Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Varsiparsakaali ja broccolini on sama kasvi, mutta eri siemenistä jalostettu.

Tiedätkö, mitä eroa on broccolinilla, varsiparsakaalilla ja broccolilla?

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
123rf
Julkaistu: 9.7.2019
|
Muokattu: 20.4.2021
Kaalihyllyn vihreiden röyhelöpäiden vieraskieliset nimet voivat oudoksuttaa. Nyt varsiparsakaalia saa myös suomalaisena! Lue vinkit helpon ja herkullisen kasviksen käyttöön.

Oletko kummastellut kaupassa, mitä eroa on broccolilla ja broccolinilla? Broccoli on suomeksi parsakaali tai brokkoli. Broccolini on varsiparsakaali.

Broccolini on itseasiassa tietyn siemenfirman rekisteröity tavaramerkki. Varsiparsakaali ja broccolini on siis sama kasvi, mutta eri siemenistä jalostettu. Siksi Suomessa kasvatetusta varsiparsakaalista käytetään nimitystä varsiparsakaali.

Varsiparsakaalin kukkanuput ovat pienemmät ja varsi pidempi sekä hoikempi kuin parsakaalilla.

Broccolini-tyylisiä kasveja on monenlaisia, koska kasvis voi olla risteytetty parsakaalista ja härmekaalista tai se voi olla parsakaalin ja kiinankaalin hybridi. Ulkonäkö ja muut ominaisuudet ovat joka tapauksessa hyvin samankaltaiset.

Nyt voit suosia suomalaista

Ulkomailta tuotu broccolini villitsi pari vuotta sitten ryminällä somekansan, ja myös suomalaiset viljelijät innostuivat siitä.

Iloksemme voimme nauttia heinäkuusta alkaen tutun parsakaalin lisäksi myös varsiparsakaalia kotimaisena.

Eri aikaan kypsyvien lajikkeiden ansiosta molempien satoa korjataan pitkälle syksyyn.

Tutustu heinäkuun satokausikasviksiin >

Kypsennä kevyesti

Varsiparsakaalia ja parsakaalia voi syödä raakana, mutta herkullisempia ne ovat hieman kypsennettynä, jäntevän napakoina.

Ohut varsiparsakaali kypsyy muutamassa minuutissa, samoin parsakaali, kun pilkot sen pieniksi nupuiksi ja viipaloit varren ohuiksi kiekoiksi.

Liian pitkä keittoaika tuhoaa molempien makua, mutta myös näiden tutkitusti terveellisten kasvisten arvokkaita ravintoaineita, kuten C-vitamiinia ja folaatteja.

Herkkua vartta myöten

Varsiparsakaalia ja parsakaalia ei tarvitse kuoria. Huuhtaisu ja kypsennys vesitilkassa kattilassa, höyrykattilassa tai mikrossa riittää. Kevyesti öljyttyinä ja maustettuina kaalikaverukset voi myös latoa uunipellille tai grilliritilälle paahtumaan. Ne maistuvat mainioilta myös vokeissa ja piirakoissa.

Hävikkiä ei synny, sillä varret ja lehdetkin ovat syötäviä.

Mieto, mehevä ja makeahko varsiparsakaali rohkaisee syöjää nappaamaan kiinni tangosta ja pyöräyttämään vihreää päätä kastikkeessa. Nuput imaisevat mukavasti makua ja taipuvat jouhevasti kaikkien maailmankolkkien maustajien mielen mukaisiksi.

Reseptejä broccolinista ja varsiparsakaalista