Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ilotulitteet – ostajan opas

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.12.2014
|
Muokattu: 28.10.2022
Ilotulitus ja uusi vuosi kuuluvat yhteen. Valitsit raketin, suihkun, padan tai millaisen ilotulitteen tahansa, tärkeintä on niiden turvallinen käyttö.

Suomessa myytävät ilotulitteet ovat ohjeiden mukaan käytettyinä turvallisia. Ilotulitteen käyttöohje kannattaa lukea hyvissä ajoin ennen sytyttämistä. Ohjeiden vastainen käyttö voi aiheuttaa tapaturman tai palovaaran ympäristölle.

Ympäristön turvallisuudesta huolehditaan eli varmistetaan riittävä turvaetäisyys ja otetaan huomioon myös metelistä kärsivät ihmiset ja lemmikit. Ilotulitteiden vastuulliseen käyttöön liittyy myös omien roskien siivoaminen. Käytetyt ilotulitteet viedään roskikseen niiden jäähdyttyä tai viimeistään seuraavana päivänä.

Tutustu ilotulitteisiin Prisman verkkokaupassa

Ilotulitetyypit

IlotulitetyyppiOminaisuudet
Pienilotulitteet: papatit, tankit, tuliringit.pienimpiä ilotulitteita, eivät nouse paljoakaan maan pinnalta, äänettömiä tai hieman paukkuva tai rätisevä ääni.
Lentävät pienilotulitteet: pommikone, perhoset, ufot.nousevat ilmaan muodostaen valoa, äänettömiä, hieman paukkuvia tai rätiseviä, vaativat hieman aukean laukaisutilan.
Suihkut ja suihkupadat: kartionmalliset suihkut, suihkupadat.suihkuavat 1–6 metrin korkeuteen, erikokoisia, suihkupadoissa on vaihtuva kuvio, suihkupadat ovat valmiita ilotulitusnäytöksiä, sytytetään kerran, pitkäkestoisia ilotulitteita, joita on mukava katsella, yleensä äänettömiä, joskus rätiseviä, tukevia ja helposti aseteltavia.
Ilmapommit: yksittäistulitteita.kuin padan yksi raketti, muodoltaan näyttäviä: kaunis tähtikuvio, jossa usein pyrstö, nousee 10–20 metrin korkeuteen, paukahtava ääni.
Padat sisältävät yhtä tai useampaa tulitetyyppiä: raketit, suihkut, komeetat, tulipikarit.eri kokoja, värejä, muotoja ja tähtikuvioita, valmis ilotulitusnäytös, sytytetään kerran, pitkäkestoisia ilotulitteita, joita on mukava katsella, hinta ja koko vaikuttavat näyttävyyteen paukahtaa äänekkäästi, näppärä käyttää, mutta tuettava ennen sytyttämistä.
Raketit: perinteiset raketit tikun päässä.suurimmat kuviot eri ilotulitteista, nousevat 30–100 metrin korkeuteen, eri kokoja ja värejä, hinta ja koko vaikuttavat näyttävyyteen, paukahtava ääni, vaatii tarkan suuntauksen ylöspäin ja aukeaa tilaa, suositellaan käytettäväksi laukaisuputken tai telineen kanssa.

Tulipikari; suihkuava tulite, jonka kuvio muuntuu viuhkaksi.näyttävä, iso värillinen kuvio, nousee 5–10 metrin korkeuteen, hiljainen ääni, vaatii aukeaa tilaa, koska kuvio avautuu yleensä leveäksi.
Roomalainen kynttilä/rommeli putken muotoinen pata, joka sisältää yhtä tai useampaa tulitetyyppiä: komeetat, raketit.yhdellä sytytyksellä saa useita valokuvioita, eri kokoja, hiljainen tai paukahtava ääni,tarvitsee erityisen hyvää tukea.

Vinkit ilotulituksen järjestämiseen

  • Ilotulitteet valitaan käytössä olevan tilan mukaan. Kaikkien ilotulitteiden ei tarvitse nousta korkeuksiin.
  • Kannattaa käyttää useaa samanlaista tulitetta ja asettaa muutamia erilaisia tulitetyyppejä jonoon tai leveään riviin. Näyttävyyttä saa esimerkiksi yhdistämällä raketteja, suihkuja tai patoja.
  • Mietitään kunnolla, miten sijoitetaan ilotulitteet, miten tuetaan niitä tarvittaessa ja missä järjestyksessä sytytetään ne.
  • Ilotulitteet asetetaan paikoilleen rauhassa, mutta älä jätä niitä vartioimatta. Huomioi tuotekohtaiset suojaetäisyydet.

Turvallinen ilotulitus

  • Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18-02. Joissain kunnissa ilotulitusten ampuminen saattaa olla kiellettyä keskusta-alueella ja taajamissa.
  • Rakettien ja muiden ilotulitteiden luovuttaminen alaikäisille on kielletty.
  • Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteita ammuttaessa, ja niitä suositellaan myös katsojille.
  • Ilotulitteet kannattaa tukea rakettitelineellä tai muulla vankalla tuella. Mitään tulitetta ei sytytetä tai käytetä kädessä.
  • Ilotulitteet asetetaan ja sytytetään rauhallisesti. Jos tulite ei toimi, tulee odottaa vähintään 10 minuuttia ennen kuin lähestyt sitä.
  • Ilotulitteiden kanssa toimitaan selvin päin. Alkoholijuomaa saa nauttia vasta ilotulitteiden käytön jälkeen.