Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jouluaiheisten kirjojensa takia Mauri Kunnakselta kysellään usein hänen mielipiteitään joulusta. Kirjailija kertoo aidosti nauttivansa juhlapyhistä kaikkine perinteineen.

Rosollia, joulukuusi ja muuttumattomia perinteitä – Mauri Kunnas rakastaa joulua hössötyksineen

Teksti:
Tuomas Marjamäki
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 8.12.2020
|
Muokattu: 4.12.2023
Lastenkirjailija ja graafikko Mauri Kunnas kirjoittaa perheen joulukortit ja koristelee oman työhuoneensa.

Joka joulu samaan malliin

”Olen aina suhtautunut valoisasti jouluun. Tykkään hössötyksestä, koristeista ja kaupoissa soivista joululauluista – ne saisivat soida enemmänkin.

Perheessämme vietetään joulua hämmästyttävän samanlaisella kaavalla vuodesta toiseen. Se helpottaa suuresti järjestelyjä. Kun olin lapsi, eri puolilla Suomea asuvat tätini kokoontuivat jouluksi mummulaamme Vammalaan, jonne mekin menimme aattoa viettämään. Nykyään tyttäret perheineen tulevat kotiimme Espooseen moneksi päiväksi. Silloin riittääkin vilinää, kun mukana on kaksi lasta ja yhteensä neljä kissaa.”

Valmis joulukorttilista helpottaa

”Tykkäämme lähettää kortteja ja on niitä kiva saadakin. Minä vastaan joulukorteista, ja se onkin aina aikamoinen ruljanssi. Otan esiin valmiin nimilistan osoitteineen, joka pitää tietenkin päivittää. Lisään muutamia nimiä ja poistan joitakin edesmenneitä.

"Yritän keksiä tervehdyksiin jotain kummallista."

Joulukortteja meillä on paljon omasta takaa, koska korttivalmistajat tekevät jatkuvasti korttisarjoja kuvistani. Yritän keksiä tervehdyksiin jotain kummallista, ja kirjoitan ne sitten kauhealla käsialallani. En piirrä kortteihin kuvia. Olen menettänyt kykyni piirtää mitään ylimääräistä, vaikka kirjoja teen edelleen mielelläni.

Korteista ei muuten kenenkään kannata ottaa liikaa stressiä. Tuskin ihmiset lukevat niitä kovinkaan tarkasti.”

Selvä työnjako valmisteluissa

”Jouluruokien laittamisessa on varmasti isoin työ. Kaikki muut osallistuvat innokkaasti, mutta minä olen aika huono niissä jutuissa. Yleensä seison vieressä ja yritän näyttää jotenkin hyödylliseltä. Vaimoni Tarja mulkoilee, kun näkee, etten oikeasti tee mitään.

Ruokaostoksetkin tuppaavat jäämään vaimolle. Minä kyllä kannan kuusen sisälle ja laitan jalkaan, tyttäret sitten koristelevat sen.

Ennen vanhaan tehtäväni oli myös hankkia suklaat ja enimmäkseen myös söin ne itse. Ostin niin paljon konvehtirasioita ja joulukarkkeja, että ne riittivät helmikuulle. Nykyään yritän välttää sokeria.”

Vähälihainen joulupöytä

”Lapsemme ovat vegetaristeja, joten joulunakaan emme syö kovin paljon lihaa. Kinkkua meillä ei ole ollut varmaan 30 vuoteen, mutta ostan pienen palan kalkkunaa.

Tarja on tuonut kotoaan muutaman perinneruoan joulupöytäämme. Hän tekee aina oman juuston sekä suolalihaa, jota keitetään päiväkausia. En minä niistä osaa mitään muuta sanoa kuin että molemmat ovat hemmetin hyviä.

Jokaisella on omat juttunsa, joita pitää tarjota. Minulle satakuntalaisena se on rosolli, muut eivät siitä niinkään piittaa. Joulupuuroa syömme jokaisen joulupäivän aamuna.”

Elokuva per ilta

”Ennen joulua ostamme muutamia dvd-elokuvia. Lähinnä Oscar-voittajia ja muita vuoden aikana ilmestyneitä leffoja, joita ei ole ehtinyt nähdä teatterissa. Jokaisena joulun iltana laitamme lapset nukkumaan, teemme hyvät eväät ja asetumme yhdessä telkkarin ääreen.”

Amerikkalaisia säveliä

”Meillä soivat aina samat levyt. Valikoima on aika amerikkalaishenkinen: Phil Spectorin, Boney M:n ja Beach Boysin joululevyt sekä Elvistä, Nat King Colea, Dean Martinia ja Frank Sinatraa.

Sitten on yksi suomalainen kokoelmalevy, jossa on näitä hupsis tupsis pimpeli pompeli -lauluja. Tarja ei erityisemmin tykkää siitä, mutta siitä huolimatta se soitetaan.”

Huomaa kukat!

”Otamme esiin aina määrätyt joulukoristeet, jotka ovat tarttuneet mukaan eri puolilta maailmaa.

Pidän kovasti koristeista ja joulukukista, vaikka arkena en huomaa kukkia ollenkaan. Kun Tarja kysyy, huomaanko huoneessa mitään uutta, en tietenkään huomaa. Nykyään osaan kyllä vastata, että täällä on varmaan jossain jotain kukkia.

Oma työhuoneeni on kotimme alakerrassa. Siellä siivoan ja koristelen itse, ja sinne myös vetäydyn aina välillä hiljaisuuteen.”

Kuusi mahdollisimman pitkään

"Rakastan joulukuusta, se on niin uskomattoman kaunis valaistuna ja koristeltuna. Kuusi saisi oikeastaan olla olohuoneessa aina. Pidämme sitä mahdollisimman pitkään ja varmasti heitämme naapurustossa viimeisenä pois.

Jouluna, kun lapset ovat lähteneet ja Tarja mennyt nukkumaan, sammutan kaikki muut valot ja tuijottelen itsekseni joulukuusta. Se on minulle jotain pyhää, melkein kuin jumalainen juttu.”

Vuosituhansien joulurauha

”Joulu on kristinuskoa vanhempi juhla. Sitä on pohjoisella pallonpuoliskolla vietetty iät ja ajat aina pimeimpänä aikana vuodesta, jolloin aurinko kääntyy toiseen asentoon.

Tämän on täytynyt olla merkityksellistä jo muinaisille ihmisille: elämä jatkuu ja päivä pitenee.

Joulussa tuntuu yhteys menneisiin sukupolviin. Henkien ja vainajien läsnäolo on silloin käsinkosketeltavaa.”

Lue myös