Stollen eli saksalainen joulupulla

Arvostele resepti
12 Palaa

Noin 2 tuntia

Leivo jouluksi saksalaiseen jouluperinteeseen kuuluva stollen. Mantelimassalla ja kuivatuilla hedelmillä täytetty vuokapulla on ihanan kostea ja täyteläinen, sillä se sisältää myös reilusti mehukkaita kirsikoita ja rouskuvia pähkinöitä.

Ainekset

MääräAinesosa
2 1/2 dlmaitoa
25 g(½ palaa) hiivaa
1 tlsuolaa
1 dlsokeria
2 tlvaniljasokeria
2 tlkardemummaa
6 dlvehnäjauhoja
150 g(1 pkt) mantelimassaa
100 g(1 rs) kandeerattuja hedelmäpaloja (hedelmämix)
100 g(1 rs) punaisia kirsikoita
1 1/2 dlhasselpähkinöitä
100 gmargariinia

Lisäksi

1 rkltomusokeria

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokerit ja kardemumma.

    MääräAinesosa
    2 1/2 dlmaitoa
    25 g(½ palaa) hiivaa
    1 tlsuolaa
    1 dlsokeria
    2 tlkardemummaa
    2 tlvaniljasokeria
  2. 2

    Alusta puolet jauhoista taikinaan. Nypi mantelimassa joukkoon ja lisää hedelmäpalat. Hienonna cocktailkirsikat ja pähkinät karkeasti veitsellä ja lisää taikinaan. Alusta loput jauhot ja pehmeä rasva joukkoon.

    MääräAinesosa
    6 dlvehnäjauhoja
    150 g(1 pkt) mantelimassaa
    100 g(1 rs) kandeerattuja hedelmäpaloja (hedelmämix)
    100 g(1 rs) punaisia kirsikoita
    100 gmargariinia
    1 1/2 dlhasselpähkinöitä
  3. 3

    Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 40 minuuttia.

  4. 4

    Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Laita se voideltuun, suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja kohota liinalla peitettynä 15 minuuttia.

  5. 5

    Kypsennä stollenia 200-asteisen uunin keskitasolla 25–35 minuuttia. Anna jäähtyä ennen vuoasta irrottamista. Siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoamista.

    MääräAinesosa
    1 rkltomusokeria

Vinkki! Kokeile hasselpähkinöiden tilalla muita pähkinöitä, kuten saksanpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä, tai eri pähkinöiden sekoitusta.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl kardemummaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anu Brask, Kati Pohja
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
22.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä