Nyhtökauraleipä

Nappaa talteen!
Nyhtökaura sulautuu nyhtöleipään.
| 1 kpl | (250 g) nyhtökauraa |
| 3 dl | vettä |
| 25 g | (0,5 pkt) hiivaa |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1 tl | suolaa |
| 7 dl | hiivaleipävehnäjauhoja |
| 1/2 dl | auringonkukansiemeniä |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| Voiteluun | |
|---|---|
| voita tai margariinia | |
| Täyte | |
| 3 dl | juustoraastetta |
| 3 rkl | hienonnettuja yrttejä, esim. ruohosipulia, persiljaa |
- 1.
Hienonna nyhtökaura veitsellä muruiksi. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää hunaja, suola ja puolet jauhoista. Lisää nyhtökaura, siemenet, loput jauhot ja öljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä 30 minuuttia.
Kauli taikina ohueksi levyksi (30 x 40 cm). Ripottele levyn päälle juustoraaste ja hienonnetut yrtit. Kauli kevyesti päältä, jotta mausteet tarttuvat taikinaan. Leikkaa levystä ruutuja (10 x 10 cm) taikinapyörällä.
Voitele suorakaiteenmuotoinen leipävuoka (n. 1,5 l). Aseta 3–4 taikinaruutua päällekkäin pinoiksi. Siirrä pinot pystysuunnassa jonoon vuokaan. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Nyhtökauraleipä
Nyhtökaura sulautuu nyhtöleipään.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | (250 g) nyhtökauraa |
| 3 dl | vettä |
| 25 g | (0,5 pkt) hiivaa |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1 tl | suolaa |
| 7 dl | hiivaleipävehnäjauhoja |
| 1/2 dl | auringonkukansiemeniä |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
Voiteluun | |
| voita tai margariinia | |
Täyte | |
| 3 dl | juustoraastetta |
| 3 rkl | hienonnettuja yrttejä, esim. ruohosipulia, persiljaa |
Valmistus
- 1
Hienonna nyhtökaura veitsellä muruiksi. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää hunaja, suola ja puolet jauhoista. Lisää nyhtökaura, siemenet, loput jauhot ja öljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä 30 minuuttia.
Kauli taikina ohueksi levyksi (30 x 40 cm). Ripottele levyn päälle juustoraaste ja hienonnetut yrtit. Kauli kevyesti päältä, jotta mausteet tarttuvat taikinaan. Leikkaa levystä ruutuja (10 x 10 cm) taikinapyörällä.
Voitele suorakaiteenmuotoinen leipävuoka (n. 1,5 l). Aseta 3–4 taikinaruutua päällekkäin pinoiksi. Siirrä pinot pystysuunnassa jonoon vuokaan. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Ravintosisältö
2062
Energiaa kcal
8630
Energiaa kj
72,0 g
Rasvaa
6,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
281,0 g
Hiilihydraatteja
24,0 g
Sokereita
23,0 g
Kuituja
58,0 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
2062
Energiaa kcal
8630
Energiaa kj
72,0 g
Rasvaa
6,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
281,0 g
Hiilihydraatteja
24,0 g
Sokereita
23,0 g
Kuituja
58,0 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 paketti (250 g) nyhtökauraa, 3 dl Vettä, 25 g (0,5 pkt) hiivaa, 1 tl Suolaa, Voita tai margariinia, 3 dl Juustoraastetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























