Kuningatarpiirakka
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo kannellinen marjapiirakka rahkavoitaikinasta. Voit käyttää piirakkaan mustikoita, vadelmia, mansikoita, herukoita tai marjasekoitusta. Piirakan kansi tehdään samasta taikinasta kuin pohja.
| Rahkavoitaikina | |
|---|---|
| 250 g | voita |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 250 g | maitorahkaa |
| Kaulimiseen | |
| tomusokeria | |
| Täyte | |
| 1 l | marjoja (mustikoita, vadelmia, herukoita) |
| 2 rkl | perunajauhoja |
| 1 dl | hillosokeria |
| Voiteluun | |
| 1 kpl | muna + tilkka vettä |
| sokeria | |
- 1.
Valmista taikina. Paloittele voi kulhoon. Nypi sekaan kuivat aineet. Lisää rahka ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina levyksi jauhotetun leivinpaperin päälle. Kääri paperin ja kelmun sisään. Anna levätä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
- 2.
Kauli 2/3 taikinasta pyöreäksi levyksi (halk. n. 28 cm). Käytä kaulimisessa apuna tomusokeria. Nosta levy kaulimella irtopohjaiseen, korkeareunaiseen piirakkavuokaan.(halk. 24 cm). Painele taikina vuokaan ja reunoille. Pistele haarukalla.
- 3.
Sekoita marjoihin perunajauhot ja sokeri. Kaada täyte pohjan päälle. Tee lopusta taikinasta kansi piirakalle. Nosta se täytteen päälle, käännä reunat kannen päälle ja nipistä kiinni haarukalla. Pistele kansi ja voitele munalla. Ripottele pinnalle vähän sokeria.
- 4.
Kypsennä ensin 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia, laske lämpö 175 asteeseen ja paista noin 40 minuuttia. Peitä piirakan kansi paistamisen loppupuolella kaksinkertaisella leivinpaperilla. Tarjoa piirakka jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Kuningatarpiirakka
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)
Leivo kannellinen marjapiirakka rahkavoitaikinasta. Voit käyttää piirakkaan mustikoita, vadelmia, mansikoita, herukoita tai marjasekoitusta. Piirakan kansi tehdään samasta taikinasta kuin pohja.
Ainekset (10 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Rahkavoitaikina | |
| 250 g | voita |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 250 g | maitorahkaa |
Kaulimiseen | |
| tomusokeria | |
Täyte | |
| 1 l | marjoja (mustikoita, vadelmia, herukoita) |
| 2 rkl | perunajauhoja |
| 1 dl | hillosokeria |
Voiteluun | |
| 1 kpl | muna + tilkka vettä |
| sokeria | |
Valmistus
- 1
Valmista taikina. Paloittele voi kulhoon. Nypi sekaan kuivat aineet. Lisää rahka ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina levyksi jauhotetun leivinpaperin päälle. Kääri paperin ja kelmun sisään. Anna levätä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
Määrä Ainesosa 250 g voita 4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 250 g maitorahkaa - 2
Kauli 2/3 taikinasta pyöreäksi levyksi (halk. n. 28 cm). Käytä kaulimisessa apuna tomusokeria. Nosta levy kaulimella irtopohjaiseen, korkeareunaiseen piirakkavuokaan.(halk. 24 cm). Painele taikina vuokaan ja reunoille. Pistele haarukalla.
Määrä Ainesosa tomusokeria - 3
Sekoita marjoihin perunajauhot ja sokeri. Kaada täyte pohjan päälle. Tee lopusta taikinasta kansi piirakalle. Nosta se täytteen päälle, käännä reunat kannen päälle ja nipistä kiinni haarukalla. Pistele kansi ja voitele munalla. Ripottele pinnalle vähän sokeria.
Määrä Ainesosa 1 l marjoja (mustikoita, vadelmia, herukoita) 2 rkl perunajauhoja 1 dl hillosokeria 1 kpl muna + tilkka vettä sokeria - 4
Kypsennä ensin 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia, laske lämpö 175 asteeseen ja paista noin 40 minuuttia. Peitä piirakan kansi paistamisen loppupuolella kaksinkertaisella leivinpaperilla. Tarjoa piirakka jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Ravintosisältö
365
Energiaa kcal
1528
Energiaa kj
21,7 g
Rasvaa
13,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
33,4 g
Hiilihydraatteja
12,4 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
7,0 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
365
Energiaa kcal
1528
Energiaa kj
21,7 g
Rasvaa
13,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
33,4 g
Hiilihydraatteja
12,4 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
7,0 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Tomusokeria, Sokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























