Pretzelit

arvosana5/5

(4)arviota
10 Kappaletta

Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Leivo pinnalta rapeita ja sisältä kuohkeita pretzeleitä eli suolarinkeleitä. Tarjoa pretzelit hunajaisen sinappidipin kanssa.

Ainekset

MääräAinesosa
3 dlvettä
1 rklsokeria
1 tlkuivahiivaa
3/4 tlsuolaa
7 - 8 dlvehnäjauhoja
50 gvoita

Soodavesi

2 lvettä
3 rklruokasoodaa

Hunaja-sinappidippi

100 g(n. 1 dl) majoneesia
1 - 2 rkldijoninsinappia tai kokojyväsinappia (dijon)
1 rklhunajaa

Lisäksi

1 tlrypsiöljyä
25 gvoita
sormisuolaa tai karkeaa suolaa

Valmistus (Uuni 225°C)

  1. 1

    Sekoita sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Peitä kulho liinalla ja jätä pöydälle 15 minuutiksi. Lisää suola seokseen. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppupuolella. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

    MääräAinesosa
    1 rklsokeria
    1 tlkuivahiivaa
    3 dlvettä
    3/4 tlsuolaa
    7 - 8 dlvehnäjauhoja
    50 gvoita
  2. 2

    Öljyä iso kulho ja siirrä taikina kulhoon. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

    MääräAinesosa
    1 tlrypsiöljyä
  3. 3

    Jaa taikina 10 osaan. Pyöritä palat ohuiksi 50–55 cm pituisiksi tangoiksi. Muotoile pretzeleiksi. Aseta tanko u:n muotoon. Kiepauta varret toistensa ympäri ja aseta päät kiinni keskikohdan molemmin puolin.

  4. 4

    Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää sooda. Varo veden kuohahtamista. Keitä pretzeleitä poreilevassa vedessä 25–30 sekuntia. Älä keitä kauempaa, jotta pretzeleihin ei tule sivumakua. Nosta pretzelit vedestä reikäkauhalla, anna ylimääräisen veden valua pois ja siirrä leivinpaperille pellille. Jaa pretzelit tarvittaessa kahdelle pellille.

    MääräAinesosa
    2 lvettä
    3 rklruokasoodaa
  5. 5

    Sulata voi ja voitele pretzelit voisulalla. Ripottele pinnalle suolaa. Paista 12–15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. Voitele kevyesti voisulalla paiston jälkeen.

    MääräAinesosa
    25 gvoita
    sormisuolaa tai karkeaa suolaa
  6. 6

    Sekoita dipin ainekset kulhossa ja anna tekeytyä kylmässä.

    MääräAinesosa
    100 g(n. 1 dl) majoneesia
    1 - 2 rkldijoninsinappia tai kokojyväsinappia (dijon)
    1 rklhunajaa

Vinkki: Oikaise muotoilussa tekemällä naposteluprezeleitä. Leikkaa tangot muutaman sentin pituisiksi suupaloiksi. Pienistä pretzelpaloista riittää naposteltavaa isommallekin porukalle!

Vinkki: Kokeile myös makeita pretzeleitä. Kasta pinta uunipaiston ja voitelun jälkeen kaneli-sokeriseoksessa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl kuivahiivaa, sormisuolaa tai karkeaa suolaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Oona, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Piia Arnould
26.8.2022
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä