Herkulliset kaalikääryleet
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kaalikääryleet on kotiruokien klassikko, joka maistuu perunoiden ja puolukoiden kanssa. Valmistaminen vaatii hiukan viitseliäisyyttä, mutta maku palkitsee moninkertaisesti.
| 1 kpl | keräkaali |
| 1 l | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 1 dl | puuroutuvaa riisiä |
| 400 g | naudanjauhelihaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 tl | rypsiöljyä |
| 1 kpl | muna |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | meiramia |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| Pinnalle | |
|---|---|
| 2 - 3 rkl | voita |
| 1 dl | siirappia |
- 1.
Poista kaalista uloin lehti. Koverra terävällä veitsellä kanta pois niin, että kaali jää ehjäksi. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää suola. Laita kaali veteen kiehumaan kantapuoli alaspäin.
- 2.
Irrottele kaalista uloimpia lehtiä sitä mukaa, kun ne alkavat pehmetä. Pane lehdet valumaan nurinpäin käännetyn syvän lautasen päälle. Kaalin keittämiseen kuluu 15–20 minuuttia. Säästä vesi riisin keitinliemeksi.
- 3.
Leikkaa lehdistä paksu kanta pois ja ohenna lehtiruoti, jotta kääriminen sujuu helposti. Silppua ruodit ja pienimmät lehdet hienoksi silpuksi.
- 4.
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Silppua sipuli ja kuullota se öljyssä.
- 5.
Sekoita jauheliha, kypsä riisi, kananmuna, sipuli, kaalisilppu ja kerma. Mausta suolalla, meiramilla ja pippurilla. Kypsennä pieni annos täytettä mikrossa, jotta voit tarkistaa maun. Täyte saa olla reilusti maustettua.
- 6.
Levitä lehdet työlaudalle. Nosta kullekin lehdelle reilu lusikallinen täytettä. Käännä ensin alareuna täytteen päälle, sitten reunat ja rullaa kääryleeksi. Asettele kääryleet vierekkäin uunivuokaan saumapuoli alaspäin.
- 7.
Valuta päälle siirappia ja lisää pinnalle voinokareita. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes pinta ruskistuu. Laske lämpö 150 asteeseen. Valele kääryleitä muutaman kerran paistamisen aikana vuokaan kertyneellä liemellä. Kypsennä 1–2 tuntia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Tarjoa kaalikääryleet esimerkiksi perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.
Herkulliset kaalikääryleet
Kaalikääryleet on kotiruokien klassikko, joka maistuu perunoiden ja puolukoiden kanssa. Valmistaminen vaatii hiukan viitseliäisyyttä, mutta maku palkitsee moninkertaisesti.
Ainekset (7 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | keräkaali |
| 1 l | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 1 dl | puuroutuvaa riisiä |
| 400 g | naudanjauhelihaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 tl | rypsiöljyä |
| 1 kpl | muna |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | meiramia |
| 1/4 tl | valkopippuria |
Pinnalle | |
| 2 - 3 rkl | voita |
| 1 dl | siirappia |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Poista kaalista uloin lehti. Koverra terävällä veitsellä kanta pois niin, että kaali jää ehjäksi. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää suola. Laita kaali veteen kiehumaan kantapuoli alaspäin.
Määrä Ainesosa 1 kpl keräkaali 1 l vettä 1 tl suolaa - 2
Irrottele kaalista uloimpia lehtiä sitä mukaa, kun ne alkavat pehmetä. Pane lehdet valumaan nurinpäin käännetyn syvän lautasen päälle. Kaalin keittämiseen kuluu 15–20 minuuttia. Säästä vesi riisin keitinliemeksi.
- 3
Leikkaa lehdistä paksu kanta pois ja ohenna lehtiruoti, jotta kääriminen sujuu helposti. Silppua ruodit ja pienimmät lehdet hienoksi silpuksi.
- 4
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Silppua sipuli ja kuullota se öljyssä.
Määrä Ainesosa 1 dl puuroutuvaa riisiä 1 kpl sipuli 2 tl rypsiöljyä - 5
Sekoita jauheliha, kypsä riisi, kananmuna, sipuli, kaalisilppu ja kerma. Mausta suolalla, meiramilla ja pippurilla. Kypsennä pieni annos täytettä mikrossa, jotta voit tarkistaa maun. Täyte saa olla reilusti maustettua.
Määrä Ainesosa 400 g naudanjauhelihaa 1 kpl muna 1 dl kuohukermaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl meiramia 1/4 tl valkopippuria - 6
Levitä lehdet työlaudalle. Nosta kullekin lehdelle reilu lusikallinen täytettä. Käännä ensin alareuna täytteen päälle, sitten reunat ja rullaa kääryleeksi. Asettele kääryleet vierekkäin uunivuokaan saumapuoli alaspäin.
- 7
Valuta päälle siirappia ja lisää pinnalle voinokareita. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes pinta ruskistuu. Laske lämpö 150 asteeseen. Valele kääryleitä muutaman kerran paistamisen aikana vuokaan kertyneellä liemellä. Kypsennä 1–2 tuntia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Tarjoa kaalikääryleet esimerkiksi perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.
Määrä Ainesosa 1 dl siirappia 2 - 3 rkl voita
Ravintosisältö
381
Energiaa kcal
1596
Energiaa kj
22,4 g
Rasvaa
11,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,1 g
Hiilihydraatteja
20,0 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
14,3 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
381
Energiaa kcal
1596
Energiaa kj
22,4 g
Rasvaa
11,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,1 g
Hiilihydraatteja
20,0 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
14,3 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl meiramia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























