä. Koko talon yhteinen piha mahdollistaa myös sosiaalisen elämän naapureiden kanssa.

Arto, Raija Joel, Jyväskylä

Hämäläisten perhe grillaa kesäisin monta kertaa viikossa kotipihallaan ja mökillään. Perhe kokkailee kesäillan hämyssä muun muassa höyrytettyjä nauriita, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja broilerinlihaa, jotka kypsyvät Arton seitsemän vuotta sitten rakentamassa grillissä. Hämäläisillä on tapana valmistaa ja syödä ruoka yhdessä. Samalla käydään läpi päivän kuulumiset ja kuullaan nuoren Joelin ajatuksia elämästä.

”Hyvästä ruuasta tulee hyvälle mielelle, ja perheen kanssa on tärkeää viettää hyvän mielen aikaa”, sanoo Raija.

Toni, Porvoo

Toni on intohimoinen grillaaja, joka tietää, mitkä ovat parhaat grillit ja hiilet. ”Grillaaminen on tehtävä ehdottomasti hiilillä, sillä siten saa autenttisemman grillauskokemuksen ja ruokaan parhaimman maun”, Toni sanoo.

Hän grillaa kesällä perheelleen kerran kaksi viikossa. Talvisin grilli lämpenee miltei yhtä usein lumihangessa, sillä Stenbäckan perheessä grillikausi on ympäri vuoden. Kuusi vuotta vanhassa Weberin grillissä paistuu tällä kertaa burgereita ja kanan paistileikepaloja, jotka ovat perheen lasten suosikkeja.

Heikki Willamo ja Kikka Niittynen, Karjalohja

Paikallisesta kaupasta hankittua kalaa on mieluisa grillata. Heikki Willamo ja Kikka Niittynen noudattavat kasvisruokavaliota, mutta syövät silloin tällöin kalaa. Eettisistä ja ekologisista syistä he pyrkivät kuitenkin vähentämään myös kalan syömistä. Kymmenisen vuotta vanha hiiligrilli toimii loistavasti pienillä tiiliskivivirityksillä varustettuna.

HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN, 48

  • Muuramelainen vapaa kuvajournalisti, jota kiehtoo henkilökuvauksen maagisuus ja sen loputtomat mahdollisuudet.
  • Valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi valokuvauksen osastolta.
  • Palkittu Kuvajournalisti 2021-, Vuoden lehti­kuva 2021- ja Uutiskuva 2020 -palkinnoilla.
  • Valmistelee näyttelyään, joka avautuu loppuvuodesta 2023 Höyry-galleriassa.

Lue myös

Lisää aiheesta