Juhlava punaviinikastike
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pihviruokien klassikkokastike keitetään kasaan kaikessa rauhassa kaksi kertaa, jolloin sen maku tiivistyy täyteläiseksi. Tarjoa punaviinikastiketta juhlapäivänä esimerkiksi pihvin, paistin tai broilerin kanssa.
| 1 kpl | porkkana |
| 100 g | juuriselleriä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 1/2 dl | punaviinietikkaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 5 dl | punaviiniä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | lihaliemikuutiota |
| 1/4 tl | kuivattua rosmariinia |
| 2 rkl | voita |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/2 rkl | maissitärkkelystä |
| 2 rkl | vettä |
- 1.
Kuori ja leikkaa juurekset pieniksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista kasviksia öljyssä kattilassa 2–3 minuuttia. Lisää viinietikka ja sokeri ja kiehauta niin, että etikka keittyy kasaan. Lisää punaviini ja keitä 10–15 minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta, kunnes nesteestä on jäljellä puolet.
- 2.
Lisää vesi, liemikuutiot ja rosmariini. Anna kiehua hiljaa poreillen ilman kantta 30–40 minuuttia, kunnes neste on haihtunut jälleen noin puoleen.
- 3.
Siivilöi kastike. Vispaa voi kuumaan kastikkeeseen, mausta suolalla ja mustapippurilla.
- 4.
Halutessasi voit suurustaa kastikkeen vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Valuta suurus ohuena nauhana kastikkeeseen samalla koko ajan sekoittaen.
Juhlava punaviinikastike
Pihviruokien klassikkokastike keitetään kasaan kaikessa rauhassa kaksi kertaa, jolloin sen maku tiivistyy täyteläiseksi. Tarjoa punaviinikastiketta juhlapäivänä esimerkiksi pihvin, paistin tai broilerin kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | porkkana |
| 100 g | juuriselleriä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 1/2 dl | punaviinietikkaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 5 dl | punaviiniä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | lihaliemikuutiota |
| 1/4 tl | kuivattua rosmariinia |
| 2 rkl | voita |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/2 rkl | maissitärkkelystä |
| 2 rkl | vettä |
Valmistus
- 1
Kuori ja leikkaa juurekset pieniksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista kasviksia öljyssä kattilassa 2–3 minuuttia. Lisää viinietikka ja sokeri ja kiehauta niin, että etikka keittyy kasaan. Lisää punaviini ja keitä 10–15 minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta, kunnes nesteestä on jäljellä puolet.
Määrä Ainesosa 1 kpl porkkana 100 g juuriselleriä 1 kpl sipuli 1 kpl valkosipulinkynsi 2 rkl oliiviöljyä 1/2 dl punaviinietikkaa 1 rkl sokeria 5 dl punaviiniä - 2
Lisää vesi, liemikuutiot ja rosmariini. Anna kiehua hiljaa poreillen ilman kantta 30–40 minuuttia, kunnes neste on haihtunut jälleen noin puoleen.
Määrä Ainesosa 2 rkl vettä 2 kpl lihaliemikuutiota 1/4 tl kuivattua rosmariinia - 3
Siivilöi kastike. Vispaa voi kuumaan kastikkeeseen, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Määrä Ainesosa 2 rkl voita 1/2 tl suolaa 1/4 tl rouhittua mustapippuria - 4
Halutessasi voit suurustaa kastikkeen vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Valuta suurus ohuena nauhana kastikkeeseen samalla koko ajan sekoittaen.
Määrä Ainesosa 2 rkl vettä 1/2 rkl maissitärkkelystä
Ravintosisältö
249
Energiaa kcal
1044
Energiaa kj
13,8 g
Rasvaa
5,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
7,3 g
Hiilihydraatteja
5,5 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
1,5 g
Proteiinia
2,6 g
Suolaa
249
Energiaa kcal
1044
Energiaa kj
13,8 g
Rasvaa
5,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
7,3 g
Hiilihydraatteja
5,5 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
1,5 g
Proteiinia
2,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl valkosipulinkynsi, 8 dl vettä, 0.25 tl kuivattua rosmariinia, 0.5 tl suolaa, 0.25 tl rouhittua mustapippuria, 2 rkl vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























