Rukiinen näkkileipä
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Rapea rukiinen näkkäri on arkileipää parhaimmillaan. Tämä näkkileipä taipuu myös juhlapöydän pikkusuolaisten pohjaksi, kun paloittelet sen suupalan kokoisiksi paloiksi.
| 2 1/2 dl | vettä |
| 1 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 2 1/2 dl | ruisjauhoja |
| 2 rkl | ruisleseitä |
- 1.
Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon. Sekoita joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Lisää joukkoon leseet ja ruisjauhot.
- 2.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia käsin tai yleiskoneessa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan levätä tunnin verran.
- 3.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Muotoile näkkileivät pyöreiksi reikäleiviksi tai neliskulmaisiksi paloiksi.
- 4.
Reikäleipää tehdessä jaa taikina kahteen osaan ja muotoile palloiksi. Kauli pallot ruisjauhoja apuna käyttäen kahdeksi ohueksi, noin 2 mm:n paksuiseksi ympyräksi. Ota näkkileivän keskeltä pala pois lasilla. Nosta kaulitut taikinat leivinpaperin päälle pellille ja pistele haarukalla.
- 5.
Jos teet neliöpaloja, jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhojen avulla suorakaiteen malliseksi. Nosta kaulitut taikinat leivinpaperin päälle pellille, pistele haarukalla ja leikkaa neliöiksi.
- 6.
Paista näkkileipiä uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Jäähdytä näkkileivät ritilän päällä.
Rukiinen näkkileipä
Rapea rukiinen näkkäri on arkileipää parhaimmillaan. Tämä näkkileipä taipuu myös juhlapöydän pikkusuolaisten pohjaksi, kun paloittelet sen suupalan kokoisiksi paloiksi.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | vettä |
| 1 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 2 1/2 dl | ruisjauhoja |
| 2 rkl | ruisleseitä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon. Sekoita joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Lisää joukkoon leseet ja ruisjauhot.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl vettä 1 1/2 tl kuivahiivaa 1 rkl sokeria 1 tl suolaa 2 1/2 dl ruisjauhoja 2 rkl ruisleseitä - 2
Sekoita joukkoon vehnäjauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia käsin tai yleiskoneessa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan levätä tunnin verran.
Määrä Ainesosa 4 dl vehnäjauhoja - 3
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Muotoile näkkileivät pyöreiksi reikäleiviksi tai neliskulmaisiksi paloiksi.
- 4
Reikäleipää tehdessä jaa taikina kahteen osaan ja muotoile palloiksi. Kauli pallot ruisjauhoja apuna käyttäen kahdeksi ohueksi, noin 2 mm:n paksuiseksi ympyräksi. Ota näkkileivän keskeltä pala pois lasilla. Nosta kaulitut taikinat leivinpaperin päälle pellille ja pistele haarukalla.
- 5
Jos teet neliöpaloja, jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhojen avulla suorakaiteen malliseksi. Nosta kaulitut taikinat leivinpaperin päälle pellille, pistele haarukalla ja leikkaa neliöiksi.
- 6
Paista näkkileipiä uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Jäähdytä näkkileivät ritilän päällä.
Vinkki: Lisää näkkileipätaikinaan kuminaa, kuivattua tilliä tai seesaminsiemeniä.
Ravintosisältö
92
Energiaa kcal
383
Energiaa kj
0,4 g
Rasvaa
0,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
17,9 g
Hiilihydraatteja
1,1 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
2,8 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
92
Energiaa kcal
383
Energiaa kj
0,4 g
Rasvaa
0,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
17,9 g
Hiilihydraatteja
1,1 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
2,8 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1.5 tl kuivahiivaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





