Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Itkuhälytin – ostajan opas

Teksti:
Jari Valtonen ja Yhteishyvän toimitus. Artikkelia on päivitetty 30.8.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.8.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Itkuhälyttimen avulla vanhemmat saavat kuuloyhteyden eri huoneessa tai pihalla vaunuissa nukkuvaan vauvaan. Joillakin malleilla voi soittaa musiikkia, sytyttää yövalon tai mitata huoneen lämpötilan.

Itkuhälyttimen avulla vanhemmat saavat kuuloyhteyden lapseen pienen välimatkan päähän. Lapsi voi nukkua omassa huoneessaan tai vaunuissa ulkona. Uusimmat itkuhälyttimet aktivoituvat lapsen ääntelystä. Osassa malleja on myös merkkivalo, joka ilmoittaa lapsen ääntelystä vilkkumalla.

Itkuhälytin koostuu kahdesta laitteesta: vauvan osasta, jossa on lähetin, ja vanhemman osasta, jossa on vastaanotin. Itkuhälyttimen lapsen lähelle sijoitettava osa on myös radiolähetin, joka säteilee hieman ympäristöönsä. Laitteet ovat turvallisia, kun ne sijoitetaan ohjeiden mukaan.

Digitaalitekniikka on tuonut hälyttimiin käyttömukavuutta. Digitaalinen Dect-tekniikka estää muista itkuhälyttimistä tai puhelimista aiheutuvat häiriöt.

Kantama

Itkuhälyttimen signaalin kantama tarkoittaa yleensä vapaata ulkotilaa. Asunnon seinät lyhentävät kantamaa, mutta useimpien mallien kantama riittää tavallisen kokoiseen asuntoon ja sen läheisyyteen, kuten terassille tai parvekkeelle.

Jotkut rakenteet voivat kuitenkin aiheuttaa häiriöitä tai katvealueita. Moni itkuhälytin ilmoittaa, jos se viedään kantoalueensa ulkopuolelle.

Käyttömukavuus

Kaksisuuntaisuus tarkoittaa sitä, että vanhemmat voivat puhua omasta laitteestaan lapsen laitteeseen. Vanhemman yksikön voi myös mykistää.

Joissakin malleissa vanhemman yksiköstä voi myös kytkeä lapsen yksikköön yövalon päälle tai kehtolaulun soimaan. Joissain itkuhälytinmalleissa voi olla mahdollisuus tarkkailla lapsen huoneen lämpötilaa.

Isoa ja painavaa laitetta on hankalampi pitää mukana koti- tai pihatöissä ja liikkeellä oltaessa. Osassa malleja on vyökiinnitys, jonka avulla laitteen saa kulkemaan mukana.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, toimivatko hälyttimen osat vain verkkovirralla vai lisäksi myös paristoilla tai ladattavalla akulla, jolloin niitä voi käyttää langattomasti. Joissain malleissa on myös toiminto, joka varoittaa liian matalasta akun varaustilasta.