Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Luonto houkuttaa kotimaanmatkailuun.

Yhteishyvä selvitti: Tänä kesänä matkustetaan kotimaassa – paikallisilla tapahtumilla vaikutusta valintoihin

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
123RF, Jutta Kivilompolo
Julkaistu: 27.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kaksi kolmesta Yhteishyvän lukijasta arvelee kotimaanmatkailunsa lisääntyvän tai pysyvän ennallaan. Tärkeämpää kuin lomakohteen etäisyys kilometreissä on nyt etäisyys arjesta.

”Paras tunne on se, kun huomaa, miten kaunis ja monipuolinen maa Suomi on. Harmaassa kaupunkibetonissa asuessa välillä unohtaa, mitä kaikkea ihanaa Suomestakin voi löytyä.”

Tähän lukijan kommenttiin tiivistyy hyvin se, miksi suomalainen haluaa matkustaa yhä useammin kotimaassa.

Kysyimme Yhteishyvän lukijoilta heidän matkailutottumuksistaan. Lähes neljännes uskoo, että kotimaanmatkat lisääntyvät. Liki puolet arveli kotimaassa reissaamisen pysyvän ennallaan.

Vastaukset myötäilevät Tilastokeskuksen tuoretta tilastokatsausta Suomalaisten matkailu 2018. Sen mukaan kotimaan vapaa-ajanmatkailu lisääntyi hieman aiempaan vuoteen verrattuna.

Vuonna 2017 kotimaassa tehtiin noin 6,8 miljoonaa vapaa-ajan matkaa, joiden aikana käytettiin maksullista majoituspalvelua. Ilmaismajoitusmatkoja sukulaisten luokse tai mökille tehtiin lisäksi 20 miljoonaa.

Kotimaanmatkojen suosio kasvoi kaikissa ikäryhmissä, mutta eniten alle 35-vuotiaiden keskuudessa.

Tulokset eivät yllätä Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellénia.

”Kotimaassa matkustaminen on nyt trendikästä. Enää ei tuijoteta sitä, kuinka monen kilometrin päässä on kotoa. Tärkeämpää on etäisyys arjesta.”

Pitkät lentomatkat kyllästyttävät

Suomalaiset ovat oivaltaneet, että irtiotto on helpointa toteuttaa lähellä. Kun aika on nykyään kollektiivisesti ja kroonisesti kortilla, kotimaa ojentaa auttavan kätensä.

Viikonloppumatkallakin voi päästä lomafiiliksiin, tietää markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

”Siinä ajassa pystyy jo irrottautumaan niistä ajatuksista, että pitäisi siivota ja pyykitkin odottavat. Ihminen rentoutuu, aivot lepäävät ja aamulla pääsee vielä ihanaan valmiiseen aamiaispöytään.”

Tilastokatsauksen mukaan suosituimpia kohteita kotimaassa ovat Uusimaa, Pirkanmaa ja Lappi.

Yhteishyvän lukijat puolestaan kertovat, että kohteen valintaan vaikuttavat eniten tapahtumat ja nähtävyydet. Paikallisilla tapahtumilla voi olla paljon merkitystä heillekin, jotka eivät varsinaisesti matkusta tilaisuuksien perässä, sanoo Hellén.

”Monet ilahtuvat lomallaan, kun osuvat sattumalta paikkakunnan tapahtumiin. Samalla saatetaan päättää, että tänne tullaan ensi vuonna uudestaan.”

Toisaalta etenkin lapsille tapahtumaa voi olla tarpeeksi jo hotellissa asumisessa. Hotellin kylpyamme ja jääpalakone käytävällä ovat luksusta, jota kotona ei ole.

”Jos lapsi saa hotellista puuhapaketin tai vastaanottotiskillä on hänelle oma koroke, niistä puhutaan pitkään vielä kotonakin.”

Kotimaanreissuun houkuttelevat helppouden ohella turvallisuus ja luonto. Moni lukijakyselyyn vastanneista kertoi kyllästyneensä pitkiin lentomatkoihin ja turvatarkastuksiin. Suomea myös pidetään yleisesti turvallisempana maana kuin monia ulkomaan kohteita.

Luonnossa koetaan usein matkan ikimuistoisimmat hetket: leirinuotiolla seuraan liittynyt kuukkeli, hyisessä vedessä uinti tai Lapin reissulla nähdyt revontulet. Luonto tarjoaa elämyksiä myös itsensä ylittämiseen.

