Gluteenittomat munkit - Yhteishyvä

Gluteenittomat munkit

Kappaleita
36
Ruokavalio
Vastapaistetut munkit ovat sallittuja houkutuksia myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, kun pyöräytät ne tällä ohjeella.
Jaa Somessa

Ainekset

5 dl
Maitoa
50 g
Hiivaa
1 rkl
Psylliumjauhetta, halutessasi
2 dl
Sokeria
2 kpl
Kananmunaa
1 rkl
Kardemummaa
1 tl
Suolaa
13 dl
Gluteenitonta jauhoseosta
150 g
Pehmeää margariinia tai voita

LISÄKSI

1 l
Rypsiöljyä
(erikois)hienoa sokeria

Näin teet

1

Jos käytössäsi on yleiskone, tee taikina sillä. Lämmitä maito haaleaksi. Lisää hiiva ja psylliumjauhe maitoon ja anna turvota 10 minuuttia. Psylliumjauhe parantaa leivonnaisten rakennetta, mutta munkit onnistuvat myös ilman.

Sekoita sokeri, kananmunat, kardemumma ja suola maitoon. Lisää noin puolet jauhoista ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Anna koneen käydä, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä niin kauan, ettei se juurikaan enää tartu sormiin ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota puoli tuntia.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa jauhotetuin käsin tasaiseksi. Jaa taikina tasakokoisiksi paloiksi ja pyörittele pulliksi. (Gluteenittomista jauhoista tehty taikina tarttuu helposti leivinalustaan, joten pullat on kätevintä pyöritellä käsien välissä.) Anna pullien kohota peitettynä 20 minuuttia. Jos haluat tehdä munkkirinkeleitä, paina kohonneeseen pullaan sormella reikä ja venytä se isommiksi.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa teräskattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai vaalealla leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä munkkien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 3 munkkia kerrallaan öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kääntele ne lämpiminä sokerissa.

Munkit ovat parhaita vastapaistettuina. Jos pakastat munkkeja, tee se ennen sokerointia.

Lisää gluteenittomia reseptejä

Resepti
Taina Salovaara
Kuvat
Piia Arnould
Julkaistu: 18.4.2017
Muokattu: 15.11.2018
Jaa Somessa

Älä jää paitsi herkuista

Tilaa uutiskirje tästä.

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

AnnosResepti
Hiilihydraatteja22 g789 g
Proteiinia2 g74 g
Rasvaa29 g1049 g
Kuituja0 g10 g
Energiaa kj1488 53575
Energiaa kcal356 12800

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

  • 50 g Hiivaa

  • 1 rkl Psylliumjauhetta, halutessasi

  • 1 rkl Kardemummaa

  • 1 tl Suolaa

  • (erikois)hienoa sokeria

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

AnnosResepti
Hiilihydraatteja22 g789 g
Proteiinia2 g74 g
Rasvaa29 g1049 g
Kuituja0 g10 g
Energiaa kj1488 53575
Energiaa kcal356 12800

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

  • 50 g Hiivaa

  • 1 rkl Psylliumjauhetta, halutessasi

  • 1 rkl Kardemummaa

  • 1 tl Suolaa

  • (erikois)hienoa sokeria

Resepti
Taina Salovaara

Älä jää paitsi herkuista

Tilaa uutiskirje tästä.