Kun Ari Torvinen, 49, ja Pekka Torvinen, 72, maistoivat ensimmäistä kertaa varsiparsakaalia Berliinissä Fruit logistica -messuilla vuonna 2007, he käsittivät heti, että nyt käsissä on hyvä tuote. Viljelyn aloittamiseen Leppävirran Kotalahdella meni kuitenkin vielä muutama vuosi, sillä varsiparsakaalin siemeniä ei ollut saatavilla.
”Kolme vuotta sitten aloitimme varsiparsakaalin viljelyn puolella hehtaarilla. Nyt sitä on kuusi hehtaaria eli huomattavasti enemmän. Odotamme paljon varsiparsakaalilta ja olemme varautuneet kysynnän kasvuun”, isä ja poika kertovat.
Varsiparsakaalin satokausi kestää Leppävirralla kesäkuun puolesta välistä syyskuun alkuun. Torviset toivovat satoa saatavan pidempäänkin, jopa ensimmäisiin yöpakkasiin asti. Kaalikasvit viihtyvät viileässä.
”Varsiparsakaali elää koko kesän viikon rytmissä eli sato korjataan kerran viikossa, samoin uudet taimet istutetaan pellolle kerran viikossa. Käyn myöhään illalla tai varhain aamulla pellolla fiilistelemässä ja varmistamassa, miltä lohkolta poimitaan seuraavaksi”, Ari Torvinen kertoo.