Käytä kahta 18–20 cm:n kokoista kakkuvuokaa. Leikkaa niiden pohjalle leivinpaperipalat. Voitele ja korppujauhota reunat. Säädä uuni 175 asteeseen.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi. Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahtoon. Lisää sitruunankuori. Kääntele taikina puuhaarukalla tasaiseksi.
Jaa taikina kakkuvuokiin. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla kakun keskeltä. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Anna kakkujen jäähtyä 15 minuuttia vuoissaan. Kumoa ne sitten alustalle jäähtymään.
Keitä vadelmat täytettä varten. Laita vadelmat ja sokeri kattilaan. Keitä sekoitellen 2 minuuttia. Paseeraa seos siivilän läpi kulhoon. Anna jäähtyä.
Tee vadelmamousse. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto sileäksi. Sekoita vadelmasurvos tuorejuustoon. Kääntele seos kermavaahtoon. Kuumenna 2 rkl sitruunamehua. Purista liivatteista vesi ja sulata liivatteet kuumaan mehuun. Lisää liivateseos ohuena nauhana vadelmavaahtoon samalla sekoittaen.
Sekoita kostutusliemi sitruunamehusta ja vedestä. Lisää tarvittaessa vettä siten, että lientä on 2 dl. Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan. Laita pohjakerros leivinpaperilla peitetylle leikkuulaudalle. Kostuta pohja.
Levitä ohut kerros vadelmahilloa ja 1/3 vadelmamoussesta kostutetulle kakkupohjalle. Tee kaksi seuraavaa kerrosta samoin. Aseta päällimmäiseksi viimeinen kostutettu pohjakerros. Peitä kakku kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Aseta päälle kevyt paino, esimerkiksi muovinen leikkuulauta.
Pilko lakritsitoffeet kattilaan. Lisää kerma ja siirappi. Kuumenna hitaasti sekoitellen, kunnes lakritsitoffee on liuennut kermaan. Anna kuorrutteen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tipauta pari tippaa kuorrutetta kylmään veteen. Kuorrute on valmis, jos pisarat jähmettyvät vedessä. Jos pisarat liukenevat veteen, jatka keittämistä. Anna valmiin kuorrutteen jäähtyä pari minuuttia.
Siirrä kakku tarjoiluvadille. Valuta kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Painele koristeet paikoilleen kuorrutuksen ollessa vielä lämmintä.
Vinkki: Vuoraa kakun reunat ensin ohueksi kaulitulla mustalla sokerimassalla, niin kuorrutus levittyy helpommin ja musta pinta on entistäkin dramaattisempi. Varaa reunukseen 150 g sokerimassaa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
413
1728
19,1 g
12,7 g
53,1 g
43,2 g
1,2 g
5,1 g
0,5 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 kpl Sitruunan kuori,
1 kpl Sitruunan mehu,
Liivatelehteä,
Pehmeitä hopeakuulia,
Koristesokerirakeita,
Värikkäistä nonparelleja,
Erivärisiä karamelleja,
margariinia tai voita,
korppujauhoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli