Kuha Walewska
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kypsennä kuha valkoviiniliemessä, peittele kermaisella kastikkeella ja pursota ympärille perunamuusiruusukkeita. Viimeistele gratinoitu retroherkku lopuksi vielä paistetuilla katkaravuilla ja herkkusienillä. Kuha Walewska on todellinen sunnuntaipäivällisten superklassikko.
| 600 g | kuhafileetä |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 kpl | kalaliemikuutio (gluteeniton) |
| 1 dl | kuivaa valkoviiniä |
| 2 dl | (1 prk) ruokakermaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| 75 g | (1.5 dl) juustoraastetta |
| Perunagratiini | |
|---|---|
| 5 dl | perunamuusia |
| 1 kpl | kananmuna |
| Lisäksi | |
| 10 kpl | herkkusientä |
| 180 g | (1 ps) katkarapuja (pakaste) |
| 2 tl | margariinia |
| 2 rkl | persiljaa hienonnettuna |
- 1.
Poista kalasta tarvittaessa ruodot. Laita kala uunivuokaan. Kuumenna vesi kattilassa ja liuota joukkoon liemikuutio. Kaada liemi ja valkoviini vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
- 2.
Ota vuoka uunista ja säädä uuni 225 asteeseen. Valuta liemi vuoasta kattilaan, mutta jätä kalat vuokaan. Lisää kerma, mausteet ja sitruunamehu kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää juustoraaste ja sekoita, kunnes juusto on sulanut kastikkeeseen. Kaada kastike vuokaan kalan päälle.
- 3.
Sekoita kananmuna perunamuusiin. Pursota tai lusikoi muusi vuoan reunoille ruusukkeiksi. Paista uunin ylätasolla noin 12 minuuttia, kunnes muusi on saanut hieman väriä. Tarkkaile, että muusin pinta ei pala.
- 4.
Ruoan kypsyessä puhdista ja viipaloi sienet. Kumoa jäiset katkaravut kuumalle pannulle ja kuumenna sekoitellen. Kun neste on lähes haihtunut, lisää rasva ja herkkusienet. Paista sekoitellen, kunnes sienet ovat saaneet hieman väriä. Laita katkaravut, sienet ja hienonnettu persilja kuhan päälle. Tarjoa salaatin kanssa.
Kuha Walewska
arvosana5/5
60 min (josta 30 min aktiivista)
Kypsennä kuha valkoviiniliemessä, peittele kermaisella kastikkeella ja pursota ympärille perunamuusiruusukkeita. Viimeistele gratinoitu retroherkku lopuksi vielä paistetuilla katkaravuilla ja herkkusienillä. Kuha Walewska on todellinen sunnuntaipäivällisten superklassikko.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | kuhafileetä |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 kpl | kalaliemikuutio (gluteeniton) |
| 1 dl | kuivaa valkoviiniä |
| 2 dl | (1 prk) ruokakermaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| 75 g | (1.5 dl) juustoraastetta |
Perunagratiini | |
| 5 dl | perunamuusia |
| 1 kpl | kananmuna |
Lisäksi | |
| 10 kpl | herkkusientä |
| 180 g | (1 ps) katkarapuja (pakaste) |
| 2 tl | margariinia |
| 2 rkl | persiljaa hienonnettuna |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Poista kalasta tarvittaessa ruodot. Laita kala uunivuokaan. Kuumenna vesi kattilassa ja liuota joukkoon liemikuutio. Kaada liemi ja valkoviini vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 600 g kuhafileetä 1 dl vettä 1/2 kpl kalaliemikuutio (gluteeniton) 1 dl kuivaa valkoviiniä - 2
Ota vuoka uunista ja säädä uuni 225 asteeseen. Valuta liemi vuoasta kattilaan, mutta jätä kalat vuokaan. Lisää kerma, mausteet ja sitruunamehu kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää juustoraaste ja sekoita, kunnes juusto on sulanut kastikkeeseen. Kaada kastike vuokaan kalan päälle.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) ruokakermaa 1/2 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria 1 rkl sitruunamehua 75 g (1.5 dl) juustoraastetta - 3
Sekoita kananmuna perunamuusiin. Pursota tai lusikoi muusi vuoan reunoille ruusukkeiksi. Paista uunin ylätasolla noin 12 minuuttia, kunnes muusi on saanut hieman väriä. Tarkkaile, että muusin pinta ei pala.
Määrä Ainesosa 5 dl perunamuusia 1 kpl kananmuna - 4
Ruoan kypsyessä puhdista ja viipaloi sienet. Kumoa jäiset katkaravut kuumalle pannulle ja kuumenna sekoitellen. Kun neste on lähes haihtunut, lisää rasva ja herkkusienet. Paista sekoitellen, kunnes sienet ovat saaneet hieman väriä. Laita katkaravut, sienet ja hienonnettu persilja kuhan päälle. Tarjoa salaatin kanssa.
Määrä Ainesosa 10 kpl herkkusientä 2 tl margariinia 2 rkl persiljaa hienonnettuna 180 g (1 ps) katkarapuja (pakaste)
Vinkki: Jos muusia on enemmän kuin vuoan reunoille mahtuu, voit pursottaa loput pieneen voideltuun uunivuokaan ja gratinoida uunissa samaan aikaan kalavuoan kanssa.
Ravintosisältö
495
Energiaa kcal
2070
Energiaa kj
26,0 g
Rasvaa
14,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,5 g
Hiilihydraatteja
2,8 g
Sokereita
1,0 g
Kuituja
45,0 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
495
Energiaa kcal
2070
Energiaa kj
26,0 g
Rasvaa
14,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,5 g
Hiilihydraatteja
2,8 g
Sokereita
1,0 g
Kuituja
45,0 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























