Broccolini on pitkävartinen ja ohutkuorinen parsakaalin ja härmekaalin risteytys, joka on maultaan parsakaalia makeampi ja miedompi. Se alkoi nostaa suosiotaan, kun huippuravintolat ja harrastajaruoanlaittajat innostuivat siitä. Nyt broccolinia syödään grilli-illoissa, arkiruokien lisukkeena ja juhlapiiraissa.
Broccolini taklaa monen ruoanlaittajan pulmia: sen valmistus ei vie kauan aikaa ja se on helppo tapa lisätä terveellisten kasviksien määrää esimerkiksi arkiruoassa.
Näin saat broccolinista kaiken irti:
1. Grillaa nopeasti
Grillissä broccolinit valmistuvat muutamassa minuutissa. Sipaise vain pintaan öljyä ja grillaa. Ripottele lopuksi pinnalle suolaa ja pippuria. Pärjäät hyvin pelkällä suolalla ja pippurilla, mutta voit kokeilla monenlaisia mausteita, vaikkapa chiliä.
2. Maista raakana – ei hävikkiä
Ohutkuorinen ja mieto broccolini syödään kokonaan varsineen päivineen, ja se maistuu raakanakin. Pilko salaatin joukkoon tai asettele lautaselle lihan tai kalan lisukkeeksi. Terästä raastetulla inkiväärillä ja sitruunalla tai lisää joukkoon pehmeää juustoa, kuten fetaa.
3. Höyrytä ja säästä vitamiinit
Höyrytä broccolinit, niin saat säilytettyä niiden hyvän vitamiinipitoisuuden. Broccolini sisältää muun muassa rautaa, kalsiumia ja A- ja C-vitamiineja. Kasviksen voi yhtä lailla myös paahtaa uunissa tai pannulla.
4. Lisää arkiruokaan
Broccolini on heti käyttövalmis. Sitä ei tarvitse kuoria, pelkkä huuhtelu riittää. Se myös kypsyy pikaisesti, joten se sopii nopeisiin arkiruokiin, kuten pastaan tai salaattiin, sekä lisukkeeksi.
5. Kelpuuta juhlapöytään
Kevään juhlatarjoiluissa broccolini on trendikäs ja makoisa raaka-aine. Se sopii hyvin esimerkiksi piiraisiin tai voileipäkakkuihin.