Sapakset suomalaisesta kalasta

arvosana5/5

(1)arvio
20 Kappaletta

Kokoa juhliin sormisyötävät ruisnapit kolmella eri kalatäytteellä. Savusärkimoussessa suomalaista järvikalaa maustaa piparjuuri. Lohisuupalojen savulohi upotetaan täyteläiseen tilli-limevaahtoon. Raikas graavisiikatartar täydentää sapaslautasen. Valitse mieleisesi tai valmista kaikki!

Ainekset

MääräAinesosa
20 kplruisnappeja per täyte

Savusärki-piparjuurimousse

150 g(1 prk) leppäsavukalaa paloina öljyssä
120 g(1 prk) smetanaa
1 kplpieni punasipuli
1 rklpiparjuuritahnaa
1 tlsitruunanmehua
1/4 tlsuolaa
1/4 tlmustapippuria rouhittuna

Lohisuupalat tilli-limevaahdolla

250 g(1 pkt) savustettua kirjolohta
200 g(1 rs) maustamatonta tuorejuustoa
1 kpllime
1/2 kplruukkua tilliä
ripaus suolaa
(tilliä)

Graavisiikatartar

250 gsiikafileetä
10 kplvalkopippuria
2 tlkarkeaa merisuolaa
2 tlsokeria
1/2 kplruukkua ruohosipulia
2 rklsitruunanmehua
2 tldijoninsinappia
1 tlsokeria
150 g(1 prk) ranskankermaa
(ruohosipulia)

Valmistus

  1. 1

    Savusärki-piparjuurimousse

    Valuta kalasäilykkeen öljy. Vaahdota smetana sähkövatkaimella. Kuori ja hienona sipuli. Sekoita piparjuuritahna, sitruunanmehu ja sipuli smetanaan. Lisää kala ja murskaa haarukalla seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi. Levitä tahna ruisnapeille.

    MääräAinesosa
    150 g(1 prk) leppäsavukalaa paloina öljyssä
    120 g(1 prk) smetanaa
    1 kplpieni punasipuli
    1 rklpiparjuuritahnaa
    1 tlsitruunanmehua
    1/4 tlsuolaa
    1/4 tlmustapippuria rouhittuna
  2. 2

    Lohisuupalat tilli-limevaahdolla

    Poista lohesta nahka ja ruodot. Paloittele lohi. Vaahdota tuorejuusto sähkövatkaimella. Pese lime, raasta kuori ja purista mehu. Hienonna tilli. Sekoita lohi, limenkuori ja -mehu sekä tilli tuorejuustoon. Mausta suolalla. Levitä vaahto ruisnapeille ja koristele tillillä.

    MääräAinesosa
    250 g(1 pkt) savustettua kirjolohta
    200 g(1 rs) maustamatonta tuorejuustoa
    1 kpllime
    1/2 kplruukkua tilliä
    ripaus suolaa
    (tilliä)
  3. 3

    Graavisiikatartar

    Pyyhi fileet talouspaperilla kuiviksi. Poista ruodot. Rouhi pippurit. Ripottele rouhe, suola ja sokeri fileiden päälle. Nosta fileet päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä tiiviisti leivinpaperilla tai tuorekelmulla ja foliolla. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin 8 tuntia tai yön yli.

    Pyyhi fileiden päältä pois ylimääräiset mausteet. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.

    Hienonna sipuli. Sekoita tartarin ainekset ja siikakuutiot kulhossa. Levitä ruisnapeille ranskankermaa ja lusikoi tartaria pinnalle. Koristele ruohosipulilla.

    MääräAinesosa
    250 gsiikafileetä
    10 kplvalkopippuria
    2 tlkarkeaa merisuolaa
    2 tlsokeria
    1/2 kplruukkua ruohosipulia
    2 rklsitruunanmehua
    2 tldijoninsinappia
    1 tlsokeria
    150 g(1 prk) ranskankermaa
    (ruohosipulia)

Vinkki: Savusärki- ja lohitahnasta voi tehdä myös rennon jaettavan dipin: lusikoi tahna kulhoon ja asettele dippailulusikoiksi siemennäkkäriä tai ruissipsejä.

Huom. ravintosisältö on laskettu savusärki-piparjuurimousselle.

Yhdestä täytteestä saat 20 täytettyä ruisnappia.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 20 kpl ruisnappeja per täyte, 250 g (1 pkt) savustettua kirjolohta, 200 g (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa, 1 kpl lime, 0.5 kpl ruukkua tilliä, ripaus suolaa, (tilliä), 250 g siikafileetä , 10 kpl valkopippuria, 2 tl karkeaa merisuolaa, 2 tl sokeria, 0.5 kpl ruukkua ruohosipulia, 2 rkl sitruunanmehua, 2 tl dijoninsinappia, 1 tl sokeria, 150 g (1 prk) ranskankermaa, (ruohosipulia).

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Panu Pälviä
13.10.2022
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä