Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Juhlanjärjestäjän viikkoaikataulu

Helpotusta juhlatarjoiluihin: Näin voit jaksottaa valmisteluja

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 26.2.2014
Muokattu: 12.5.2022
Juhlien järjestäminen sujuu kuin tanssi, kun otat käyttöön juhlanjärjestäjän muistilistan. Tarkista päivyristä, mitkä juhlavalmistelut kannattaa tehdä reilusti etukäteen ja mitä tehdään juuri ennen juhlaa.

Suunnittele juhlien tarjottavat hyvissä ajoin. Päätä, mitä teet itse ja mitä hankit valmiina – ja tee ostoslista valmiiksi. Voit päivittää sitä suunnitelmien edistyessä. Mieti myös kodin ja ruokapöydän koristelu valmiiksi.

Pari viikkoa ennen juhlaa

  • Leivo pullat, leivät, sämpylät, kuivakakut ja kakkupohjat pakastimeen.
  • Hanki kahvi, tee, sokerit ja muut hyvin säilyvät kuivatuotteet.
  • Varaa myös juhlajuomat valmiiksi.
  • Tarkista tarjoilu- ja ruokailuastioiden määrä ja täydennä niitä tarvittaessa uusilla tai lainatuilla.
  • Osta lautasliinat, servetit ja kynttilät.
  • Tilaa koristelussa tarvittavat kukat.

Viikko ennen juhlaa

  • Leivo pikkuleivät ja täytettävien pikkuleipien pohjat ja säilytä ne ilmatiiviissä astiassa viileässä.
  • Valmista suolaiset ja makeat piirakat pakastimeen.
  • Tarkista, riittääkö jääkaappitila ja hanki tarvittaessa avuksi kylmälaukkuja.
  • Tee pakastimeen reilusti jääpaloja juomien ja ruokien viilentämistä varten.
  • Varmista, että kotona on tarpeeksi suodatinpusseja.

Pari päivää ennen juhlaa

  • Laita juhlajuomat viileään. Siirrä juomat kylmälaukkuun, kun tarvitset jääkaappitilaa ruoille.
  • Täytä pikkuleivät.
  • Osta ruokien ja leivonnaisten raaka-aineet ja säilytä ne niin, ettei kylmäketju katkea.
  • Raivaa tarvittaessa tilaa keittiön työtasoille.

Juhlaa edeltävänä päivänä

  • Täytä kakkupohjat ja leivo hyydytettävät kakut. Useimmat kakut kannattaa kuorruttaa ja koristella vasta juhlapäivänä.
  • Täytä ja kokoa voileipäkakut.
  • Tee perunasalaatit ja lämmitettävät ruoat, joiden maut saavat tekeytyä yön yli.
  • Viipaloi, kuutioi ja suikaloi mahdollisimman monet tarjottavat ja kakkujen koristeet valmiiksi. Laita ne jääkaappiin omissa rasioissaan.
  • Tarkista astioiden kunto. Huuhtele ja kuivaa pölyt ja laikut pois.
  • Kata pöydät niin valmiiksi kuin mahdollista. Muista lautasliinat!

Juhlapäivän aamuna

  • Kuorruta ja koristele kakut ja voileipäkakut.
  • Ota pakastetut tarjottavat sulamaan pari kolme tuntia ennen tarjoilua.
  • Siirrä öljyä sisältävät tarjottavat, kuten perunasalaatti, kylmästä huoneenlämpöön.
  • Jos juhlajuomat ovat vielä lämpimässä, laita ne viilentymään pakastimeen. Älä anna niiden kuitenkaan jäätyä.
  • Viipaloi leivät, pullat ja kuivakakut.
  • Tiskaa käytetyt astiat ja tyhjennä tiskikone valmiiksi.
  • Asettele tarjottavat tarjoiluastioihin, jos ne mahtuvat jääkaappiin. Peitä kelmulla.
  • Viritä ensimmäinen pannullinen kahvia valmiiksi keittimeen.
  • Viimeistele juhlapöytä kukilla.

Juuri ennen juhlaa

  • Lämmitä kuumennettavat ruoat.
  • Täytä kannut tai pullot raikkaalla vedellä ja laita muutkin juomat tarjolle.
  • Laita loputkin tarjottavat tarjoiluastioihin ja koristele ruoat esimerkiksi yrteillä.
  • Napsauta kahvinkeitin päälle.

Katso kaikki vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen