Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja murenna siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Lisää joukkoon leseet ja ruisjauhot.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia käsin tai yleiskoneessa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan levätä tunnin verran.
Säädä uuni 225 asteeseen. Muotoile näkkileivät pyöreiksi reikäleiviksi tai neliskulmaisiksi paloiksi.
Reikäleipää tehdessä jaa taikina kahteen osaan ja muotoile palloiksi. Kauli pallot ruisjauhoja apuna käyttäen kahdeksi ohueksi, noin 2 mm:n paksuiseksi ympyräksi. Ota näkkileivän keskeltä pala pois lasilla. Nosta kaulitut taikinat leivinpaperin päälle pellille ja pistele haarukalla.
Jos teet neliöpaloja, jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhojen avulla suorakaiteen malliseksi. Nosta kaulitut taikinat leivinpaperin päälle pellille, pistele haarukalla ja leikkaa neliöiksi.
Paista näkkileipiä uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Jäähdytä näkkileivät ritilän päällä.
Vinkki: Lisää näkkileipätaikinaan kuminaa, kuivattua tilliä tai seesaminsiemeniä.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
92
386
0,4 g
0,1 g
17,9 g
1,1 g
1,9 g
2,9 g
0,0 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli