Vaniljapullat
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Jos pidät vaniljaviinereistä, rakastut näihin vaniljalla täytettyihin pikkupulliin. Lisää kierrepullien leipomiseen vain yksi helppo työvaihe: keitä ensin ihana vaniljakiisseli.
| Pullataikina | |
|---|---|
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | tuorehiivaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 12 dl | (noin) vehnäjauhoja |
| 150 g | voita tai margariinia |
| Väliin | |
| 1/2 dl | sokeria |
| 100 g | voita tai margariinia |
| Vaniljakiisseli | |
| 7 dl | maitoa |
| 5 rkl | perunajauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 rkl | vaniljasokeria |
| (keltaista elintarvikeväriä) | |
| Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
| Kuorrutus | |
| 1 - 2 rkl | vettä |
| 2 dl | tomusokeria |
- 1.
Valmista kiisseli ensin, jotta se ehtii hieman jäähtyä. Mittaa kaikki kiisselin ainekset vaniljasokeria (ja elintarvikeväriä) lukuun ottamatta kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää vaniljasokeri (ja pari tippaa väriä), sekoita ja siirrä kattila pois levyltä. Jätä odottamaan.
- 2.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva maitoon. Sekoita kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma joukkoon. Lisää suurin osa jauhoista ja alusta taikina tasaiseksi. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
- 3.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat levyiksi. Levitä pehmeä rasva levyille ja ripottele sokeri pinnalle. Käännä taikinalevy kaksinkerroin. Leikkaa levystä veitsellä tai taikinapyörällä nauhoja. Pyöritä nauhat kierteelle ja rullaa pöydällä pikkupulliksi. Laita pullat leivinpaperille pellille ja anna kohota noin 30 minuuttia.
- 4.
Paina pullien keskelle kolot esimerkiksi juomalasin pohjalla. Voitele pullat kananmunalla ja täytä vaniljakastikkeella. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.
- 5.
Mittaa tomusokeri kulhoon ja lisää sen verran vettä, että kuorrutteesta tulee sopivan paksua. Lusikoi kuorrute pussiin tai leivinpaperikartioon, leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrute pullille.
Vaniljapullat
arvosana1/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Jos pidät vaniljaviinereistä, rakastut näihin vaniljalla täytettyihin pikkupulliin. Lisää kierrepullien leipomiseen vain yksi helppo työvaihe: keitä ensin ihana vaniljakiisseli.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pullataikina | |
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | tuorehiivaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 12 dl | (noin) vehnäjauhoja |
| 150 g | voita tai margariinia |
Väliin | |
| 1/2 dl | sokeria |
| 100 g | voita tai margariinia |
Vaniljakiisseli | |
| 7 dl | maitoa |
| 5 rkl | perunajauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 rkl | vaniljasokeria |
| (keltaista elintarvikeväriä) | |
Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
Kuorrutus | |
| 1 - 2 rkl | vettä |
| 2 dl | tomusokeria |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Valmista kiisseli ensin, jotta se ehtii hieman jäähtyä. Mittaa kaikki kiisselin ainekset vaniljasokeria (ja elintarvikeväriä) lukuun ottamatta kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää vaniljasokeri (ja pari tippaa väriä), sekoita ja siirrä kattila pois levyltä. Jätä odottamaan.
Määrä Ainesosa 7 dl maitoa 5 rkl perunajauhoja 1/2 dl sokeria 1 kpl kananmuna 1 rkl vaniljasokeria (keltaista elintarvikeväriä) - 2
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva maitoon. Sekoita kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma joukkoon. Lisää suurin osa jauhoista ja alusta taikina tasaiseksi. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
Määrä Ainesosa 5 dl maitoa 50 g tuorehiivaa 1 1/2 dl sokeria 1 tl suolaa 1/2 rkl kardemummaa 1 kpl kananmuna 12 dl (noin) vehnäjauhoja 150 g voita tai margariinia - 3
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat levyiksi. Levitä pehmeä rasva levyille ja ripottele sokeri pinnalle. Käännä taikinalevy kaksinkerroin. Leikkaa levystä veitsellä tai taikinapyörällä nauhoja. Pyöritä nauhat kierteelle ja rullaa pöydällä pikkupulliksi. Laita pullat leivinpaperille pellille ja anna kohota noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 100 g voita tai margariinia 1/2 dl sokeria - 4
Paina pullien keskelle kolot esimerkiksi juomalasin pohjalla. Voitele pullat kananmunalla ja täytä vaniljakastikkeella. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna - 5
Mittaa tomusokeri kulhoon ja lisää sen verran vettä, että kuorrutteesta tulee sopivan paksua. Lusikoi kuorrute pussiin tai leivinpaperikartioon, leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrute pullille.
Määrä Ainesosa 2 dl tomusokeria 1 - 2 rkl vettä
Ravintosisältö
214
Energiaa kcal
897
Energiaa kj
8,4 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,1 g
Hiilihydraatteja
14,8 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
4,7 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
214
Energiaa kcal
897
Energiaa kj
8,4 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,1 g
Hiilihydraatteja
14,8 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
4,7 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 rkl Kardemummaa, 1 rkl Vaniljasokeria, (keltaista elintarvikeväriä).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























