Vegaaniset keksimunkit
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Vegaanisten pikkumunkkien sisältä löytyy herkullinen keksilevitesydän. Suloisen makeat täytetyt vappumunkit maistuvat siman kanssa.
| 2 1/2 dl | kaurajuomaa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 3/4 dl | juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä |
| Paistamiseen | |
|---|---|
| 1 l | rypsiöljyä |
| Pinnalle | |
| hienoa sokeria | |
| Lisäksi | |
| 200 g | (2 dl) keksilevitettä (lotus biscoff biscuit spread) |
| pursotinpussi ja teräväkärkinen tylla eli suutinkappale | |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen kaurajuomaan. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita osa jauhoista joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- 2.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyörittele tangoksi ja leikkaa 40 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla kaksinkertaisiksi noin 20 minuuttia.
- 3.
Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa 170−180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa poreilla reippaasti.) Paista kerrallaan 4−5 munkkia noin 2 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla padasta talouspaperin päälle valumaan. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella.
- 4.
Pehmennä keksilevitettä mikrossa muutama sekunti. Lusikoi täyte tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Tee terävällä kapealla veitsellä pieni viilto munkin sisään. Paina tylla viiltokohdasta munkin sisään ja pursota levitettä täytteeksi.
Vegaaniset keksimunkit
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Vegaanisten pikkumunkkien sisältä löytyy herkullinen keksilevitesydän. Suloisen makeat täytetyt vappumunkit maistuvat siman kanssa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | kaurajuomaa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 3/4 dl | juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä |
Paistamiseen | |
| 1 l | rypsiöljyä |
Pinnalle | |
| hienoa sokeria | |
Lisäksi | |
| 200 g | (2 dl) keksilevitettä (lotus biscoff biscuit spread) |
| pursotinpussi ja teräväkärkinen tylla eli suutinkappale | |
Valmistus
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen kaurajuomaan. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita osa jauhoista joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Määrä Ainesosa 25 g (½ pkt) hiivaa 2 1/2 dl kaurajuomaa 3/4 dl sokeria 1/2 rkl kardemummaa 1/2 tl suolaa 7 - 8 dl vehnäjauhoja 3/4 dl juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä - 2
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyörittele tangoksi ja leikkaa 40 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla kaksinkertaisiksi noin 20 minuuttia.
- 3
Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa 170−180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa poreilla reippaasti.) Paista kerrallaan 4−5 munkkia noin 2 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla padasta talouspaperin päälle valumaan. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella.
Määrä Ainesosa 1 l rypsiöljyä hienoa sokeria - 4
Pehmennä keksilevitettä mikrossa muutama sekunti. Lusikoi täyte tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Tee terävällä kapealla veitsellä pieni viilto munkin sisään. Paina tylla viiltokohdasta munkin sisään ja pursota levitettä täytteeksi.
Määrä Ainesosa 200 g (2 dl) keksilevitettä (lotus biscoff biscuit spread) pursotinpussi ja teräväkärkinen tylla eli suutinkappale
Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen.
Vinkki: Voit käyttää taikinaan kaurajuoman sijaan vettä.
Ravintosisältö
101
Energiaa kcal
423
Energiaa kj
4,0 g
Rasvaa
0,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,7 g
Hiilihydraatteja
3,7 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
2,2 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
101
Energiaa kcal
423
Energiaa kj
4,0 g
Rasvaa
0,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,7 g
Hiilihydraatteja
3,7 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
2,2 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 l rypsiöljyä, hienoa sokeria, pursotinpussi ja teräväkärkinen tylla eli suutinkappale.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























