Rapukeittoa ja rapuleipä
Rapukeittoa ja rapuleipä
Yhteistyössä

Rapukeittoa ja rapuleipä

Arvostele resepti
4 Annosta

60 min

Yhteistyössä: Kulman Keittiö

Tähteiksi jääneistä kuorista valmistuu täydellisen ruoan liemi. Kuorien paahtaminen vahvistaa rapukeiton makua, mutta se ei ole välttämätöntä. Liemen voi pakastaa ja käyttää myöhemmin risoton tai Bouillabaissen, ranskalaisen kalakeiton valmistamiseen.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa

Perinteinen rapuliemi

20 kplkeitettyä rapua
30 gvoita
1 kplsalottisipulia paloina
1/4 kplsalaattifenkolia paloina
1 dltomaattipyreetä
1 tlchilijauhetta
2 tlkuminan siemeniä
5 kpltimjamin oksaa
2 dlvalkoviiniä
6 dlvettä

Rapukeitto

50 gvoita
30 gvehnäjauhoja
6 dlrapulientä
1 dlvalkoviiniä
2 dlkermaa
1 rklkuivaa sherryä
ripaus cayennepippuria
(suolaa)
1 dlmaitoa
ravun pyrstöt
tilliä

Rapuleipä

4 kplviipaletta maalaisleipää
12 kplkuorittua ravunpyrstöä
1 dlkulman keittiön aiolia
1 dltillin versoja

Valmistus

  1. 1

    Perinteinen rapuliemi

    Kuori ravut. Säästä pyrstö- ja saksilihat rapuleivän päälle. Käytä kuoret ja jalat liemeen. Kuivaa kuoret uunissa 150°C 2 tuntia tai grillissä miedolla lämmöllä.

    MääräAinesosa
    20 kplkeitettyä rapua
  2. 2

    Lisää kaikki muut ainekset kattilaan valkoviiniä ja vettä lukuun ottamatta. Freesaa 10 minuuttia ja lisää päälle valkoviini sekä vesi. Keitä 30 minuuttia ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Siivilöi liemi.

    MääräAinesosa
    1/4 kplsalaattifenkolia paloina
    1 kplsalottisipulia paloina
    30 gvoita
    6 dlvettä
    1 tlchilijauhetta
    1 dltomaattipyreetä
    2 tlkuminan siemeniä
    5 kpltimjamin oksaa
    2 dlvalkoviiniä
  3. 3

    Rapukeitto

    Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta, älä ruskista. Lisää liemi koko ajan hyvin sekoitellen.

    MääräAinesosa
    50 gvoita
    30 gvehnäjauhoja
    6 dlrapulientä
  4. 4

    Lisää viini, kerma ja mausteet. Keitä 20 minuuttia.

    MääräAinesosa
    1 dlvalkoviiniä
    2 dlkermaa
    (suolaa)
    ripaus cayennepippuria
    1 rklkuivaa sherryä
  5. 5

    Vaahdota maito ja sekoita se varovasti keittoon. Jaa rapukeitto lautasille, lisää ravun liha ja tilli.

    MääräAinesosa
    1 dlmaitoa
    ravun pyrstöt
    tilliä
  6. 6

    Rapuleipä

    Paahda leivät paahtimessa tai pannulla. Levitä pintaan aioli ja asettele päälle kuoritut ravunpyrstöt.

    MääräAinesosa
    4 kplviipaletta maalaisleipää
    1 dlkulman keittiön aiolia
    12 kplkuorittua ravunpyrstöä
  7. 7

    Koristele tillillä ja nauti rapukeiton lisäkkeenä.

    MääräAinesosa
    1 dltillin versoja

Maistuvimmat reseptit Turusta löytyvät kulman keittiöstä. Katso kaikki!

Ravintosisältö

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl chilijauhetta, 2 tl kuminan siemeniä, 5 kpl timjamin oksaa, ripaus cayennepippuria, (suolaa), ravun pyrstöt, tilliä, 1 dl tillin versoja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Kuvat:
TOK
9.2.2019
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä