Pretzelit
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo pinnalta rapeita ja sisältä kuohkeita pretzeleitä eli suolarinkeleitä. Tarjoa pretzelit hunajaisen sinappidipin kanssa.
| 3 dl | vettä |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 3/4 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 50 g | voita |
| Soodavesi | |
|---|---|
| 2 l | vettä |
| 3 rkl | ruokasoodaa |
| Hunaja-sinappidippi | |
| 100 g | (n. 1 dl) majoneesia |
| 1 - 2 rkl | dijoninsinappia tai kokojyväsinappia (dijon) |
| 1 rkl | hunajaa |
| Lisäksi | |
| 1 tl | rypsiöljyä |
| 25 g | voita |
| sormisuolaa tai karkeaa suolaa | |
- 1.
Sekoita sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Peitä kulho liinalla ja jätä pöydälle 15 minuutiksi. Lisää suola seokseen. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppupuolella. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
- 2.
Öljyä iso kulho ja siirrä taikina kulhoon. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
- 3.
Jaa taikina 10 osaan. Pyöritä palat ohuiksi 50–55 cm pituisiksi tangoiksi. Muotoile pretzeleiksi. Aseta tanko u:n muotoon. Kiepauta varret toistensa ympäri ja aseta päät kiinni keskikohdan molemmin puolin.
- 4.
Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää sooda. Varo veden kuohahtamista. Keitä pretzeleitä poreilevassa vedessä 25–30 sekuntia. Älä keitä kauempaa, jotta pretzeleihin ei tule sivumakua. Nosta pretzelit vedestä reikäkauhalla, anna ylimääräisen veden valua pois ja siirrä leivinpaperille pellille. Jaa pretzelit tarvittaessa kahdelle pellille.
- 5.
Sulata voi ja voitele pretzelit voisulalla. Ripottele pinnalle suolaa. Paista 12–15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. Voitele kevyesti voisulalla paiston jälkeen.
- 6.
Sekoita dipin ainekset kulhossa ja anna tekeytyä kylmässä.
Pretzelit
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Leivo pinnalta rapeita ja sisältä kuohkeita pretzeleitä eli suolarinkeleitä. Tarjoa pretzelit hunajaisen sinappidipin kanssa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 dl | vettä |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 3/4 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 50 g | voita |
Soodavesi | |
| 2 l | vettä |
| 3 rkl | ruokasoodaa |
Hunaja-sinappidippi | |
| 100 g | (n. 1 dl) majoneesia |
| 1 - 2 rkl | dijoninsinappia tai kokojyväsinappia (dijon) |
| 1 rkl | hunajaa |
Lisäksi | |
| 1 tl | rypsiöljyä |
| 25 g | voita |
| sormisuolaa tai karkeaa suolaa | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Sekoita sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Peitä kulho liinalla ja jätä pöydälle 15 minuutiksi. Lisää suola seokseen. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppupuolella. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Määrä Ainesosa 1 rkl sokeria 1 tl kuivahiivaa 3 dl vettä 3/4 tl suolaa 7 - 8 dl vehnäjauhoja 50 g voita - 2
Öljyä iso kulho ja siirrä taikina kulhoon. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 tl rypsiöljyä - 3
Jaa taikina 10 osaan. Pyöritä palat ohuiksi 50–55 cm pituisiksi tangoiksi. Muotoile pretzeleiksi. Aseta tanko u:n muotoon. Kiepauta varret toistensa ympäri ja aseta päät kiinni keskikohdan molemmin puolin.
- 4
Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää sooda. Varo veden kuohahtamista. Keitä pretzeleitä poreilevassa vedessä 25–30 sekuntia. Älä keitä kauempaa, jotta pretzeleihin ei tule sivumakua. Nosta pretzelit vedestä reikäkauhalla, anna ylimääräisen veden valua pois ja siirrä leivinpaperille pellille. Jaa pretzelit tarvittaessa kahdelle pellille.
Määrä Ainesosa 2 l vettä 3 rkl ruokasoodaa - 5
Sulata voi ja voitele pretzelit voisulalla. Ripottele pinnalle suolaa. Paista 12–15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. Voitele kevyesti voisulalla paiston jälkeen.
Määrä Ainesosa 25 g voita sormisuolaa tai karkeaa suolaa - 6
Sekoita dipin ainekset kulhossa ja anna tekeytyä kylmässä.
Määrä Ainesosa 100 g (n. 1 dl) majoneesia 1 - 2 rkl dijoninsinappia tai kokojyväsinappia (dijon) 1 rkl hunajaa
Vinkki: Oikaise muotoilussa tekemällä naposteluprezeleitä. Leikkaa tangot muutaman sentin pituisiksi suupaloiksi. Pienistä pretzelpaloista riittää naposteltavaa isommallekin porukalle!
Vinkki: Kokeile myös makeita pretzeleitä. Kasta pinta uunipaiston ja voitelun jälkeen kaneli-sokeriseoksessa.
Ravintosisältö
338
Energiaa kcal
1414
Energiaa kj
15,7 g
Rasvaa
4,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,9 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
6,3 g
Proteiinia
3,9 g
Suolaa
338
Energiaa kcal
1414
Energiaa kj
15,7 g
Rasvaa
4,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,9 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
6,3 g
Proteiinia
3,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl kuivahiivaa, sormisuolaa tai karkeaa suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























