Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Noutopöytä koreaksi

Näin varaat oikean määrän tarjottavaa juhlien buffet-pöytään

Teksti:
Tiina-Mari Haka
Asiantuntija:
kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä, Marttaliitto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.4.2014
Muokattu: 22.4.2022
Kuinka paljon varata tarjottavaa kahvikutsuille? Entä juhliin, joissa on tarjolla lämmin ruoka? Tarjoiluihin vaikuttavat aina myös ruokalajien ja vieraiden määrä.

Noutopöytä sopii hyvin juhlaan, jossa vieraita on paljon ja tarjoiluhenkilökuntaa vähän. Se on tarjoilun kannalta joustava ja helppo ratkaisu: vieras voi valita pöydästä mitä itse haluaa, ja kukin voi syödä omaan tahtiinsa.

Kuinka paljon vieraalle varataan tarjottavaa?

Ota huomioon vieraiden lukumäärä, ruokalajien määrä ja juhlien ajankohta, kun lasket juhliin varattavan ruoan tarvetta. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä useampaa ruokalajia on tarjolla, sitä pienempi määrä kutakin varataan vierasta kohden. Myös vieraiden ikä kannattaa huomioida. Lapset ja vanhukset syövät yleensä vähemmän kuin kasvavassa iässä olevat nuoret.

Kahvikutsujen tarjottavat vierasta kohti

  • kahvia tai teetä 2 kupillista
  • täytekakkua 1 viipale
  • sokeria 25 g
  • maitoa 0,5 dl
  • kermaa 0,2 dl
  • pikkuleipiä 1 kpl kutakin lajia
  • pullaa 1 kpl tai viipale
  • voileipiä 2–3 kpl
  • voileipäkakkua 1 viipale (1,5 cm)
  • pieniä karjalanpiirakoita 2–3 kpl
  • suolainen piirakka 1,5 palaa
  • kääretorttu 1 viipale
  • juustoja 50–70 g
  • kahvikakkua 1 viipale.

Näin katat kahvipöydän

Jätä pöydän ympärille sen verran tyhjää tilaa, että vieraat mahtuvat ohittamaan toisensa.

Lämmin ateria vierasta kohti

  • graavi- tai kylmäsavustettua kalaa 50 g
  • kokonaista lämminsavukalaa 200 g
  • silliä 15–20 g
  • mätiä 25 g
  • ohuita paahtopaistiviipaleita tai riimihärkää 50 g
  • kypsää luutonta lihaa 75 g
  • perunoita 2–3 kpl
  • ruokaisaa salaattia 3 dl
  • lisäkesalaattia 2 dl
  • salaatinkastiketta 2–3 rkl
  • leipää 2–3 viipaletta
  • juustoja 50–70 g
  • tuoreita hedelmiä tai hedelmäsalaattia 150–200 g
  • laatikkoruokia 100 g (1 dl).

Näin katat noutopöydän

Kuinka ruoat pysyvät tuoreina?

Paras keino varmistaa, että tarjottavat säilyvät tuoreina, on käyttää riittävän pieniä tarjoiluastioita, täydentää niitä usein ja varmistaa, että säilytystilaa on riittävästi.

Video: Servetin taittelu kolmella tavalla

Katso kaikki vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen