Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Gluteenittomat munkit

timer-iconNoin 2 tuntia
Fork and knife
36 Kappaletta
Fork and knife
36 Kappaletta
Vastapaistetut munkit ovat sallittuja houkutuksia myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, kun pyöräytät ne tällä ohjeella.

Ainekset

5 dl
Maitoa
50 g
Hiivaa
1 rkl
Psylliumjauhetta, halutessasi
2 dl
Sokeria
2 kpl
Kananmunaa
1 rkl
Kardemummaa
1 tl
Suolaa
13 dl
Gluteenitonta jauhoseosta
150 g
Pehmeää margariinia tai voita

Lisäksi

1 l
Rypsiöljyä
(erikois)hienoa sokeria

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Jos käytössäsi on yleiskone, tee taikina sillä. Lämmitä maito haaleaksi. Lisää hiiva ja psylliumjauhe maitoon ja anna turvota 10 minuuttia. Psylliumjauhe parantaa leivonnaisten rakennetta, mutta munkit onnistuvat myös ilman.

5 dl
Maitoa
50 g
Hiivaa
1 rkl
Psylliumjauhetta, halutessasi
2

Sekoita sokeri, kananmunat, kardemumma ja suola maitoon. Lisää noin puolet jauhoista ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Anna koneen käydä, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä niin kauan, ettei se juurikaan enää tartu sormiin ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota puoli tuntia.

2 dl
Sokeria
2 kpl
Kananmunaa
1 rkl
Kardemummaa
1 tl
Suolaa
13 dl
Gluteenitonta jauhoseosta
150 g
Pehmeää margariinia tai voita
3

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa jauhotetuin käsin tasaiseksi. Jaa taikina tasakokoisiksi paloiksi ja pyörittele pulliksi. (Gluteenittomista jauhoista tehty taikina tarttuu helposti leivinalustaan, joten pullat on kätevintä pyöritellä käsien välissä.) Anna pullien kohota peitettynä 20 minuuttia. Jos haluat tehdä munkkirinkeleitä, paina kohonneeseen pullaan sormella reikä ja venytä se isommiksi.

4

Kuumenna öljy korkeareunaisessa teräskattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai pienellä pallolla taikinaa. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä munkkien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 3 munkkia kerrallaan öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kääntele ne lämpiminä sokerissa.

(erikois)hienoa sokeria
1 l
Rypsiöljyä

Vinkki! Munkit ovat parhaita vastapaistettuina. Jos pakastat munkkeja, tee se ennen sokerointia.

Miltä maistui?(1 arviota)
Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 18.4.2017
|
Muokattu: 6.10.2023

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

356

1488

29,1 g

3,9 g

21,9 g

7,8 g

0,3 g

2,1 g

0,1 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

50 g Hiivaa,

1 rkl Psylliumjauhetta, halutessasi,

1 rkl Kardemummaa,

1 tl Suolaa,

(erikois)hienoa sokeria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli