Pistaasikuorrutettu joulukinkku

Nappaa talteen!
Kinkku saa kuorrutteen pistaasista ja maapähkinävoista, laatikot viritetään uuteen asuun.
| 7 kg | joulukinkku |
| paistopussi | |
| Kuorrutus | |
|---|---|
| 1 kpl | (200 g) pistaasipähkinöitä |
| 1/2 dl | sinappia |
| 1/2 dl | pehmeää maapähkinävoita |
- 1.
Ota pakastekinkku sulamaan riittävän ajoissa. Anna kinkun sulaa pakkauksessaan. Noin 7 kg:n kinkun sulamisaika jääkaapissa on 2–3 vrk. Ota kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistoa. Parhaan lopputuloksen saat, jos kinkun sisälämpötila on noin +10 astetta uuniin pantaessa. Huolehdi, ettei kinkku pääse lämpenemään liikaa. Poista kinkku pakkauksesta. Jos kinkussa on verkko, se saa jäädä kypsennyksen ajaksi. Laita kinkku paistopussiin ja sulje pussi. Leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan. Käytä lihalämpömittaria. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki kosketa luuta. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kinkku uunipannulle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä kinkku uuniin ja käännä paistomittari uunin luukkuun päin, jolloin lämpötilaa on helppo seurata. Paista kinkkua aluksi 200 asteessa noin 1/2 tuntia ja alenna sitten lämpötila 125 asteeseen. Paista, kunnes mittari näyttää 80 astetta. Paistoajaksi arvioidaan noin 50 minuuttia kiloa kohden. Anna kypsän kinkun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen 15–20 minuuttia. Poista pussi ja ota liemi talteen. Poista hiukan jäähtyneestä kinkusta verkko ja nahka sekä osa silavaa. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät. Sekoita sinappi ja maapähkinävoi. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle pistaasipähkinärouhe. Ruskista 250 asteessa, kunnes pähkinät saavat aavistuksen väriä.
Vinkki: Jos sinappi-maapähkinävoi ei levity kinkun pintaan, kuumenna seosta hetki mikrossa.
Pistaasikuorrutettu joulukinkku
Kinkku saa kuorrutteen pistaasista ja maapähkinävoista, laatikot viritetään uuteen asuun.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 7 kg | joulukinkku |
| paistopussi | |
Kuorrutus | |
| 1 kpl | (200 g) pistaasipähkinöitä |
| 1/2 dl | sinappia |
| 1/2 dl | pehmeää maapähkinävoita |
Valmistus
- 1
Ota pakastekinkku sulamaan riittävän ajoissa. Anna kinkun sulaa pakkauksessaan. Noin 7 kg:n kinkun sulamisaika jääkaapissa on 2–3 vrk. Ota kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistoa. Parhaan lopputuloksen saat, jos kinkun sisälämpötila on noin +10 astetta uuniin pantaessa. Huolehdi, ettei kinkku pääse lämpenemään liikaa. Poista kinkku pakkauksesta. Jos kinkussa on verkko, se saa jäädä kypsennyksen ajaksi. Laita kinkku paistopussiin ja sulje pussi. Leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan. Käytä lihalämpömittaria. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki kosketa luuta. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kinkku uunipannulle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä kinkku uuniin ja käännä paistomittari uunin luukkuun päin, jolloin lämpötilaa on helppo seurata. Paista kinkkua aluksi 200 asteessa noin 1/2 tuntia ja alenna sitten lämpötila 125 asteeseen. Paista, kunnes mittari näyttää 80 astetta. Paistoajaksi arvioidaan noin 50 minuuttia kiloa kohden. Anna kypsän kinkun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen 15–20 minuuttia. Poista pussi ja ota liemi talteen. Poista hiukan jäähtyneestä kinkusta verkko ja nahka sekä osa silavaa. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät. Sekoita sinappi ja maapähkinävoi. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle pistaasipähkinärouhe. Ruskista 250 asteessa, kunnes pähkinät saavat aavistuksen väriä.
Vinkki: Jos sinappi-maapähkinävoi ei levity kinkun pintaan, kuumenna seosta hetki mikrossa.
Ravintosisältö
11737
Energiaa kcal
49131
Energiaa kj
718,0 g
Rasvaa
231,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
8,0 g
Hiilihydraatteja
8,0 g
Sokereita
1,0 g
Kuituja
1319,0 g
Proteiinia
13,7 g
Suolaa
11737
Energiaa kcal
49131
Energiaa kj
718,0 g
Rasvaa
231,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
8,0 g
Hiilihydraatteja
8,0 g
Sokereita
1,0 g
Kuituja
1319,0 g
Proteiinia
13,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Paistopussi, 0,5 dl Pehmeää maapähkinävoita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























