Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Porkkana – reseptit keitoista kakkuihin

Monipuolinen ja edullinen porkkana on suomalaisten suosikkijuures ympäri vuoden – eikä suotta: porkkanakeitto ja porkkanaletut ovat monen lempiruokia ja harva kieltäytyy myöskään palasta mehevää porkkanakakkua.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 15.8.2019
|
Muokattu: 4.6.2024

Porkkana on jääkaapin vakiovaruste, joka käy ruokiin ja lisukkeeksi ja höystää leivonnaiset. Porkkanaa voi syödä raakana ja kypsennettynä, mutta se kannattaa pestä ja kuoria. Kesäporkkanoita ei välttämättä tarvitse kuoria.

Porkkana säilyy kotona jääkaapin vihanneslokerossa. Paloiksi pilkottu porkkana kypsyy kattilassa keitettynä noin 10–15 ja uunissa noin 30 minuutissa.

Ravintoarvoiltaan porkkana on loistava: se sisältää runsaasti A-vitamiinia sekä seleeniä, kaliumia ja kalsiumia.

Porkkana ruoanlaitossa: valmista porkkanakeittoa, -pihvejä ja -pyöryköitä

Porkkana tuntuu sopivan lähes kaikkiin ruokiin. Pääosaan se pääsee arjen helpossa porkkanasosekeitossa ja kuuluu oleellisena keittojuureksena kalakeittoihin, lihakeittoihin ja kesäkeittoon.

Raasta porkkanaa kasvispihveihin, -pyöryköihin ja porkkanalettuihin. Raaste tuo mehevyyttä ja makua myös lihapulliin ja makaronilaatikkoon. Raaste tai pienet porkkanakuutiot sopivat myös erilaisiin pastakastikkeisiin. Porkkanasta kuorimaveitsellä leikatut ohuet nauhat toimivat vekkulina kasvispastana. Pilko porkkanaa tuomaan väriä ja makua myös wokkeihin, patoihin ja uuniruokiin.

Porkkanakakku, porkkanasämpylät ja muut suolaiset ja makeat porkkanaleivonnaiset

Porkkanakakku on monen ehdoton suosikki. Taikinaan lisättävä porkkanaraaste tekee kakusta ihanan mehevän. Porkkanakakun ideaa voi lainata myös porkkanakääretorttuun, -kahvikakkuun tai -juustokakkuun.

Suolaisten porkkanaleivonnaisten ykkönen on pehmoiset porkkanasämpylät, jotka saavat raasteesta lisämakua. Porkkana sopii myös suolaisiin piirakoihin, ja focaccian se värjää hauskan oranssiksi.

Raasteet, salaatit, hillot ja muut porkkanalisukkeet

Porkkana sopii moneen salaattiin kuutioina, viipaleina tai raasteena. Sitä on kiva rouskutella sellaisenaan tikkuina – etenkin jos kylkeen sekoittaa maukkaan dipin. Pikkelöidyt porkkanat maistuvat lisukkeena tai leivän päällä.

Keitetyt porkkanat ovat oiva lisuke esimerkiksi rakuunalla maustettuna. Uunissa porkkana kypsyy osana muita uunijuureksia. Kesäporkkanat sopii grillailuun. Kokeile valmistaa porkkanasta myös hummusta, marmeladia tai hilloa.

Kokeile myös näitä porkkanareseptejä