Yhteistyössä: Kulman Keittiö

60 min

Nappaa talteen!
Tähteiksi jääneistä kuorista valmistuu täydellisen ruoan liemi. Kuorien paahtaminen vahvistaa rapukeiton makua, mutta se ei ole välttämätöntä. Liemen voi pakastaa ja käyttää myöhemmin risoton tai Bouillabaissen, ranskalaisen kalakeiton valmistamiseen.
| Perinteinen rapuliemi | |
|---|---|
| 20 kpl | keitettyä rapua |
| 30 g | voita |
| 1 kpl | salottisipulia paloina |
| 1/4 kpl | salaattifenkolia paloina |
| 1 dl | tomaattipyreetä |
| 1 tl | chilijauhetta |
| 2 tl | kuminan siemeniä |
| 5 kpl | timjamin oksaa |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 6 dl | vettä |
| Rapukeitto | |
| 50 g | voita |
| 30 g | vehnäjauhoja |
| 6 dl | rapulientä |
| 1 dl | valkoviiniä |
| 2 dl | kermaa |
| 1 rkl | kuivaa sherryä |
| ripaus cayennepippuria | |
| (suolaa) | |
| 1 dl | maitoa |
| ravun pyrstöt | |
| tilliä | |
| Rapuleipä | |
| 4 kpl | viipaletta maalaisleipää |
| 12 kpl | kuorittua ravunpyrstöä |
| 1 dl | kulman keittiön aiolia |
| 1 dl | tillin versoja |
Perinteinen rapuliemi
Kuori ravut. Säästä pyrstö- ja saksilihat rapuleivän päälle. Käytä kuoret ja jalat liemeen. Kuivaa kuoret uunissa 150°C 2 tuntia tai grillissä miedolla lämmöllä.
Lisää kaikki muut ainekset kattilaan valkoviiniä ja vettä lukuun ottamatta. Freesaa 10 minuuttia ja lisää päälle valkoviini sekä vesi. Keitä 30 minuuttia ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Siivilöi liemi.
Rapukeitto
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta, älä ruskista. Lisää liemi koko ajan hyvin sekoitellen.
Lisää viini, kerma ja mausteet. Keitä 20 minuuttia.
Vaahdota maito ja sekoita se varovasti keittoon. Jaa rapukeitto lautasille, lisää ravun liha ja tilli.
Rapuleipä
Paahda leivät paahtimessa tai pannulla. Levitä pintaan aioli ja asettele päälle kuoritut ravunpyrstöt.
Koristele tillillä ja nauti rapukeiton lisäkkeenä.


Yhteistyössä: Kulman Keittiö

Tähteiksi jääneistä kuorista valmistuu täydellisen ruoan liemi. Kuorien paahtaminen vahvistaa rapukeiton makua, mutta se ei ole välttämätöntä. Liemen voi pakastaa ja käyttää myöhemmin risoton tai Bouillabaissen, ranskalaisen kalakeiton valmistamiseen.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Perinteinen rapuliemi | |
| 20 kpl | keitettyä rapua |
| 30 g | voita |
| 1 kpl | salottisipulia paloina |
| 1/4 kpl | salaattifenkolia paloina |
| 1 dl | tomaattipyreetä |
| 1 tl | chilijauhetta |
| 2 tl | kuminan siemeniä |
| 5 kpl | timjamin oksaa |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 6 dl | vettä |
Rapukeitto | |
| 50 g | voita |
| 30 g | vehnäjauhoja |
| 6 dl | rapulientä |
| 1 dl | valkoviiniä |
| 2 dl | kermaa |
| 1 rkl | kuivaa sherryä |
| ripaus cayennepippuria | |
| (suolaa) | |
| 1 dl | maitoa |
| ravun pyrstöt | |
| tilliä | |
Rapuleipä | |
| 4 kpl | viipaletta maalaisleipää |
| 12 kpl | kuorittua ravunpyrstöä |
| 1 dl | kulman keittiön aiolia |
| 1 dl | tillin versoja |
Perinteinen rapuliemi
Kuori ravut. Säästä pyrstö- ja saksilihat rapuleivän päälle. Käytä kuoret ja jalat liemeen. Kuivaa kuoret uunissa 150°C 2 tuntia tai grillissä miedolla lämmöllä.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 20 kpl | keitettyä rapua |
Lisää kaikki muut ainekset kattilaan valkoviiniä ja vettä lukuun ottamatta. Freesaa 10 minuuttia ja lisää päälle valkoviini sekä vesi. Keitä 30 minuuttia ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Siivilöi liemi.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1/4 kpl | salaattifenkolia paloina |
| 1 kpl | salottisipulia paloina |
| 30 g | voita |
| 6 dl | vettä |
| 1 tl | chilijauhetta |
| 1 dl | tomaattipyreetä |
| 2 tl | kuminan siemeniä |
| 5 kpl | timjamin oksaa |
| 2 dl | valkoviiniä |
Rapukeitto
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta, älä ruskista. Lisää liemi koko ajan hyvin sekoitellen.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 50 g | voita |
| 30 g | vehnäjauhoja |
| 6 dl | rapulientä |
Lisää viini, kerma ja mausteet. Keitä 20 minuuttia.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 dl | valkoviiniä |
| 2 dl | kermaa |
| (suolaa) | |
| ripaus cayennepippuria | |
| 1 rkl | kuivaa sherryä |
Vaahdota maito ja sekoita se varovasti keittoon. Jaa rapukeitto lautasille, lisää ravun liha ja tilli.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 dl | maitoa |
| ravun pyrstöt | |
| tilliä |
Rapuleipä
Paahda leivät paahtimessa tai pannulla. Levitä pintaan aioli ja asettele päälle kuoritut ravunpyrstöt.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 kpl | viipaletta maalaisleipää |
| 1 dl | kulman keittiön aiolia |
| 12 kpl | kuorittua ravunpyrstöä |
Koristele tillillä ja nauti rapukeiton lisäkkeenä.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 dl | tillin versoja |
Maistuvimmat reseptit Turusta löytyvät kulman keittiöstä. Katso kaikki!
849
Energiaa kcal
3553
Energiaa kj
53,0 g
Rasvaa
26,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,5 g
Hiilihydraatteja
7,0 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
57,5 g
Proteiinia
3,1 g
Suolaa
849
Energiaa kcal
3553
Energiaa kj
53,0 g
Rasvaa
26,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,5 g
Hiilihydraatteja
7,0 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
57,5 g
Proteiinia
3,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl chilijauhetta, 2 tl kuminan siemeniä, 5 kpl timjamin oksaa, ripaus cayennepippuria, (suolaa), ravun pyrstöt, tilliä, 1 dl tillin versoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli