Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pöydän kattaminen

Teksti:
Ilona Savitie ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.2.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kaunis kattaus viimeistelee juhlapöydän. Näin teet peruskattauksen ja päivälliskattauksen.

Virallisen juhlatilaisuuden pöytäkattaus tehdään yleensä etiketin mukaisesti, jolloin lautasilla, laseilla ja aterimilla on omat paikkansa.

Viralliseen kattaukseen kuuluu, että jokainen ruokalaji syödään omilla aterimillaan. Lautasen ympärillä voi siksi olla useita haarukoita, veitsiä ja lusikoita. Etiketin mukaan kattauksessa saa olla kerrallaan enintään neljät aterimet. Jos ruokalajeja on enemmän, aterimia tuodaan lisää aterian edetessä.

Jälkiruoka tuodaan yleensä erikseen pöytään. Myös kahvi ja avec katetaan vasta, kun ruoka-astiat on kerätty pois.

Peruskattaus: keitto, pääruoka ja jälkiruoka

  • Lautaset katetaan pöytään siinä järjestyksessä, kun eri ruokalajit syödään: keittolautanen päälle, ruokalautanen sen alle.
  • Vasemmalla on haarukka, oikealla veitsi ja uloimpana keittolusikka. Voiveitsellä on oma paikkansa leipälautasen kulmalla, terä lautaseen päin.
  • Jälkiruokalusikka on lautasen yläpuolella. Itse jälkiruoka tuodaan yleensä pöytään vasta aterian päätteeksi.
  • Juomalasi katetaan lautasen yläpuolelle.

Päivälliskattaus: alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka, juomina vesi ja viinejä

  • Katelautanen (jos sellaista käytetään) on alimpana, sen päällä lautaset ruokalajien mukaisessa järjestyksessä.
  • Aterimet asetetaan lautasen molemmin puolin siinä järjestyksessä, kun niitä käytetään. Alkuruoka-aterimet ovat siis uloimpana. Jälkiruokalusikka ja -haarukka ovat lautasen yläpuolella: haarukan varsi vasemmalle ja lusikan otinvarsi oikealle.
  • Vesilasi on lasirivistön oikeassa reunassa, sen vieressä lasit seuraavassa järjestyksessä: kuohuviini, valkoviini, punaviini ja jälkiruokaviini. Jos mukana on snapsilasi, sen paikka on äärimmäisenä oikealla.

7 vinkkiä kattauksen viimeistelyyn – muistitko nämä?

  1. Kiillota aterimet ja pyyhi lasit kirkkaiksi.
  2. Aseta lasit viistosti lautasen yläpuolelle tai suoraan riviin pöydän suuntaisesti.
  3. Asettele vastakkaiset lautaset samaan linjaan.
  4. Asettele astioiden kuviot ruokailijaan päin.
  5. Laita haarukka lautasen vasemmalle puolelle ja veitsi oikealle teräpuoli kohti lautasta.
  6. Nosta katelautanen pois ennen jälkiruokaa.
  7. Lautasliinan ja paikkakortin asettelusta ei ole varsinaisia sääntöjä.

Kattamisen mittoja

  • Jokaiselle ruokailijalle varataan pöydästä tilaa n. 60 cm ja tuolin taakse n. 70 cm.
  • Lautasen etäisyys pöydän reunasta tulee olla 2–3 cm.
  • Pöytäliina saa ulottua 25–30 cm pöydän reunan yli, noutopöydässä lattiaan asti.

Video: Pöydän kattaminen arkeen ja juhlaan