Pistaasi-britakakku
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mansikkabrita saa uuden maun pistaasipähkinöistä. Suolatut ja paahdetut pistaasit tuovat kakkuun rapeita sattumia ja värjäävät marengin hempeän vihreäksi.
| 150 g | voita tai leivontamargariinia |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 4 kpl | keltuaista |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| Pistaasimarenki | |
|---|---|
| 150 g | (1 ps) suolattuja pistaaseja |
| 4 kpl | valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| Täyte | |
| 400 g | (1 rs) mansikoita |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 rkl | sokeria |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| Koristeluun | |
| 1 kpl | ruukku sitruunamelissaa |
| syötäviä kukkia | |
- 1.
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen rasva-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja maito vaahtoon, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille.
- 2.
Kuori ja jauha pistaasit esim. tehosekoittimessa tai silppurissa. Hienonna pähkinät lähes kokonaan jauheeksi, mutta jätä sekaan jonkin verran rouhetta.
- 3.
Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Kääntele pistaasit sekaan. Levitä marenki taikinan päälle.
- 4.
Paista pohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 5.
Huuhtele mansikat. Jätä muutama mansikka koristelua varten. Perkaa ja kuutioi loput mansikat. Purista sitruunan mehu. Kääntele mansikat ja sokeri mehuun.
- 6.
Vaahdota kerma ja sekoita tuorejuusto kermavaahtoon. Valuta mansikat. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Nosta ensimmäinen pohja tarjoiluastialle. Levitä päälle 1/3 vaahdosta ja mansikoista. Toista, kunnes kakku on koottu. Koristele kakku mansikoilla, sitruunamelissalla ja kukilla.
Mansikkabrita saa uuden maun pistaasipähkinöistä. Suolatut ja paahdetut pistaasit tuovat kakkuun rapeita sattumia ja värjäävät marengin hempeän vihreäksi.
Ainekset (12 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 150 g | voita tai leivontamargariinia |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 4 kpl | keltuaista |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 1/2 dl | maitoa |
Pistaasimarenki | |
| 150 g | (1 ps) suolattuja pistaaseja |
| 4 kpl | valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
Täyte | |
| 400 g | (1 rs) mansikoita |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 rkl | sokeria |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
Koristeluun | |
| 1 kpl | ruukku sitruunamelissaa |
| syötäviä kukkia | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen rasva-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja maito vaahtoon, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille.
Määrä Ainesosa 150 g voita tai leivontamargariinia 1 1/2 dl sokeria 4 kpl valkuaista 4 kpl keltuaista 2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 1/2 dl maitoa - 2
Kuori ja jauha pistaasit esim. tehosekoittimessa tai silppurissa. Hienonna pähkinät lähes kokonaan jauheeksi, mutta jätä sekaan jonkin verran rouhetta.
Määrä Ainesosa 150 g (1 ps) suolattuja pistaaseja - 3
Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Kääntele pistaasit sekaan. Levitä marenki taikinan päälle.
Määrä Ainesosa 2 dl sokeria - 4
Paista pohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 5
Huuhtele mansikat. Jätä muutama mansikka koristelua varten. Perkaa ja kuutioi loput mansikat. Purista sitruunan mehu. Kääntele mansikat ja sokeri mehuun.
Määrä Ainesosa 400 g (1 rs) mansikoita 1 kpl sitruuna 1 rkl sokeria - 6
Vaahdota kerma ja sekoita tuorejuusto kermavaahtoon. Valuta mansikat. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Nosta ensimmäinen pohja tarjoiluastialle. Levitä päälle 1/3 vaahdosta ja mansikoista. Toista, kunnes kakku on koottu. Koristele kakku mansikoilla, sitruunamelissalla ja kukilla.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) vispikermaa 200 g (1 rs) vaniljatuorejuustoa 1 kpl ruukku sitruunamelissaa syötäviä kukkia
Vinkki: Jos haluat leipoa britan gluteenittomana, vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
Ravintosisältö
490
Energiaa kcal
2049
Energiaa kj
31,6 g
Rasvaa
14,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
40,3 g
Hiilihydraatteja
30,8 g
Sokereita
2,6 g
Kuituja
9,0 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
490
Energiaa kcal
2049
Energiaa kj
31,6 g
Rasvaa
14,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
40,3 g
Hiilihydraatteja
30,8 g
Sokereita
2,6 g
Kuituja
9,0 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl ruukku sitruunamelissaa, syötäviä kukkia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























