Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valosarjat – ostajan opas

Teksti:
Lotta Numminen. Artikkelia on päivittänyt Mari Koski 16.10.2015.
Asiantuntija:
tuoteryhmäpäällikkö Kirsti Voimanen, Airam
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 16.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Erilaiset koriste- ja jouluvalosarjat tuovat tunnelmaa pimeään vuodenaikaan. Sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei saa käyttää ulkona.

Kaupoissa on tarjolla paljon erilaisia valosarjoja joulukuusenkynttilöistä koristepalloihin ja pihavaloihin. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa miettiä, missä valoja haluaa käyttää. Sisäkäyttöön tarkoitetut valosarjat eivät sovellu ulkokäyttöön, mutta ulkovaloja voi käyttää myös sisällä.

Valosarjojen pakkausteksteistä täytyy löytyä kaikki olennaiset tiedot tuotteen rakenteesta, kestosta ja käyttötarkoituksesta. Valosarja kannattaa säilyttää alkuperäisessä pakkauksessa, jotta tuotetiedot pysyvät tallessa eivätkä sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut valot mene sekaisin.

Mitä kannattaa huomioida valosarjaa valitessa?

 • Valitse valosarja sijoituspaikan mukaan: ulko- vai sisätila?
 • Mieti, haluatko valolta yksinkertaista tunnelmaa vai väriloistoa.
 • Vertaile valojen sävyjä ja kirkkautta.
 • Huomioi, että valosarja ja sen virtajohto ovat sopivan pituisia sijoituspaikkaansa.
 • Tarkista, että valosarjan pakkaustekstit ovat kunnossa.

Valosarjat ulkokäyttöön

Ulkovaloilla voi koristella terassin, parvekkeen, pihan tai piharakennukset. Ulkovaloilla voi koristaa myös kasvikehikot tai kranssit. Valoverkoilla tai -hupuilla saa pihaan näyttäviä ja helppoja valaistusvaihtoehtoja.

Kun pihan koristelee hyvissä ajoin ennen lumen tuloa, säästyy sormien jäätymiseltä ja valosarjojen johdot taipuvat helpommin kuin pakkasella.

 • Ulossijoitettavien sarjojen muuntajan ja pistotulpan on oltava vähintään IP44-suojausluokalla varustettuja. Merkinnän tulee löytyä pakkauksesta.
 • Tuotteen liitosjohdon pituus on hyvä tarkistaa. Jos johto on lyhyt, tarvitaan avuksi jatkojohto. Myös jatkojohdon ja kumikaapeleiden tulee olla vähintään IP44-suojausluokan mukaisia, CE-turvallisuusmerkillä hyväksyttyjä ja pakkasta kestäviä.
 • Ulkona oleviin valosarjoihin ei saa laittaa johtoja tai virtaa sisätilasta, vaan niille on käytettävä ulkona sateelta suojassa olevaa pistorasiaa.

Valosarjat sisätiloihin

Sisävalosarjoja löytyy eri väreissä, kuvioissa ja tyyleissä. On palloja, paperitähtiä ja kynttelikköjä. Valosarjan voi sijoittaa ikkunaan, kattauskoristeeksi tai vaikka koristeeksi suureen maljakkoon. Oma maku ratkaisee, päätyykö yksinkertaiseen vai koristeelliseen valosarjaan. Valintaan voi vaikuttaa myös se, kaipaako koristevaloa vain joulunajaksi vai koko pimeäksi vuodenajaksi.

 • Sisälle tarkoitettujen tuotteiden tulee olla matalajännitemuuntajalla toimivia.
 • Matalajännitteiset 12 V- tai 24 V -muuntajat ovat turvallisia: muuntajallisissa tuotteissa ei ole sähköiskun vaaraa.

Lamput ja valon sävy

Lähes kaikki koristevalot toimivat ledein. Led-lamppujen etuja ovat pieni koko ja vähäinen energiankulutus sekä pitkä käyttöikä. Led ei myöskään häikäise tai lämpene.

Myös valojen kytkennällä on merkitystä. Suuria kokonaisuuksia tai vaikeasti asennettavia kohteita koristeltaessa on tärkeä tietää lamppujen vaihtamistapa ja niiden paloikä. Lamppujen vaihtaminen on helppoa ja nopeaa, kun valitsee valosarjan, jossa on rinnakkaiskytketyt lamput. Esimerkiksi led-kuusenkynttiläsarjassa tämä tarkoittaa sitä, että jos yksi led-lampuista sammuu, muut lamput jäävät palamaan.

