Kantarellirisotto
60 min (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kantarellirisotto on syksyn paras herkku. Mehevä ja kostea risotto on loistava päivällinen sellaisenaan ja maistuu myös lihan tai kalan lisäkkeenä. Risotto viimeistellään aromaattisella timjamiöljyllä.
| 500 g | (2 rs, à 250 g) kantarelleja |
| 2 rkl | voita |
| 2 kpl | salottisipulia |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kasvisannosfondia (gluteeniton) |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 50 g | (noin 1 dl) parmesaanijuustoa |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Timjamiöljy | |
|---|---|
| 1 | ruukku timjamia |
| 3/4 dl | rypsiöljyä |
| 1 tl | sitruunanmehua |
| ripaus suolaa | |
- 1.
Puhdista sienet. Paloittele isommat. Paista sieniä kuivalla pannulla tai kasarissa, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää voi ja paista vielä hetki. Siirrä sivuun lautaselle.
- 2.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna vesi kattilassa ja liuota joukkoon fondi. Pidä liemi kuumana.
- 3.
Kuullota sipuleita öljyssä pannulla 2 minuuttia. Lisää riisi. Kääntele, kunnes riisi on läpikuultavaa. Kaada viini pannulle ja kuumenna sekoittaen, kunnes neste on haihtunut. Lisää riisiin 1–2 desiä kasvislientä kerrallaan. Keitä sekoitellen, kunnes liemi on imeytynyt. Lisää lientä vasta, kun edellinen erä on imeytynyt. Kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi, noin 20 minuuttia. Risotto saa jäädä löysäksi.
- 4.
Poista timjamista paksut varret. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
- 5.
Raasta juusto. Lisää juusto, mehu, pippuri ja sienet risottoon. Tarjoa risotto timjamiöljyn kanssa.
Kantarellirisotto on syksyn paras herkku. Mehevä ja kostea risotto on loistava päivällinen sellaisenaan ja maistuu myös lihan tai kalan lisäkkeenä. Risotto viimeistellään aromaattisella timjamiöljyllä.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 500 g | (2 rs, à 250 g) kantarelleja |
| 2 rkl | voita |
| 2 kpl | salottisipulia |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kasvisannosfondia (gluteeniton) |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 50 g | (noin 1 dl) parmesaanijuustoa |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Timjamiöljy | |
| 1 | ruukku timjamia |
| 3/4 dl | rypsiöljyä |
| 1 tl | sitruunanmehua |
| ripaus suolaa | |
Valmistus
- 1
Puhdista sienet. Paloittele isommat. Paista sieniä kuivalla pannulla tai kasarissa, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää voi ja paista vielä hetki. Siirrä sivuun lautaselle.
Määrä Ainesosa 500 g (2 rs, à 250 g) kantarelleja 2 rkl voita - 2
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna vesi kattilassa ja liuota joukkoon fondi. Pidä liemi kuumana.
Määrä Ainesosa 2 kpl salottisipulia 2 kpl valkosipulinkynttä 1 l vettä 2 kpl kasvisannosfondia (gluteeniton) - 3
Kuullota sipuleita öljyssä pannulla 2 minuuttia. Lisää riisi. Kääntele, kunnes riisi on läpikuultavaa. Kaada viini pannulle ja kuumenna sekoittaen, kunnes neste on haihtunut. Lisää riisiin 1–2 desiä kasvislientä kerrallaan. Keitä sekoitellen, kunnes liemi on imeytynyt. Lisää lientä vasta, kun edellinen erä on imeytynyt. Kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi, noin 20 minuuttia. Risotto saa jäädä löysäksi.
Määrä Ainesosa 2 rkl rypsiöljyä 3 dl risottoriisiä 2 dl valkoviiniä - 4
Poista timjamista paksut varret. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
Määrä Ainesosa 1 ruukku timjamia 3/4 dl rypsiöljyä 1 tl sitruunanmehua ripaus suolaa - 5
Raasta juusto. Lisää juusto, mehu, pippuri ja sienet risottoon. Tarjoa risotto timjamiöljyn kanssa.
Määrä Ainesosa 50 g (noin 1 dl) parmesaanijuustoa 1 rkl sitruunanmehua 1/4 tl mustapippuria rouhittuna
Ravintosisältö
618
Energiaa kcal
2588
Energiaa kj
35,8 g
Rasvaa
8,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
52,5 g
Hiilihydraatteja
3,3 g
Sokereita
5,8 g
Kuituja
11,0 g
Proteiinia
2,7 g
Suolaa
618
Energiaa kcal
2588
Energiaa kj
35,8 g
Rasvaa
8,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
52,5 g
Hiilihydraatteja
3,3 g
Sokereita
5,8 g
Kuituja
11,0 g
Proteiinia
2,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ruukku timjamia, ripaus suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























