Tunnetko jo broccolinin ja fioretton? Monikäyttöiset varsikaalit ovat näyttäviä, ravitsevia ja helppoja valmistaa | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko jo broccolinin ja fioretton? Monikäyttöiset varsikaalit ovat näyttäviä, ravitsevia ja helppoja valmistaa

Broccolini ja varsikukkakaali

Broccolini eli varsiparsakaali ja fioretto eli varsikukkakaali ihastuttavat lautasella kauniin ulkonäön vuoksi. Varsikaalit ovat myös nopeita kokata ja kevyitä syödä.

Jaa Somessa
Teksti
Niina Mälkiä
Kuvat
Reetta Pasanen

Muita kaaleja makeammat ja miedommat varsikaalit sisältävät saman verran kaloreita kuin porkkana, parsa tai omena. Kaupan päälle tulevat ravintokuidut, jotka edistävät vatsan hyvinvointia.

Nopeasti kypsennetyt ohutvartiset kaalit säilyttävät rapean rakenteensa ja maistuvat ihanilta ilman kastikettakin.

Hyvää varsikaaleista

Raaka broccolini sisältää runsaasti C-vitamiinia. Kuumennus tuhoaa vesiliukoisen C-vitamiinin, joten parhaiten vitamiini säilyy pikaisesti höyryttämällä, kevyesti paahtamalla tai vähässä vedessä kypsentämällä.

Broccolinissa on myös A-vitamiinia, jota tarvitaan muun muassa hämäränäköön ja ihon sekä limakalvojen kunnon ylläpitoon.

Vitamiinien lisäksi saat broccolinista kaliumia, kalsiumia ja rautaa.

Varsikukkakaali tai broccolini pikana pöytään

Valmistitpa varsikaalit grillissä, paistamalla tai vaikkapa höyryttämällä, ne valmistuvat supernopeasti.

Huuhtele varsikaalit huolellisesti ja rouskuta etenkin kotimaisia raakana.

  • Keittoaika 2–3 minuuttia.
  • Höyrytä 3–4 minuuttia.
  • Paista tai vokkaa 4–5 minuuttia.
  • Grillaa 4–5 minuuttia.
  • Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Tiesitkö?

  • Broccolinin tarina alkoi 1990-luvulla, kun Japanissa risteytettiin pullea parsakaali ja kiinalainen hoikka lehtikaali. Broccolinin ja kukkakaalin risteytys, varsikukkakaali keksittiin Japanissa viitisen vuotta sitten.
  • Suomeen tuodaan broccolineja ja varsikukkakaaleja Etelä-Euroopasta. Loppukesästä ja alkusyksystä broccolinia saadaan myös kotimaisilta tuottajilta.
  • Molempia varsikaaleja kasvatetaan maailmalla useilla eri nimillä. Talvella kaupasta löytyy broccolineja, kesällä kotimaisia varsiparsakaaleja.

Kokkaa varsikaaleista

Lue lisää varsikaaleista

Julkaistu: 24.3.2020
Muokattu: 24.3.2020
Jaa Somessa