”Olimme valtavan ylpeitä, kun muutama vuosi sitten huiputimme sekä Pyhätunturin että Saanan, vaikka emme ole kovin hyväkuntoisia.”

Suurin osa majoittuu mieluiten hotellissa

Hotelli onkin mieluisin paikka yöpyä suurimmalle osalle reissaajista. 62 prosenttia vastaajista valitsee majoitukseen hotellin – usein nekin, jotka haluavat luontoon.

”Ihminen on sen verran urbanisoitunut, että asuu mielellään turvallisesti kaupunkihotellissa ja tekee sieltä retkiä saaristoon ja luontokohteisiin”, Hellén sanoo.

Hotellissa on helppo yöpyä myös niiden seurueiden, joissa mielenkiinnon kohteet eriävät. Samankin perheen jäsenillä voi olla hyvin erilaisia odotuksia lomalta.

”Vaimo saattaa viihtyä hotellihuoneessa yksin kirjan kanssa, kun mies lähtee lasten kanssa harrastamaan. Tai osa perheestä shoppailee, kun muut samoilevat tai pyöräilevät. Toiveet voivat olla erilaisia, mutta ne voi hoitaa samassa kaupungissa”, Vitie kuvaa.

Uusi ilmiö on myös staycation: lomailu oman kaupungin hotellissa. Matkustusaika säästyy kokonaan, kun elämyksiin valitaan yöpaikka läheltä kotikorttelia. Asiakkaiden toiveista hotellit ovat myös toteuttaneet vain aikuisille tarkoitettuja kerroksia, joissa pääsee huilaamaan lapsiarjesta.

Lue, mikä staycationissa houkuttaa >>

Me suomalaiset matkailijat olemmekin kiitollisessa asemassa, sillä eteemme ei ole koskaan tehty yhtä paljon kuin nykyään. Pari vuotta sitten matkailutoimijat yhdistivät voimansa ja kehittivät tänäkin vuonna jatkuvan kampanjan 100 syytä matkailla Suomessa. Sen tarkoituksena on tarjoilla reissaajille oivalluksia ilman kilpailua siitä, kuka niistä hyötyy.

”Se, että ihminen ylipäätään matkailee kotimaassa, sataa meidän kaikkien laariin”, Hellén tiivistää.

Vastuullisuus painaa aiempaa enemmän

Yksi asia kotimaanmatkoissa tuntuu silti hiertävän. Peräti 74 prosenttia vastaajista arvioi, että matkustaisi enemmän kotimaassa, jos hinnat olisivat halvemmat.

Sekä Hellén että Vitie linjaavat, että suomalaisten hotellien hinta-laatusuhde kestää vertailun useimpiin Euroopan maihin. Anne-Marget Hellénin mielestä hintojen kannalta on erityisen tärkeää, että kotimaista matkailua tuetaan myös poliittisilla päätöksillä. Arvonlisäverot pitää säilyttää ennallaan, eikä Suomi kaipaa tietulleja.

”Iso ikuisuuskysymys ovat koulujen loma-ajat. Jos niitä siirrettäisiin kaksi viikkoa, syksyn matkailulla saataisiin 219 miljoonaa euroa lisää tuloja.”

Vitie uskoo, että joillekin annos aurinkoa on niin tärkeä asia keskellä pimeintä talvea, että siitä ollaan valmiita maksamaan ja matkustamaan kauas.

”Toisaalta vastuullisuus ja eettisyys ovat yhä useammalle tärkeitä valintakriteerejä. Kotimaisen kannattaminen palautuu meille jokaiselle. Siksi olisi hienoa, jos ihmiset ottaisivat kotimaanmatkailun sydämen asiaksi.”

Ja vaikka rannalla ei talvisin voi löhöillä, onhan Suomessa matkailussa jotain hyvin uniikkia. Samanlaisia matkamuistoja on mahdotonta hakea muualta.

”Jossain Iin paikkeilla halusimme saunaan. Siinä oli tien vieressä leirintäalue ja pysähdyimme siihen. Kysyimme saunaa, ja isäntä oli valmis sen lämmittämään. Sitten isäntä ja emäntä tulivat kanssamme saunomaan.”

Yhteishyvän kyselyyn helmikuussa 2019 vastasi 996 asiakasomistajaa. Kursivoidut kohdat ovat kyselyn avoimia vastauksia.

Monta syytä matkustaa kotimaassa

Lisää aiheesta