Led-valoja on olemassa eri sävyjä. Suosituin sävy on lämmin valkoinen, joka muistuttaa perinteisen hehkulampun sävyä.

Kokeile valon sävyä jo myymälässä. Jos käyttää lähekkäin useita valosarjoja, kannattaa valita samansävyinen valo. Esimerkiksi lämmin valkoinen ja lämmin keltainen ovat eri sävyisiä eivätkä välttämättä näytä vierekkäin kauniilta. Jääpuikoissa ja akryylieläinhahmoissa on usein kirkas led.

Paristoilla toimivat kynttilät

Paristoilla toimivat vahakynttilät ovat hyvä vaihtoehto tunnelmavalaisuun. Niiden käytössä ei ole palovaaraa eikä nokea tai pienhiukasia leviä hengitystiehyihin.

Vahakynttilöiden pinta on aidon vahakynttilän näköinen ja liekkiefekti matkii elävää kynttilän liekkiä. Paristoilla toimivat kynttilät sopivat varsinkin lapsi- tai lemmikkiperheisiin. Myös sairaalat, vanhainkodit ja monet ravintolat suosivat paristoilla toimivia vahakynttilöitä.

Monissa vahakynttilöissä on kuuden tunnin ajastintoiminto sekä paristot tuotteen mukana.

Valojen ajastus

Valosarjojen kanssa kannattaa käyttää ajastinta, kunhan valitsee turvalliseksi hyväksytyt ajastimet. Ajastuksella eli kellokytkinohjauksella voidaan sytyttää valot palamaan haluttuna kellonaikana. Ajastin paitsi vähentää energiankulutusta, tuo myös valosarjoille pidemmän paloiän.

Ajastin on käytännöllinen erityisesti silloin, kun valosarjan on tarkoitus olla päällä vain illan hämärässä.

Ajastimet ovat helppokäyttöisiä. Kellokytkin laitetaan pistorasiaan ja siihen liitetään monipaikkainen jatkojohto. Jatkojohtoon liitetään ohjattavat valot, joita voi olla useita. Saatavissa on myös viikko-ohjelmoitavia kellokytkimiä, joilla valot saadaan eri viikonpäivinä syttymään ja sammumaan eri lailla.

Useissa paristoilla toimivissa tuotteissa, esimerkiksi vahakynttilöissä ja valolangoissa, on valmiina automaattinen ajastintoiminto. Kun laitat ajastimen on-asentoon, valo palaa kuusi tuntia ja syttyy automaattisesti uudelleen 18 tunnin kuluttua. Kun esimerkiksi laitat ajastimen on-asentoon klo 15, valo palaa kuusi tuntia ilta yhdeksään asti ja syttyy automaattisesti seuraavana päivänä klo 15.

Mikä on IP?

 • Valosarjojen tai muuntajien sopivuutta ulko- tai sisäkäyttöön ei aina ole merkitty tuotteeseen tai pakkaukseen tekstillä, vaan siitä kertovat kansainvälisesti hyväksytyt koodit.
 • IP-luokitus (International Protection) on kansainvälinen järjestelmä, jonka avulla arvioidaan tuotteen vedenkestävyyttä ja sitä, miten laite on suojattu vieraiden esineiden ja pölyn sisäänpääsyltä.
 • Ulkovalosarjoissa käytettävä IP44-suojausluokka tarkoittaa sitä, että tuote on suojattu roiskuvalta vedeltä ja esineiltä, joiden halkaisija on yli 1,0 mm.
 • IP20-merkintä on vain sisätilaan tarkoitetussa muuntajassa. Jos muuntaja tulee ulkokäyttöön, varmista että siitä löytyy IP44-koodi. Jos merkintä puuttuu, on muuntaja tai valosarja tarkoitettu sisätiloihin.

Arvokilpimerkintä

 • Arvokilpimerkintä on valosarjan johtoon tai itse tuotteeseen kiinnitetty merkintä, jossa on muun muassa muuntajatieto, lampputiedot, valmistajan tiedot, pakolliset kierrätys-, CE- ja muut viranomaisten vaatimat merkinnät.

Lähteet ja lisätietoja: Sähköturvallisuuden edistämiskeskus