Suunnittele juhlien tarjottavat hyvissä ajoin. Päätä, mitä teet itse ja mitä hankit valmiina – ja tee ostoslista valmiiksi. Voit päivittää sitä suunnitelmien edistyessä. Mieti myös kodin ja ruokapöydän koristelu valmiiksi.

Helpotusta juhlatarjoiluihin: Näin voit jaksottaa valmisteluja
Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 22.10.2018
|Muokattu: 30.1.2025
Juhlien järjestäminen sujuu kuin tanssi, kun otat käyttöön juhlanjärjestäjän muistilistan. Tarkista päivyristä, mitkä juhlavalmistelut kannattaa tehdä reilusti etukäteen ja mitä tehdään juuri ennen juhlaa.
Pari viikkoa ennen juhlaa
- Leivo pullat, leivät, sämpylät, kuivakakut ja kakkupohjat pakastimeen.
- Hanki kahvi, tee, sokerit ja muut hyvin säilyvät kuivatuotteet.
- Varaa myös juhlajuomat valmiiksi.
- Tarkista tarjoilu- ja ruokailuastioiden määrä ja täydennä niitä tarvittaessa uusilla tai lainatuilla.
- Osta lautasliinat, servetit ja kynttilät.
- Tilaa koristelussa tarvittavat kukat.
Viikko ennen juhlaa
- Leivo pikkuleivät ja täytettävien pikkuleipien pohjat ja säilytä ne ilmatiiviissä astiassa viileässä.
- Valmista suolaiset ja makeat piirakat pakastimeen.
- Tarkista, riittääkö jääkaappitila ja hanki tarvittaessa avuksi kylmälaukkuja.
- Tee pakastimeen reilusti jääpaloja juomien ja ruokien viilentämistä varten.
- Varmista, että kotona on tarpeeksi suodatinpusseja.
Pari päivää ennen juhlaa
- Laita juhlajuomat viileään. Siirrä juomat kylmälaukkuun, kun tarvitset jääkaappitilaa ruoille.
- Täytä pikkuleivät.
- Osta ruokien ja leivonnaisten raaka-aineet ja säilytä ne niin, ettei kylmäketju katkea.
- Raivaa tarvittaessa tilaa keittiön työtasoille.
Juhlaa edeltävänä päivänä
- Täytä kakkupohjat ja leivo hyydytettävät kakut. Useimmat kakut kannattaa kuorruttaa ja koristella vasta juhlapäivänä.
- Täytä ja kokoa voileipäkakut.
- Tee perunasalaatit ja lämmitettävät ruoat, joiden maut saavat tekeytyä yön yli.
- Viipaloi, kuutioi ja suikaloi mahdollisimman monet tarjottavat ja kakkujen koristeet valmiiksi. Laita ne jääkaappiin omissa rasioissaan.
- Tarkista astioiden kunto. Huuhtele ja kuivaa pölyt ja laikut pois.
- Kata pöydät niin valmiiksi kuin mahdollista. Muista lautasliinat!
Juhlapäivän aamuna
- Kuorruta ja koristele kakut ja voileipäkakut.
- Ota pakastetut tarjottavat sulamaan pari kolme tuntia ennen tarjoilua.
- Siirrä öljyä sisältävät tarjottavat, kuten perunasalaatti, kylmästä huoneenlämpöön.
- Jos juhlajuomat ovat vielä lämpimässä, laita ne viilentymään pakastimeen. Älä anna niiden kuitenkaan jäätyä.
- Viipaloi leivät, pullat ja kuivakakut.
- Tiskaa käytetyt astiat ja tyhjennä tiskikone valmiiksi.
- Asettele tarjottavat tarjoiluastioihin, jos ne mahtuvat jääkaappiin. Peitä kelmulla.
- Viritä ensimmäinen pannullinen kahvia valmiiksi keittimeen.
- Viimeistele juhlapöytä kukilla.
Juuri ennen juhlaa
- Lämmitä kuumennettavat ruoat.
- Täytä kannut tai pullot raikkaalla vedellä ja laita muutkin juomat tarjolle.
- Laita loputkin tarjottavat tarjoiluastioihin ja koristele ruoat esimerkiksi yrteillä.
- Napsauta kahvinkeitin päälle.