Stollen eli saksalainen joulupulla
Noin 2 tuntia

Nappaa talteen!
Leivo jouluksi saksalaiseen jouluperinteeseen kuuluva stollen. Mantelimassalla ja kuivatuilla hedelmillä täytetty vuokapulla on ihanan kostea ja täyteläinen, sillä se sisältää myös reilusti mehukkaita kirsikoita ja rouskuvia pähkinöitä.
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ palaa) hiivaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 2 tl | kardemummaa |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 150 g | (1 pkt) mantelimassaa |
| 100 g | (1 rs) kandeerattuja hedelmäpaloja (hedelmämix) |
| 100 g | (1 rs) punaisia kirsikoita |
| 1 1/2 dl | hasselpähkinöitä |
| 100 g | margariinia |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 rkl | tomusokeria |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokerit ja kardemumma.
- 2.
Alusta puolet jauhoista taikinaan. Nypi mantelimassa joukkoon ja lisää hedelmäpalat. Hienonna cocktailkirsikat ja pähkinät karkeasti veitsellä ja lisää taikinaan. Alusta loput jauhot ja pehmeä rasva joukkoon.
- 3.
Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 40 minuuttia.
- 4.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Laita se voideltuun, suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja kohota liinalla peitettynä 15 minuuttia.
- 5.
Kypsennä stollenia 200-asteisen uunin keskitasolla 25–35 minuuttia. Anna jäähtyä ennen vuoasta irrottamista. Siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoamista.
Stollen eli saksalainen joulupulla
Leivo jouluksi saksalaiseen jouluperinteeseen kuuluva stollen. Mantelimassalla ja kuivatuilla hedelmillä täytetty vuokapulla on ihanan kostea ja täyteläinen, sillä se sisältää myös reilusti mehukkaita kirsikoita ja rouskuvia pähkinöitä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ palaa) hiivaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 2 tl | kardemummaa |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 150 g | (1 pkt) mantelimassaa |
| 100 g | (1 rs) kandeerattuja hedelmäpaloja (hedelmämix) |
| 100 g | (1 rs) punaisia kirsikoita |
| 1 1/2 dl | hasselpähkinöitä |
| 100 g | margariinia |
Lisäksi | |
| 1 rkl | tomusokeria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokerit ja kardemumma.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g (½ palaa) hiivaa 1 tl suolaa 1 dl sokeria 2 tl kardemummaa 2 tl vaniljasokeria - 2
Alusta puolet jauhoista taikinaan. Nypi mantelimassa joukkoon ja lisää hedelmäpalat. Hienonna cocktailkirsikat ja pähkinät karkeasti veitsellä ja lisää taikinaan. Alusta loput jauhot ja pehmeä rasva joukkoon.
Määrä Ainesosa 6 dl vehnäjauhoja 150 g (1 pkt) mantelimassaa 100 g (1 rs) kandeerattuja hedelmäpaloja (hedelmämix) 100 g (1 rs) punaisia kirsikoita 100 g margariinia 1 1/2 dl hasselpähkinöitä - 3
Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 40 minuuttia.
- 4
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Laita se voideltuun, suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja kohota liinalla peitettynä 15 minuuttia.
- 5
Kypsennä stollenia 200-asteisen uunin keskitasolla 25–35 minuuttia. Anna jäähtyä ennen vuoasta irrottamista. Siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoamista.
Määrä Ainesosa 1 rkl tomusokeria
Vinkki! Kokeile hasselpähkinöiden tilalla muita pähkinöitä, kuten saksanpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä, tai eri pähkinöiden sekoitusta.
Ravintosisältö
380
Energiaa kcal
1590
Energiaa kj
17,0 g
Rasvaa
2,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,3 g
Hiilihydraatteja
20,6 g
Sokereita
5,5 g
Kuituja
9,6 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
380
Energiaa kcal
1590
Energiaa kj
17,0 g
Rasvaa
2,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,3 g
Hiilihydraatteja
20,6 g
Sokereita
5,5 g
Kuituja
9,6 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























