Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säilytä ja kata juhlaruoat fiksusti! Näin tarjottavat pysyvät hyvinä pitkään

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.4.2022
|
Muokattu: 3.4.2023
Juhlan järjestäjän paras kaveri on tilava jääkaappi. Mutta mitä tehdä, jos jääkaapin koko ei riitä? Varsinkin kesäjuhlissa ruokien säilyminen hyvänä ja raikkaana myös noutopöydässä on haaste. Katso vinkit, joilla selätät säilytyshaasteet yksi kerrallaan.

Aloita tekemällä tilaa jääkaappiin

Kun juhlapäivä alkaa lähestyä, tutki jääkaappia: mitä sieltä voisi syödä pois? Toisin sanoen tee tilaa juhlatarjottaville. Jos kodin jääkaappi ei ole suuren suuri, säästä jääkaappitilaa suunnittelemalla edellisten päivien arkiruoat kuivakaapin aineksista. Kurkista myös pakastimeen. Onko siellä tilaa niin, että juhlapäivänä voit pikajäähdyttää juomat pakastimessa, jolloin niillä ei tarvitse täyttää jääkaappia. Laita samalla iso satsi jääpaloja tekeytymään. Niitä voit käyttää sekä juomien että juhlaruokien viilentämiseen.

Missä juhlaruokia voi säilyttää?

Kylmälaukku on juhlanjärjestäjän apulainen numero yksi – ja kylmäkallet vähintään yhtä tärkeitä! Ota ne mukaan jo kauppaan, koska ehjä kylmäketju auttaa ruokia säilymään hyvinä. Esimerkiksi pussiin pakattu vihreä salaatti pilaantuu yllättävän helposti, jos sitä pitää pitkään lämpimässä. Kylmäkallet toimivat myös tavallisessa ostoskassissa. Laita kylmäkalle kassissa ruokien päälle ja peitä esimerkiksi sanomalehdellä. Kylmä ilma laskeutuu alaspäin ja ostokset pysyvät viileämpinä. Kun pakkaat ostoksia, kokoa kylmät tavarat yhteen. Näin ne pitävät huolta myös toisistaan. Käytä kylmälaukkua ja -kalleja apuna kotonakin. Jos jääkaappitila ei riitä, voit säilyttää osan tarjottavista kylmälaukussa.

Juomat kellariin tai parvekkeelle

Onko käytössäsi kellaria? Vaikka kyseessä ei olisi varsinainen kylmäkellari, viileä tila on hyvä paikka säilyttää esimerkiksi juhlajuomia, jotka veisivät paljon tilaa jääkaapissa. Pilvisinä ja kylminä päivinä voit ottaa avuksi myös parvekkeen tai ulkoterassin. Peitä juomat ulkona hyvin, etteivät linnut ja muut eläimet pääse tepastelemaan pullojen ja purkkien päällä.

Suunnittele ruoat säilytystilojen ja vuodenajan mukaan

Kun suunnittelet juhlan tarjoiluja, mieti mahtuvatko ne varmasti jääkaappiin ja kuinka pitkään niiden pitää olla pöydässä tarjolla. Jos kylmätilaa on vähän tai hellekesä kuumimmillaan, korvaa herkästi pilaantuvat ruoat paremmin säilyvillä versioilla. Tee esimerkiksi kirkas perunasalaatti, jossa ei ole majoneesia. Käytä vihersalaateissa kirsikkatomaatteja ja marjoja, koska niitä ei tarvitse pilkkoa ja siksi ne kestävät paremmin lämpöä. Korvaa helposti pilaantuvat idut esimerkiksi ruukkuyrteillä. Säädä jääkaappi hieman tavallista kylmemmäksi, koska täyteen lastattu jääkaappi ei ole tehokkaimmillaan.

Miten juhlaruoat saa pysymään hyvinä tarjoilupöydässä?

Juhlaruokien tarjoilussa on tärkeää pitää kylmät ruoat kylminä ja kuumat kuumina. Jos juhla jatkuu pitkään, laita ruoat tarjolle pienissä erissä. Täydennä tarjoiluja sitä mukaa kuin astiat tyhjenevät. Esillä ollut ruoka ei säily pitkään, vaikka jäähdyttäisit sen uudelleen, joten vältä tähteitä. Varmista etenkin kylmien kalojen raikkaus rakentamalla niille alusta esimerkiksi uunipellistä ja jääpaloista – tai käytä tarjoiluastioiden alla litteitä kylmäpatruunoita, jotka voit piilottaa kattaukseen esimerkiksi kauniilla kankailla. Myös pakastimessa jäähdytettyjä, hyvin pestyjä kiviä voi käyttää tarjottavien viilentämiseen. Ja sijoita ruokapöytä paikkaan, johon aurinko ei pääse paistamaan suoraan.

Apua, kakku ei mahdu jääkaappiin!

Pursotuksilla koristeltu, iso komea täytekakku varastaa helposti jääkaapin parhaan hyllyn, jolloin muiden juhlaruokien mahduttaminen jääkaappiin onkin valtava haaste. Mittaile silmilläsi: sopisiko kaksi pitkulaista kakkua jääkaappiin paremmin kuin yksi iso pyöreä? Useamman kakun taktiikassa on sekin hyvä puoli, että juhlan aikana voit vaihtaa pöytään välillä uuden siistin kakun. Myös kakun mauilla on merkitystä, kun mietit sen säilyvyyttä. Juustokakun tai suklaalla kuorrutetun täytekakun voit ottaa kylmästä huoneenlämpöön odottamaan jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua, mutta varsinkin kesähelteillä kermakakkujen täytyy olla kylmässä h-hetkeen saakka.

Katso kaikki vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen

Lue lisää ruokien säilyvyydestä