Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Pretzelit

Pretzelit

timer-iconUseita tunteja  (josta 45 min aktiivista)
Fork and knife
10 Kappaletta
Fork and knife
10 Kappaletta
Juhlista Oktoberfestiä leipomalla pinnalta rapeita ja sisältä kuohkeita pretzeleitä eli suolarinkeleitä. Tarjoa pretzelit hunajaisen sinappidipin kanssa. Leivo vegaaniset pretzelit maidottomaan leivontamargariiniin.

Ruokavaliot

Ainekset

3 dl
vettä
1 rkl
sokeria
1 tl
kuivahiivaa
3/4 tl
suolaa
7 - 8 dl
vehnäjauhoja
50 g
voita

Soodavesi

2 l
vettä
3 rkl
ruokasoodaa

Hunaja-sinappidippi

100 g
(n. 1 dl) majoneesia
1 - 2 rkl
dijoninsinappia tai kokojyväsinappia (Dijon)
1 rkl
hunajaa

Lisäksi

1 tl
rypsiöljyä
25 g
voita
sormisuolaa tai karkeaa suolaa

Reseptin ainekset S-kaupoista

Valmistus

1

Sekoita sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Peitä kulho liinalla ja jätä pöydälle 15 minuutiksi. Lisää suola seokseen. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppupuolella. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

1 rkl
sokeria
1 tl
kuivahiivaa
3 dl
vettä
3/4 tl
suolaa
7 - 8 dl
vehnäjauhoja
50 g
voita
2

Öljyä iso kulho ja siirrä taikina kulhoon. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

1 tl
rypsiöljyä
3

Jaa taikina 10 osaan. Pyöritä palat ohuiksi 50–55 cm pituisiksi tangoiksi. Muotoile pretzeleiksi. Aseta tanko u:n muotoon. Kiepauta varret toistensa ympäri ja aseta päät kiinni keskikohdan molemmin puolin.

4

Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää sooda. Varo veden kuohahtamista. Keitä pretzeleitä poreilevassa vedessä 25–30 sekuntia. Älä keitä kauempaa, jotta pretzeleihin ei tule sivumakua. Nosta pretzelit vedestä reikäkauhalla, anna ylimääräisen veden valua pois ja siirrä leivinpaperille pellille. Jaa pretzelit tarvittaessa kahdelle pellille.

2 l
vettä
3 rkl
ruokasoodaa
5

Sulata voi ja voitele pretzelit voisulalla. Ripottele pinnalle suolaa. Paista 12–15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. Voitele kevyesti voisulalla paiston jälkeen.

25 g
voita
sormisuolaa tai karkeaa suolaa
6

Sekoita dipin ainekset kulhossa ja anna tekeytyä kylmässä.

100 g
(n. 1 dl) majoneesia
1 - 2 rkl
dijoninsinappia tai kokojyväsinappia (Dijon)
1 rkl
hunajaa

Vinkki: Oikaise muotoilussa tekemällä naposteluprezeleitä. Leikkaa tangot muutaman sentin pituisiksi suupaloiksi. Pienistä pretzelpaloista riittää naposteltavaa isommallekin porukalle!

Vinkki: Kokeile myös makeita pretzeleitä. Kasta pinta uunipaiston ja voitelun jälkeen kaneli-sokeriseoksessa.

Miltä maistui?(3 arviota)
Resepti:
Oona, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 26.8.2022
Muokattu: 26.8.2022

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

338

1414

15,7 g

4,5 g

41,9 g

4,0 g

1,9 g

6,3 g

3,9 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

1 tl kuivahiivaa,

sormisuolaa tai karkeaa suolaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli