Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lampaantaljan monet käyttötarkoitukset

Teksti:
Lotta Numminen
Asiantuntija:
lampaankasvattaja Anne Rintala
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.10.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Lampaantalja on pehmeä ja lämmin alusta lapselle. Talja sopii myös sisustuselementiksi kotiin tai lämmikkeeksi autoon.

Talvipakkasilla on ihana kääriä pieni lapsi pehmeään lampaantaljaan nauttimaan sen lämmöstä. Lampaantalja on paitsi käytännöllinen ja kestävä käyttöesine, myös kaunis osa sisustusta. Taljaa voi käyttää monipuolisesti.

Lapsen lisäksi myös lemmikki viihtyy lampaantaljan päällä.

Talja on erityisen suosittu vauvaperheissä, joissa taljaa käytetään pehmusteena rattaissa ja talvella lämmikkeenä pulkissa. Moottoripyöräilijät käyttävät taljaa pyöränsä istuimen suojana lampaantaljan hyvien ominaisuuksien vuoksi. Lampaantaljaa käytetään myös hoitotarkoituksiin: moni selkäkipuinen saa taljasta avun, kun se otetaan pyörätuoliin pehmusteeksi tai sänkyyn peiton tapaan.

Lemmikit nauttivat lampaantaljan päällä oleilusta.

Lampaantaljan ominaisuudet

Lampaantalja sopii monenlaiseen sisustukseen. Taljasta voi tehdä myös tyynyn.

Villa on luonnonkuitu, joka on kylmällä lämmin ja kuumalla viileä. Samat hyvät ominaisuudet pätevät myös lampaantaljaan. Talja tuntuu heti lämpimältä, kun sille istuu, eikä se hiosta. Lampaantalja ei tiettävästi aiheuta allergiaa.

Aidon taljan tunnistaa siitä, että sen tausta on nahkaa ja myös tuoksuu nahalle. Keinokuitu on elottoman tuntuinen, kun taas aito lampaantalja tuntuu käsissä "eläväiseltä". Värjäämätön talja on nahkapuolelta aina valkoinen, on sitten kyseessä tumma tai valkoinen villa. Aito talja kestää pientä vetämistä.

Lampaantaljan ostajaa saattaa mietityttää taljan eettisyys. Lampaita kasvatetaan pääosin lihan takia, ja talja saadaan sivutuotteena. Ravinnoksi tuotettava lammas pystytään parhaimmassa tapauksessa hyödyntämään lähes kokonaan, joten talja on yleensä myös ekologinen.

Lampaantaljan valinta

Käyttötarkoitus on hyvä ottaa huomioon lampaantaljaa valittaessa. Kaikki taljat ovat yksilöitä, mitä tulee villan paksuuteen, pituuteen, väriin ja kiharuuteen. Taljoja saa myös värjättynä.

Markkinoilla on sekä suomalaisia että ulkomailta tuotuja lampaantaljoja. Kotimainen talja on turvallinen vaihtoehto, koska sen alkuperä on helpoin jäljittää.

Lampaantaljan käyttötarkoitus

Lämmikkeeksi lastenvaunuihin tai pulkkaan

Lastenvaunuihin tai pulkkaan sopii parhaiten pehmeä ja kevyt karitsan talja. Karitsan nahka on joustavaa ja talja on rattaisiin sopivan kokoinen, eikä vie liikaa tilaa vaunujen kopasta.

Alustaksi lattialle tai lemmikille

Lattialle tulevan taljan tulisi olla rakenteeltaan tukeva, jotta se pysyy suorassa ja paikallaan.

Sisustuselementiksi

Sisustuselementtinä käytettävä talja kannattaa valita ulkonäön perusteella sen mukaan mikä omaa silmää miellyttää eniten. Sijoittaminen sisustuselementiksi tarkoitettuun taljaan kannattaa, sillä talja kestää parhaimmillaan vuosikymmeniä.

Lampaantaljan hoito, puhdistus ja pesu

Oikein hoidettu ja säilytetty talja kestää käyttöä jopa sukupolvelta toiselle. Säännöllisesti huollettuna myös taljan hyvät ominaisuudet tulevat parhaiten esiin.

Lampaantaljan hoito

Talja kannattaa säilyttää kuivassa tilassa suojassa kosteudelta ja suoralta sateelta. Tuuletus ja reipas ravistelu riittävät puhtaanapitoon. Talvella lampaantaljaa voi räsymattojen tapaan pyörittää pakkaslumessa.

Joitakin taljoja voi harjata ja kammata. Suoravillaiselle taljalle harjaaminen sopii, ja taljasta tulee kuohkeampi. Kiharakarvaisen taljan harjaamista ei suositella, koska kiharat avautuvat.

Koska taljoja on eri värisiä, ne sopivat monenlaiseen sisustukseen.

Tarpeen vaatiessa taljaa voi siistiä leikkaamalla, mutta toimenpidettä kannattaa käyttää harkiten ja vain vanhalle tai kuluneelle taljalle.

Lampaantaljan puhdistus ja pesu

Jos taljaan tulee tahroja, voi villaa kostuttaa vedellä ja miedolla pesuaineella. Kastuessaan villa menee kiharalle, jolloin taljan ulkoasu saattaa muuttua. Nahkapuoli ei saa kastua, sillä se ei kestä vettä vaan muuttuu kovaksi. Jos talja on kostunut, nahan voi saada taas pehmeäksi hieromalla ja rutistelemalla. Apuna voi käyttää myös huonekaluille tarkoitettua nahanhoitoainetta.

Jotkut taljat ovat vesipestäviä, jolloin noudatetaan pesuohjeita. Lampaantalja kannattaa kuivata aina vaakatasossa. Pahimmat tahrat on parasta poistattaa pesulassa kemiallisessa pesussa.

Lampaan talja sopii

  • lapsen alustaksi pulkkaan tai rattaisiin
  • lämmikkeeksi autoon tai terassille
  • pehmusteeksi keinutuoliin
  • jalkojen alustaksi kirjoituspöydän alle
  • matoksi makuuhuoneeseen tai koristeeksi sängylle.