Joulukinkku ja luumuinen kinkun kastike
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevän ja maukkaan joulukinkun salaisuus on pakastetun kinkun hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila. Luumuinen kermakastike sopii ihanasti kinkun kylkeen. Nopea kastike syntyy hetkessä kinkun paistoliemestä, luumusoseesta ja kermasta.
| 3 kg | (1 kpl) luuton juhlakinkku (pakaste) |
| Kuorrutus | |
|---|---|
| 2 rkl | sinappia |
| 1 rkl | fariinisokeria |
| 1/2 dl | korppujauhoja |
| (kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia) | |
| Lisäksi | |
| 1 kpl | paistopussi |
| Kastike | |
| 2 dl | kinkun paistolientä siivilöitynä |
| 1 dl | vettä |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| 140 g | (2 ps, á 70 g) luumusosetta (lastenruoka) |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1 tl | sinappia |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
- 1.
Anna pakastetun kinkun sulaa pakkauksessaan jääkaapissa noin 2 vuorokautta. Ota se huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista, työnnä paistolämpömittari keskelle ja anna lämpötilan nousta noin 10 asteeseen.
- 2.
Poista mittari ja muovikääre ja laita kinkku verkkoineen kamarapuoli ylöspäin paistopussiin syvälle uunipellille. Sulje pussi ja leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan. Työnnä mittari pussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan. Paista 100–125 asteisessa uunissa 75–80 asteen sisälämpöön. Aikaa kuluu noin 60–70 min/kg. 75-asteisena kinkku on mehukkaan kypsä ja 80-asteisena mureampaa.
- 3.
Anna kinkun jäähtyä 15–20 minuuttia. Poista pussi ja ota liemi talteen kastiketta varten. Poista kinkun verkko, nahka ja osa silavasta. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Sekoita sinappi ja fariinisokeri keskenään. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhot. Ruskista uunissa, kunnes kuorrutus saa kauniin värin. Painele kinkun pintaan halutessasi koristeeksi kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia.
- 4.
Tee kastike jäähtyneestä paistoliemestä. Poista rasvakerros ja mittaa 2 dl hyytynyttä lientä kattilaan. Kuumenna se juoksevaksi. Tee suurus sekoittamalla jauhot veteen. Sekoita suurus, luumusose ja kerma kastikkeeseen. Keitä hiljalleen, sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Mausta kastike sinapilla ja pippurilla.
Joulukinkku ja luumuinen kinkun kastike
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)
Mehevän ja maukkaan joulukinkun salaisuus on pakastetun kinkun hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila. Luumuinen kermakastike sopii ihanasti kinkun kylkeen. Nopea kastike syntyy hetkessä kinkun paistoliemestä, luumusoseesta ja kermasta.
Ainekset (12 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 kg | (1 kpl) luuton juhlakinkku (pakaste) |
Kuorrutus | |
| 2 rkl | sinappia |
| 1 rkl | fariinisokeria |
| 1/2 dl | korppujauhoja |
| (kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia) | |
Lisäksi | |
| 1 kpl | paistopussi |
Kastike | |
| 2 dl | kinkun paistolientä siivilöitynä |
| 1 dl | vettä |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| 140 g | (2 ps, á 70 g) luumusosetta (lastenruoka) |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1 tl | sinappia |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Valmistus (Uuni 100°C)
- 1
Anna pakastetun kinkun sulaa pakkauksessaan jääkaapissa noin 2 vuorokautta. Ota se huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista, työnnä paistolämpömittari keskelle ja anna lämpötilan nousta noin 10 asteeseen.
Määrä Ainesosa 3 kg (1 kpl) luuton juhlakinkku (pakaste) - 2
Poista mittari ja muovikääre ja laita kinkku verkkoineen kamarapuoli ylöspäin paistopussiin syvälle uunipellille. Sulje pussi ja leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan. Työnnä mittari pussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan. Paista 100–125 asteisessa uunissa 75–80 asteen sisälämpöön. Aikaa kuluu noin 60–70 min/kg. 75-asteisena kinkku on mehukkaan kypsä ja 80-asteisena mureampaa.
- 3
Anna kinkun jäähtyä 15–20 minuuttia. Poista pussi ja ota liemi talteen kastiketta varten. Poista kinkun verkko, nahka ja osa silavasta. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Sekoita sinappi ja fariinisokeri keskenään. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhot. Ruskista uunissa, kunnes kuorrutus saa kauniin värin. Painele kinkun pintaan halutessasi koristeeksi kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia.
Määrä Ainesosa 2 rkl sinappia 1 rkl fariinisokeria 1/2 dl korppujauhoja (kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia) - 4
Tee kastike jäähtyneestä paistoliemestä. Poista rasvakerros ja mittaa 2 dl hyytynyttä lientä kattilaan. Kuumenna se juoksevaksi. Tee suurus sekoittamalla jauhot veteen. Sekoita suurus, luumusose ja kerma kastikkeeseen. Keitä hiljalleen, sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Mausta kastike sinapilla ja pippurilla.
Määrä Ainesosa 2 dl kinkun paistolientä siivilöitynä 2 rkl vehnäjauhoja 1 dl vettä 140 g (2 ps, á 70 g) luumusosetta (lastenruoka) 2 dl (1 prk) kuohukermaa 1 tl sinappia 1/4 tl mustapippuria rouhittuna
Vinkki: Kolmen kilon kinkusta riittää 12 annokseen, kun lautasella on pari kolme viipaletta eli noin 200 grammaa kinkkua.
Ravintosisältö
853
Energiaa kcal
3570
Energiaa kj
62,3 g
Rasvaa
23,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
6,8 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
67,1 g
Proteiinia
4,2 g
Suolaa
853
Energiaa kcal
3570
Energiaa kj
62,3 g
Rasvaa
23,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
6,8 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
67,1 g
Proteiinia
4,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia), 1 kpl paistopussi.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























