Caldo verde -keitto

Nappaa talteen!
Portugalilainen makkara-kaalikeitto valmistetaan suomalaisittain tietysti varhaiskaalista.
| 1 kpl | (200–300 g) chorizoa (kypsää) |
| 400 g | varhaiskaalia (1 l suikaloitua) |
| 2 kpl | jauhoista perunaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 kpl | tomaatti |
| 1 kpl | punainen chili |
| 4 rkl | rypsiöljyä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kanaliemikuutiota |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 1 tl | savupaprikajauhetta |
| 1/2 tl | suolaa |
- 1.
Viipaloi makkarat. Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna chili. Kuutioi tomaatti.
- 2.
Kuumenna 2 rkl öljyä isossa kattilassa. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä öljyssä muutama minuutti. Lisää peruna- ja tomaattikuutiot. Kypsennä 5 minuuttia. Lisää vesi ja liemikuutiot, sitruunamehu ja mausteet. Keitä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmeitä.
- 3.
Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Ruskista makkarapalat ja siirrä ne pois pannulta. Laita kaali pannulle ja paista pehmeäksi.
- 4.
Soseuta keittoa kevyesti esimerkiksi perunasurvimella. Lisää makkarat ja kaalit keittoon.
Portugalilainen makkara-kaalikeitto valmistetaan suomalaisittain tietysti varhaiskaalista.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | (200–300 g) chorizoa (kypsää) |
| 400 g | varhaiskaalia (1 l suikaloitua) |
| 2 kpl | jauhoista perunaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 kpl | tomaatti |
| 1 kpl | punainen chili |
| 4 rkl | rypsiöljyä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kanaliemikuutiota |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 1 tl | savupaprikajauhetta |
| 1/2 tl | suolaa |
Valmistus
- 1
Viipaloi makkarat. Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna chili. Kuutioi tomaatti.
Määrä Ainesosa 1 kpl (200–300 g) chorizoa (kypsää) 400 g varhaiskaalia (1 l suikaloitua) 2 kpl jauhoista perunaa 1 kpl sipuli 1 kpl valkosipulinkynsi 1 kpl punainen chili 1 kpl tomaatti - 2
Kuumenna 2 rkl öljyä isossa kattilassa. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä öljyssä muutama minuutti. Lisää peruna- ja tomaattikuutiot. Kypsennä 5 minuuttia. Lisää vesi ja liemikuutiot, sitruunamehu ja mausteet. Keitä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmeitä.
Määrä Ainesosa 4 rkl rypsiöljyä 1 kpl sipuli 1 kpl valkosipulinkynsi 1 kpl punainen chili 2 kpl jauhoista perunaa 1 kpl tomaatti 1 l vettä 2 kpl kanaliemikuutiota 1/2 kpl sitruunan mehu 1/2 tl suolaa 1 tl savupaprikajauhetta - 3
Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Ruskista makkarapalat ja siirrä ne pois pannulta. Laita kaali pannulle ja paista pehmeäksi.
Määrä Ainesosa 4 rkl rypsiöljyä 1 kpl (200–300 g) chorizoa (kypsää) 400 g varhaiskaalia (1 l suikaloitua) - 4
Soseuta keittoa kevyesti esimerkiksi perunasurvimella. Lisää makkarat ja kaalit keittoon.
Määrä Ainesosa 1 kpl (200–300 g) chorizoa (kypsää) 400 g varhaiskaalia (1 l suikaloitua)
Ravintosisältö
126
Energiaa kcal
528
Energiaa kj
9,9 g
Rasvaa
1,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,5 g
Hiilihydraatteja
3,0 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
2,9 g
Proteiinia
1,5 g
Suolaa
126
Energiaa kcal
528
Energiaa kj
9,9 g
Rasvaa
1,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,5 g
Hiilihydraatteja
3,0 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
2,9 g
Proteiinia
1,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Valkosipulinkynsi, Punainen chili, 1 l Vettä, 1 tl Savupaprikajauhetta, 0,5 tl Suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























