Sapakset suomalaisesta kalasta

Nappaa talteen!
Kokoa juhliin sormisyötävät ruisnapit kolmella eri kalatäytteellä. Savusärkimoussessa suomalaista järvikalaa maustaa piparjuuri. Lohisuupalojen savulohi upotetaan täyteläiseen tilli-limevaahtoon. Raikas graavisiikatartar täydentää sapaslautasen. Valitse mieleisesi tai valmista kaikki!
| 20 kpl | ruisnappeja per täyte |
| Savusärki-piparjuurimousse | |
|---|---|
| 150 g | (1 prk) leppäsavukalaa paloina öljyssä |
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 1 rkl | piparjuuritahnaa |
| 1 tl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Lohisuupalat tilli-limevaahdolla | |
| 250 g | (1 pkt) savustettua kirjolohta |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 1 kpl | lime |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
| ripaus suolaa | |
| (tilliä) | |
| Graavisiikatartar | |
| 250 g | siikafileetä |
| 10 kpl | valkopippuria |
| 2 tl | karkeaa merisuolaa |
| 2 tl | sokeria |
| 1/2 kpl | ruukkua ruohosipulia |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 2 tl | dijoninsinappia |
| 1 tl | sokeria |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa |
| (ruohosipulia) | |
- 1.
Savusärki-piparjuurimousse
Valuta kalasäilykkeen öljy. Vaahdota smetana sähkövatkaimella. Kuori ja hienona sipuli. Sekoita piparjuuritahna, sitruunanmehu ja sipuli smetanaan. Lisää kala ja murskaa haarukalla seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi. Levitä tahna ruisnapeille.
- 2.
Lohisuupalat tilli-limevaahdolla
Poista lohesta nahka ja ruodot. Paloittele lohi. Vaahdota tuorejuusto sähkövatkaimella. Pese lime, raasta kuori ja purista mehu. Hienonna tilli. Sekoita lohi, limenkuori ja -mehu sekä tilli tuorejuustoon. Mausta suolalla. Levitä vaahto ruisnapeille ja koristele tillillä.
- 3.
Graavisiikatartar
Pyyhi fileet talouspaperilla kuiviksi. Poista ruodot. Rouhi pippurit. Ripottele rouhe, suola ja sokeri fileiden päälle. Nosta fileet päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä tiiviisti leivinpaperilla tai tuorekelmulla ja foliolla. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin 8 tuntia tai yön yli.
Pyyhi fileiden päältä pois ylimääräiset mausteet. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
Hienonna sipuli. Sekoita tartarin ainekset ja siikakuutiot kulhossa. Levitä ruisnapeille ranskankermaa ja lusikoi tartaria pinnalle. Koristele ruohosipulilla.
Kokoa juhliin sormisyötävät ruisnapit kolmella eri kalatäytteellä. Savusärkimoussessa suomalaista järvikalaa maustaa piparjuuri. Lohisuupalojen savulohi upotetaan täyteläiseen tilli-limevaahtoon. Raikas graavisiikatartar täydentää sapaslautasen. Valitse mieleisesi tai valmista kaikki!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 20 kpl | ruisnappeja per täyte |
Savusärki-piparjuurimousse | |
| 150 g | (1 prk) leppäsavukalaa paloina öljyssä |
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 1 rkl | piparjuuritahnaa |
| 1 tl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Lohisuupalat tilli-limevaahdolla | |
| 250 g | (1 pkt) savustettua kirjolohta |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 1 kpl | lime |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
| ripaus suolaa | |
| (tilliä) | |
Graavisiikatartar | |
| 250 g | siikafileetä |
| 10 kpl | valkopippuria |
| 2 tl | karkeaa merisuolaa |
| 2 tl | sokeria |
| 1/2 kpl | ruukkua ruohosipulia |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 2 tl | dijoninsinappia |
| 1 tl | sokeria |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa |
| (ruohosipulia) | |
Valmistus
- 1
Savusärki-piparjuurimousse
Valuta kalasäilykkeen öljy. Vaahdota smetana sähkövatkaimella. Kuori ja hienona sipuli. Sekoita piparjuuritahna, sitruunanmehu ja sipuli smetanaan. Lisää kala ja murskaa haarukalla seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi. Levitä tahna ruisnapeille.
Määrä Ainesosa 150 g (1 prk) leppäsavukalaa paloina öljyssä 120 g (1 prk) smetanaa 1 kpl pieni punasipuli 1 rkl piparjuuritahnaa 1 tl sitruunanmehua 1/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna - 2
Lohisuupalat tilli-limevaahdolla
Poista lohesta nahka ja ruodot. Paloittele lohi. Vaahdota tuorejuusto sähkövatkaimella. Pese lime, raasta kuori ja purista mehu. Hienonna tilli. Sekoita lohi, limenkuori ja -mehu sekä tilli tuorejuustoon. Mausta suolalla. Levitä vaahto ruisnapeille ja koristele tillillä.
Määrä Ainesosa 250 g (1 pkt) savustettua kirjolohta 200 g (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa 1 kpl lime 1/2 kpl ruukkua tilliä ripaus suolaa (tilliä) - 3
Graavisiikatartar
Pyyhi fileet talouspaperilla kuiviksi. Poista ruodot. Rouhi pippurit. Ripottele rouhe, suola ja sokeri fileiden päälle. Nosta fileet päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä tiiviisti leivinpaperilla tai tuorekelmulla ja foliolla. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin 8 tuntia tai yön yli.
Pyyhi fileiden päältä pois ylimääräiset mausteet. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
Hienonna sipuli. Sekoita tartarin ainekset ja siikakuutiot kulhossa. Levitä ruisnapeille ranskankermaa ja lusikoi tartaria pinnalle. Koristele ruohosipulilla.
Määrä Ainesosa 250 g siikafileetä 10 kpl valkopippuria 2 tl karkeaa merisuolaa 2 tl sokeria 1/2 kpl ruukkua ruohosipulia 2 rkl sitruunanmehua 2 tl dijoninsinappia 1 tl sokeria 150 g (1 prk) ranskankermaa (ruohosipulia)
Vinkki: Savusärki- ja lohitahnasta voi tehdä myös rennon jaettavan dipin: lusikoi tahna kulhoon ja asettele dippailulusikoiksi siemennäkkäriä tai ruissipsejä.
Huom. ravintosisältö on laskettu savusärki-piparjuurimousselle.
Yhdestä täytteestä saat 20 täytettyä ruisnappia.
Ravintosisältö
35
Energiaa kcal
145
Energiaa kj
2,9 g
Rasvaa
1,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
0,4 g
Hiilihydraatteja
0,3 g
Sokereita
0,1 g
Kuituja
1,8 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
35
Energiaa kcal
145
Energiaa kj
2,9 g
Rasvaa
1,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
0,4 g
Hiilihydraatteja
0,3 g
Sokereita
0,1 g
Kuituja
1,8 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 20 kpl ruisnappeja per täyte, 250 g (1 pkt) savustettua kirjolohta, 200 g (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa, 1 kpl lime, 0.5 kpl ruukkua tilliä, ripaus suolaa, (tilliä), 250 g siikafileetä , 10 kpl valkopippuria, 2 tl karkeaa merisuolaa, 2 tl sokeria, 0.5 kpl ruukkua ruohosipulia, 2 rkl sitruunanmehua, 2 tl dijoninsinappia, 1 tl sokeria, 150 g (1 prk) ranskankermaa, (ruohosipulia).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























