Koko työuransa viinien parissa tehnyt Tuomas Meriluoto, 43, toivoo, että kenen tahansa olisi turvallista valita viini ilman, että tuntee itsensä hölmöksi.
”Ihmiset voisivat luottaa omaan makuunsa, ja kaikilla voisi olla lempiviini”, hän visioi.
Tuomas on yksi Suomen kolmesta Master of Wine -tutkinnon suorittaneista, ja hän tuo viinejä maahan Winestate-yrityksensä kautta. Hän nauttii siitä, että saa yhdistää viinintuottajien tarinat ja kuluttajien toiveet.
”Tavoitteenani on, että kuluttaja löytäisi helposti oikeanlaista juotavaa ja saisi siitä elämyksen.”
”Eihän moni muista sitäkään, mitä kahvia hänellä on kotona.”
Tuomas puhuu omalla Youtube-kanavallaan aiheesta mutkattomasti. Viinistä voi jutella korkealla tasolla tai yhtä hyvin kertoa lempiviininsä olevan se, jossa on härän kuva etiketissä.
”Eihän moni muista sitäkään, mitä kahvia hänellä on kotona.”
Viinin ja ruoan yhdistämisessä riittää se, että analysoi omaa makuaistiaan. Neljän perusmaun tunteminen auttaa.
”Viineistä ei tarvitse tietää niiden valmistusmaata tai rypälelajikkeita. Tärkeämpää olisi perehtyä siihen, mistä mauista itse tykkää.”
Viini on aina parhaimmillaan sivuroolissa, eikä sitä tarvitse analysoida.